Näköhäiriöt
Kaukonäkö
Varaa aika optikolle tai silmälääkärille
VARAA AIKA

Kaukonäkö

Kaukonäkö eli kaukotaittoisuus on silmän taittovirhe. Kaukonäköinen ihminen näkee kauas hyvin mutta lähelle heikommin. Kaukotaittoisuus johtuu siitä, että silmä taittaa valon verkkokalvolle virheellisesti. Valonsäteet taittuvat verkkokalvon taakse eivätkä tarkan näkemisen pisteeseen verkkokalvolle, jolloin muodostuva kuva on epätarkka.

Kaukotaittoisuus yleistyy huomattavasti 40 ikävuoden jälkeen, koska nuoremmalla iällä silmät pystyvät korjaamaan lievää kaukonäköä silmien taittovoimaa mukauttamalla. Suuriasteinen kaukonäkö on usein perinnöllinen vaiva.

Kaukonäön oireet

Kaukonäkö oireilee usein lähinäön epätarkkuutena ja silmien väsymisenä lähikatselussa. Kaukonäön määrästä riippuen kauas katsoessa näöntarkkuus voi olla normaali. Kaukonäön haitat korostuvat lähityöskentelyssä, esimerkiksi lukiessa tai kirjoittaessa. On myös mahdollista, että näkökyky lähelle on tarkka, mutta kaukonäköisyys aiheuttaa silmien väsymistä sekä silmien ympärille sijoittuvaa päänsärkyä. Oireet johtuvat siitä, että kaukotaittoinen silmä joutuu työskentelemään kovemmin tarkentaessaan lähelle.

 

Kaukonäön hoito

Kaukonäkö todetaan silmälääkärin vastaanotolla tai optikon näöntarkastuksessa. Vaiva korjataan silmälaseilla tai piilolinsseillä. Tutkimuksessa selvitetään taittovirheen suuruus ja mahdollisen lähilisän tarve, ja linssit määrätään sen mukaan. Taittovirhe voi muuttua ajan myötä, jolloin linssien vahvuuksia pitää päivittää. Kaukonäkö voidaan myös korjata laser- tai linssileikkauksella. Linssileikkaus auttaa myös iän myötä heikentyneeseen lähinäköön eli ikänäköön.

Varaa aika näöntarkastukseen
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Ikänäkö
Ikänäkö
Ikänäkö tarkoittaa 40–45 ikävuoden jälkeen alkavaa luonnollista lähinäön heikentymistä. Kyseessä ei ole näön häiriö, vaan normaali ikääntymiseen liittyvä näön muutos. Ikänäkö johtuu mykiön ja sitä ympäröivän kapselipussin asteittaisesta jäykistymisestä.
Likinäkö
Likinäkö
Likinäköinen ihminen näkee hyvin lähelle, mutta heikommin kauas. Syynä on valonsäteiden taittuminen silmän verkkokalvon sijaan sen eteen, jolloin kuva muodostuu epäselvänä.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit