Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Karsastus

Jos silmät ovat toisiinsa nähden poikkeavassa asennossa eivätkä pysty kohdistamaan yhteen kohteeseen samanaikaisesti, on kyseessä karsastus. Se voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa tai katselusuunnasta riippuvaa. Ilmikarsastus on selvästi näkyvää, piilokarsastus ilmenee vain tutkittaessa. Karsastuksesta kärsii noin 5% suomalaisista ja sitä esiintyy kaikenikäisillä. Karsastus voi olla oireetonta, mutta mikäli se aiheuttaa oireita, sen voi hoitaa.

Mitkä ovat karsastuksen oireet?

Karsastuksen aiheuttamat oireet vaihtelevat. Lapsen karsastukseen tulee reagoida erityisen nopeasti sillä se voi vaikuttaa negatiivisesti näön kehitykseen. Karsastus voi aiheuttaa:


  • Näön sumenemista
  • Heikentynyttä näöntarkkuutta
  • Kaksoiskuvia
  • Silmien rasittumista
  • Päänsärkyä
  • Pään virheasentoja, esimerkiksi kallistustaipumusta


Mistä karsastus johtuu?

Karsastus voi johtua monesta eri syystä, kuten silmän liikuttajalihasten voiman epätasapainosta tai silmän taittovirheestä. Joskus karsastus voi olla varhainen merkki silmäsairaudesta. Oireista kannattaa aina keskustella asiantuntijan kanssa.

Karsastus voi olla periytyvää, sillä noin joka neljännellä karsastavalla lapsella on myös karsastava sisarus tai vanhempi. Keskoslapsilla karsastus on muita tavallisempaa.

Apua karsastukseen Silmäasemalta

Karsastus on useimmissa tapauksissa mahdollista hoitaa. Hoitokeinoja ovat esimerkiksi erilaiset silmän harjoitteet, tavalliset silmälasit tai prismalasit sekä karsastusleikkaus. Lapsen karsastus on hyvä hoitaa ajoissa, jotta se ei haittaa näön kehitystä.

Jos karsastus aiheuttaa oireita, siitä on kosmeettista haittaa tai sinun on hankala löytää sopivia silmälaseja, perusteellinen ortoptinen tutkimus voi olla avuksi. Varaa aika Silmäaseman lääkärille, joka tutkii silmäsi ja suunnittelee kanssasi sinulle parhaan hoitopolun. Lue lisää karsastuksen hoidosta >

Usein kysytyt kysymykset karsastuksesta:
Usein kysytyt kysymykset karsastuksesta:
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Glaukooma
Glaukooma eli silmänpainetauti on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti.
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit