Lapset ja nuoret
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE

Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja

Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.

Silmät ovat aina pari. Silmät voivat olla eripariset keskenään esimerkiksi niin, että toinen näkee kauas paremmin kuin toinen, tai että toinen katsoo eri suuntaan kuin toinen. Pieni eriparisuus harvemmin haittaa elämää, mutta selkeä karsastus, eli hyvin eri suuntiin katsovat silmät ovat monelle lapselle ja aikuiselle paitsi fyysinen, myös ulkonäöllinen vaiva. Lapsen kohdalla silmien eriparisuuteen voidaan kuitenkin puuttua jo silmien kehitysvaiheessa.

Kahdeksan ensimmäistä elinvuotta ovat ratkaisevia

Hyvä silmien yhteisnäkö tarkoittaa sitä, että katsottava kuva näkyy katsojalleen yhtenäisenä eikä vaadi silmiltä erityisiä ponnisteluja. Vaikka silmät eivät näennäisesti katsoisi eri suuntiin, niissä voi olla myös piilokarsastusta, joka tarkoittaa, että silmät tekevät paljon töitä nähdäkseen kuvan yhtenä. Kun yhteisnäössä on ongelmia, se ilmenee usein päänsärkynä tai väsymyksen tunteena silmissä.

Yhteisnäkö ei ole synnynnäinen ominaisuus vaan se kehittyy kasvun mukana aina teini-ikään asti. "Kahdeksan ensimmäistä vuotta ovat lapsen silmien kehityksen kannalta ratkaisevimmat", sanoo ortoptisti Mikaela Höglund, joka pitää vastaanottoa Silmäaseman Helsingin silmäsairaalassa. Ortoptisti on erikoistunut nimenomaan silmien yhteisnäköön. Höglundin vastaanotolla silmät tutkitaan huolellisesti erilaisilla testeillä ja selvitetään, mikä hoitomuoto sopii parhaiten kyseiseen vaivaan. Joskus ratkaisuna voivat olla silmälasit, joskus taas toistuvasti tehtävä silmäjumppa.

 

Lähinäön ongelmat eivät aina selviä koulun tarkastuksissa

"Silmäjumpasta on apua erityisesti silloin, kun tarkennus lähelle, esimerkiksi tekstiin on vaikeaa", Höglund sanoo. Koulun näöntarkastuksissa keskitytään Höglundin mukaan usein tutkimaan enemmän kaukonäköä kuin lähinäköä. Huono lähinäkö voi oireilla lapsella samalla tavalla kuin nelikymppisellä, jolle iskee ikänäkö. Erona on kuitenkin se, että lapsen näköön pystyy vielä vaikuttamaan, sillä lapsen silmä kehittyy kasvaessa. "Huono lähinäkö on tärkeää saada kiinni jo aikaisin, sillä jos silmät työskentelevät ahkerasti nähdäkseen, se voi näkyä koko voinnissa ja koulumenestyksessä", Höglund sanoo.

Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Australialaistutkimus ennustaa, että puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä vuonna 2050. Yksi likinäköisyyden syistä on lisääntynyt lasten ruutuaika. Lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell kertoo lisää ilmiöstä ja jakaa vinkkinsä ruutuajan vähentämiseen.
Lapsen näkö
Lapsen näkö
Haasteet pienen lapsen näössä ovat vanhemmille yleinen huolenaihe. Lapsen näkö kehittyy kuitenkin pitkälle kouluikään asti, joten sitä voidaan hoitaa ja ohjata tehokkaasti oikeaan suuntaan.
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
“Mitä aikaisemmin lapsen huono näkö todetaan, sitä nopeammin ja paremmin se saadaan yleensä korjattua”, kertoo lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta. Näön heikkenemisen voi onneksi huomata tarkkailemalla lapsen vointia ja käytöstä.
Karsastus
Karsastus
Karsastuksen aiheuttamat oireet vaihtelevat. Lapsen karsastukseen tulee reagoida erityisen nopeasti sillä se voi vaikuttaa negatiivisesti näön kehitykseen.
Katso kaikki artikkelit