Lapset ja nuoret
Optikon vinkit lapsen silmälasien valintaan
Silmälasipäinen pieni lapsi ulkona
Silmälasipäinen pieni lapsi ulkona

Lapsen silmälasit istuvat tukevasti ja ovat käyttäjälleen mieleiset 

Lasten kasvonmuodot ja vauhdikkaat leikit asettavat lasten silmälaseille erityisvaatimuksia. Vanhempien mieltä askarruttaa usein myös, miten lapsi tottuu laseihin ja oppii huolehtimaan niistä. Lue alta asiantuntijaoptikko Jutta Joukaisen vinkit lapsen silmälasien valintaan ja käyttöön.


Varmista lapsen silmälasien istuvuus

Lasten silmälaseihin ei pidä jättää kasvuvaraa, vaan niiden pitää istua hyvin tässä ja nyt. Lasien istuvuus on lasten kohdalla erityisen tärkeää, sillä he eivät monesti osaa tai jaksa korjailla kehysten asentoa. Lapsilla on aikuisia matalampi nenäsilta, joten lasit liukuvat helposti alas nenänvartta. 

“Napakasti istuvat lasit eivät myöskään putoa yhtä herkästi. Lisäksi suosittelen malleja, joissa on korvan taakse kaartuvat sangat tai aisoihin kiinnitettävät silikonituet. Näin silmälasit pysyvät mukana leikin ja liikunnan vauhdissa”, Joukainen opastaa.

“Optikko auttaa mielellään istuvuuden varmistamisessa. Helpoin tapa löytää sopivat silmälasit on tulla myymälään sovittamaan yhdessä lapsen kanssa.”


Iloinen ekaluokkalainen silmälasit päässä luokkahuoneessa


Panosta kestävyyteen ja lapsen turvallisuuteen

Joukaisen mukaan muovikehykset ovat varma valinta etenkin alle kouluikäisille. Muovi on joustava materiaali, joka kestää parhaiten kolhuja ja suojelee silmiä iskuilta ja muilta vammoilta. Vähän isommille voi jo harkita metallisia silmälaseja. 

Likaa hylkivä ja naarmuuntumista estävä kovapinta on lasten silmälaseissa lähes välttämättömyys. Heijastamaton pinnoite suojaa lapsen silmiä auringolta, sillä se estää valon heijastumisen myölapsella on käytössä silmälasit, kannustaisin hankkimaan lisäksi aurinkolasit vahvuuksilla. Lapset viettävät paljon aikaa ulkoleikeissä, ja heidän silmänsä ovat aikuisten silmiä herkemmät auringon UV-säteilylle”, Joukainen valottaa.


Kysy lapsen mielipidettä

On tärkeää, että lapsi saa juuri sellaiset silmälasit, joiden väristä, muodosta ja koosta hän itse pitää. Silloin silmälaseihin käyttäminen tuntuu heti mukavammalta.

“Valikoimissa on niin värikkäitä laseja kaikkein pienimmille kuin hillittyjä klassikkomalleja koululaisille. Omien suosikkimallien virtuaalisovitus verkossa voi olla lapselle hauskaa ja innostavaa”, Joukainen ehdottaa.


Nauravainen lapsi sovittaa ulkona silmälaseja kasvoilleen


Silmälasi-idoli auttaa lasta totuttelussa

Silmälaseja käyttävän esikuvan löytäminen auttaa lasta suhtautumaan laseihin positiivisemmin ja voi tehdä niistä jopa ylpeydenaiheen. Lasi-idoliksi sopii kuka tahansa, jota lapsi ihailee, oli se sitten isosisko, futistähti tai tyyli-ikoni.

Lapsi tarvitsee myös aikaa tottua uuteen. “Pikkulapsilla lasien käyttäminen kannattaa alkuun yhdistää mieluisiin tilanteisiin, kuten tabletilla pelaamiseen, yhteiseen lukemiseen tai lempisarjan katseluun”, Joukainen vinkkaa.


Kahdet lasit vahingon varalta

Jokainen silmälasien käyttäjä tarvitsee varalasit, ja tämä pätee etenkin lapsiin. Aktiivisen lapsen silmälasit rikkoutuvat tai jäävät toisinaan matkasta, vaikka niiden kanssa yrittäisi olla kuinka huolellinen.

“Uusien lasien toimitusaika on pari–kolme viikkoa, mutta varalasien ansiosta lapsi pääsee jatkamaan heti leikkejään”, Joukainen muistuttaa.

Joskus lapsen rikkoutuneet silmälasit pystytään toki korjaamaan. Optikko tarkistaa myymälässä, onko se mahdollista.

“Esimerkiksi vääntyneen aisan tai irronneen ruuvin saa usein kuntoon, mutta pahempaa osumaa tai iskua saaneet lasit eivät enää istu hyvin lapsen kasvoilla. Silmälasit tulisi vaihtaa uusiin myös siinä tapauksessa, että niiden linssit ovat naarmuuntuneet.”

Onnettomuuksien varalle Joukainen suosittelee lasten vanhemmille Silmälasiturvaa, joka kattaa vahingossa rikkoutuneiden silmälasien korjauksen tai uudet lasit 25 % omavastuulla.


Kaksi optikkoa myymälässä kameralle hymyillen


Päivitä silmälasit säännöllisesti

Entä kuinka usein on hyvä käydä lasten näöntarkastuksessa? Joukaisen mukaan sopiva väli lapsen näön kehityksen kannalta on noin kerran vuodessa. Näin silmälasit tulee päivitettyä säännöllisesti, jos näöntarkkuus muuttuu. Lapsi tarvitsee uudet lasit myös siinä tapauksessa, että kehykset jäävät ajan mittaan liian pieniksi. Liian pienet lasit saattavat tuntua epämukavilta tai liukua pitkin nenänvartta. Sangat eivät ehkä ylety kunnolla korvien taakse tai lapsen silmät eivät enää ole linssien keskellä.

“Jos silmät ovat liian lähellä linssin ylä- tai alareunaa, kehyksen reuna voi häiritä näkemistä tai lapsi saattaa katsella ohi linssistä."


Piilolinssit voivat sopia myös lapselle

Piilolinssit ovat toimiva vaihtoehto silmälaseille, jos lapsi harrastaa esimerkiksi kamppailulajeja tai muuta urheilua. Niille ei ole virallista ikärajaa.

“Piilolinssit eivät silti sovi aivan pienimmille. Aloittaisin piilolinssien käytön harjoittelun siinä vaiheessa, kun lapsi pystyy itse laittamaan piilolinssit silmiin, ottamaan ne pois ja huolehtimaan niiden hygieniasta”, Joukainen toteaa.

Mikäli olet kiinnostunut piilolinsseistä lapsellesi, varaa aika optikolle piilolinssien ensisovitukseen. Piilolinssisovitusta varten lapsi tarvitsee voimassa olevan silmälasireseptin. Alle 8-vuotias tarvitsee piilolinssejä varten reseptin lasten silmälääkäriltä.


Lasten Silmäaseman lila maskottipöllö


Lapsen kanssa silmälääkäriin

Jos epäilet, ettei lapsesi näe hyvin, asia kannattaa selvittää silmälääkärin vastaanotolla. Silmälääkärin tarkastus auttaa turvaamaan lapsen näön kehityksen. Yli 8-vuotiaan lapsen näön voi tutkia myös lasten näöntutkimukseen erikoistunut optometristi.

Varaa aika lasten silmälääkärille

Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Hyvä näkö auttaa oppimaan
Hyvä näkö on yksi oppimisen perusedellytyksistä, ja sen merkitys korostuu varsinkin koulutien alussa. Siksi lahjoitamme kaikille uusille ekaluokkalaisille ilmaiset silmälasit voimassa olevaa lasimääräystä vastaan.
Lapsen näkö kehittyy nopeasti
Lapsen näkö kehittyy nopeasti
Lapsen ensimmäisten vuosien aikana näkö kehittyy vauhdilla, joten pienen lapsen silmien hyvinvointiin kannattaa kiinnittää erityistä huomioita. Tärkeä kehitysvaihe jatkuu pitkälle kouluikään asti.
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Lapsen näköhäiriöt ja näköongelmat voivat olla synnynnäisiä tai ilmetä lapsen kasvaessa. Varhain todettuna lapsen huono näkö on tavallisesti hoidettavissa, sillä näön kehitys jatkuu vauvaiästä aina 8–10-vuotiaaksi.
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.
Katso kaikki artikkelit