Varaa aika näöntutkimukseen
VARAA AIKA

Ikänäkö

Ikänäkö tarkoittaa 40–45 ikävuoden jälkeen alkavaa luonnollista lähinäön heikentymistä. Kyseessä ei ole näön häiriö, vaan normaali ikääntymiseen liittyvä näön muutos. Ikänäkö johtuu mykiön ja sitä ympäröivän kapselipussin asteittaisesta jäykistymisestä.

Ikänäön esiintyminen

Ikänäkö eli lähinäön huononeminen alkaa keskimäärin 40–45 vuoden iässä, ja sen kehittyminen jatkuu yleensä 60–70-vuotiaaksi. Ikänäköä ei voi ehkäistä. Se koskee kaikkia riippumatta siitä, onko näössä ilmennyt aiemmin ongelmia.

 

Ikänäön oireet

Ikänäössä lähelle katsominen vaikeutuu, ja esimerkiksi teksti sumentuu. Lisäksi oireina voi esiintyä päänsärkyä ja silmien väsymistä, kun silmä työskentelee aiempaa kovemmin nähdäkseen lähelle. Ikänäkö kehittyy vähitellen, joten oireita ei välttämättä havaitse heti. Ikänäöstä kärsivä joutuu usein esimerkiksi lukiessaan siirtämään lehteä tai kirjaa kauemmas kasvoistaan.

 

Ikänäön hoito

Ikänäköä hoidetaan silmälaseilla tai piilolinsseillä. Linssien voimakkuudet selvitetään näöntarkastuksessa. Näkö kannattaa tarkastuttaa säännöllisin väliajoin, sillä vaiva kehittyy asteittain, ja linssit voi joutua päivittämään useampaan kertaan.

Ikänäkö voidaan korjata myös linssileikkauksella. Leikkauksessa silmän mykiö korvataan keinolinssillä. Mykiön ikääntymiseen liittyvät muutokset poistuvat pysyvästi ja näkö korjaantuu.

Silmälääkärille tai optikolle hakeudutaan yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun lähelle näkeminen on selvästi vaikeutunut ja vaiva häiritsee arkea. Ratkaisuna on usein lukulasit tai moniteholasit. Jotta saat ikänäön hoidetuksi aikaisessa vaiheessa, aloita säännölliset näöntarkastukset viimeistään 40-vuotiaana.

Varaa aika Silmäaseman näöntarkastukseen!

Varaa aika näöntarkastukseen
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Ajonäkö - näin varmistat, että näet tarpeeksi hyvin ajaessasi
Ajonäkö - näin varmistat, että näet tarpeeksi hyvin ajaessasi
Hyvä ajonäkö ja toiminnallinen näkökyky ovat ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia jokaiselle autoilijalle. Erilaiset olosuhteet, kuten kirkas sää, pimeät illat tai huono ajokeli, luovat oman haasteensa liikenteessä.
Likinäkö
Likinäkö
Likinäköinen ihminen näkee hyvin lähelle, mutta heikommin kauas. Syynä on valonsäteiden taittuminen silmän verkkokalvon sijaan sen eteen, jolloin kuva muodostuu epäselvänä.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit