Kirjaudu sisään
Jos silmät ovat toisiinsa nähden poikkeavassa asennossa eivätkä pysty kohdistamaan yhteen kohteeseen samanaikaisesti, on kyseessä karsastus. Se voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa tai katselusuunnasta riippuvaa. Ilmikarsastus on selvästi näkyvää, piilokarsastus ilmenee vain tutkittaessa. Karsastuksesta kärsii noin 5% suomalaisista ja sitä esiintyy kaikenikäisillä. Karsastus voi olla oireetonta, mutta mikäli se aiheuttaa oireita, sen voi hoitaa.
Karsastuksen aiheuttamat oireet vaihtelevat. Lapsen karsastukseen tulee reagoida erityisen nopeasti sillä se voi vaikuttaa negatiivisesti näön kehitykseen. Karsastus voi aiheuttaa:
Karsastus voi johtua monesta eri syystä, kuten silmän liikuttajalihasten voiman epätasapainosta tai silmän taittovirheestä. Joskus karsastus voi olla varhainen merkki silmäsairaudesta. Oireista kannattaa aina keskustella asiantuntijan kanssa.
Karsastus voi olla periytyvää, sillä noin joka neljännellä karsastavalla lapsella on myös karsastava sisarus tai vanhempi. Keskoslapsilla karsastus on muita tavallisempaa.
Karsastus on useimmissa tapauksissa mahdollista hoitaa. Hoitokeinoja ovat esimerkiksi erilaiset silmän harjoitteet, tavalliset silmälasit tai prismalasit sekä karsastusleikkaus. Lapsen karsastus on hyvä hoitaa ajoissa, jotta se ei haittaa näön kehitystä.
Jos karsastus aiheuttaa oireita, siitä on kosmeettista haittaa tai sinun on hankala löytää sopivia silmälaseja, perusteellinen ortoptinen tutkimus voi olla avuksi. Varaa aika Silmäaseman lääkärille, joka tutkii silmäsi ja suunnittelee kanssasi sinulle parhaan hoitopolun. Lue lisää karsastuksen hoidosta >
Jos epäilet, ettei lapsesi näe hyvin, asia kannattaa selvittää silmälääkärin vastaanotolla. Silmälääkärin tarkastus auttaa turvaamaan lapsen näön kehityksen. Yli 8-vuotiaan lapsen näön voi tutkia myös lasten näöntutkimukseen erikoistunut optometristi. Tutustu lapsia vastaanottavin silmälääkäreihin ja varaa aika!
KATSO SILMÄLÄÄKÄRIT
Karsastusta hoidetaan silmälasein, prismalasein, joskus ”silmäjumpalla” tai silmän liikuttajalihaksiin kohdistuvalla leikkauksella. Lapsen karsastusta hoidettaessa kiinnitetään erityisesti huomiota mahdolliseen toiminnalliseen heikkonäköisyyteen eli ”laiskaan silmään”. On tarpeellista huolehtia, että karsastavan silmän näkö tai sen harjoittaminen on varmalla pohjalla ennen mahdollista karsastusleikkauksen suorittamista.
Silmien rasittuminen, silmä- tai pääkivut, kaksoiskuvat, rivien hyppiminen lukiessa tai kuvan sumeneminen voivat kaikki olla piilokarsastuksen oireita. Lapset saattavat välttää lukemista näistä syistä.
Peittohoidon avulla parannetaan silmän näöntarkkuutta. Peittohoidon aikana parempi silmä peitetään lapulla säännöllisesti tietyksi ajaksi. Peittohoidolle vaihtoehtoisia hoitoja ovat lääketieteellinen hoito silmätipoilla tai erityissilmälasit. Peittohoito ei ole karsastuksen hoito, vaan siihen liittyvän toiminnallisen heikkonäköisyyden, amblyopian eli ”laiskan silmän” hoito.
Lapsen silmä kehittyy kasvaessaan ja sen vuoksi lapsen näönkehitykseen voi vielä vaikuttaa. Ilman hoitoa karsastavan silmän näkö voi jäädä pysyvästi heikommaksi. Karsastuksesta johtuvat lähinäön ongelmat saattavat myös vaikuttaa lapsen lukuhalukkuuteen ja koulumenestykseen.
Tavallisimmin karsastus ei ole vaarallista, vaikka se saattaakin aiheuttaa häiritseviä oireita. Karsastuksella on kuitenkin merkittävä vaikutus lapsen näöntarkkuuden kehitykseen. Vain harvoissa tapauksissa karsastuksen taustalta löytyy sairaus. Karsastuksen syy on kuitenkin aina hyvä selvittää silmälääkärin vastaanotolla.
Ortoptisti on koulutettu silmäterveyden asiantuntija, joka tutkii, mittaa ja havainnoi erityisesti silmien liikkeisiin ja näön tarkentamiseen liittyviä häiriöitä. Ortoptistin erityisosaamista ovat karsastus ja kaksoiskuvat.
Leikkauspäätöstä edeltää aina karsastuskirurgin tutkimukset. Karsastusleikkaus tehdään nukutuksessa tai joskus aikuisilla myös paikallispuudutuksessa.
Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen leikkauksessa korjataan silmän tai silmien asentoa vahvistamalla tai heikentämällä silmän liikuttajalihaksia, jotka ovat kiinni silmämunan pinnalla.
Karsastusleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä. Leikkausta seuraavina viikkoina silmässäsi on roskantunnetta, vetistystä ja punoitusta. Silmäsi ovat arat ja saatat nähdä kahtena. Voit tehdä tavallisia askareita ja käydä suihkussa leikkauspäivänä. Voit saunoa tai käydä uimassa noin kymmenen päivää leikkauksen jälkeen. Silmän voimakasta hieromista, painamista tai rajua liikuntaa tulee välttää kolmen viikon ajan. Aikuisten sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja työtehtävistä. Lapset palaavat kouluun tai hoitoon viikon kuluttua leikkauksesta.