Lapset ja nuoret
Lapsen näkö
Lapsen näkö
Lapsen näkö
Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE

Lapsen näkö

Haasteet pienen lapsen näössä ovat vanhemmille yleinen huolenaihe. Lapsen näkö kehittyy kuitenkin pitkälle kouluikään asti, joten sitä voidaan hoitaa ja ohjata tehokkaasti oikeaan suuntaan.

Onnistuneen koulutyön ehdoton edellytys on onnistunut alku

Koululaisen näkövaikeudet jäävät helposti huomaamatta, sillä lapsi osaa harvoin tunnistaa niitä. Ongelmat näössä kuitenkin aiheuttavat herkästi levottomuutta ja huonoa keskittymiskykyä. Myös koulumatka on turvallisempi, kun lapsi näkee hyvin.

Ensimmäinen kouluvuosi on ratkaisevan tärkeä pohja myöhemmälle koulumenestykselle. Me Silmäasemalla haluamme tukea ekaluokkalaisten oppimista antamalla koulutiensä syksyllä 2019 aloittaville ilmaiset silmälasit, jos silmälääkäri on todennut niille olevan tarvetta. Pieni koululainen saa valita vapaasti itselleen mieluisimmat silmälasit.

Myös ensimmäisen luokan syksyllä 2017 aloittanut Miila, 7, sai omat lasinsa Silmäasemalta. Syy jatkuvalle päänsärylle ja lukemishaluttomuudelle selvisi kouluuntulotarkastuksen yhteydessä. Miilan näkö oli heikentynyt, joten silmälaseille oli tarvetta.


Mistä huomaat, että lapsesi ei näe?

Heikko näkö voi oireilla lapsella esimerkiksi oppimisen hidastumisena tai lukihäiriönä. Lapsen näöstä huolehtiminen riittävän aikaisin on ratkaisevaa koulu-uran kannalta.

Lapsen huono näkö voi jäädä vanhemmilta huomaamatta, sillä lapsi ei välttämättä osaa kertoa näkemisen ongelmista. Lasten tavallisimpia näkö-ongelmia ovat vaikeus nähdä kauas tai lähelle, sekä karsastus. Kaikkiin näihin löytyy ratkaisu oikeanlaisilla laseilla, sanoo lasten näkemiseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell.

"Lapsen näkö-ongelmat voivat ilmetä koulutyössä tai harrastusten yhteydessä. Lapsi voi olla tavallista varovaisempi esimerkiksi portaissa tai kiipeillessä, jos näkeminen on epävarmaa", Heickell kertoo.

 

Näistä merkeistä tunnistat lapsen näkövaivat:

  • Onko lapsellasi usein päänsärkyä? Huono lähi- tai kaukonäkö pakottaa silmät työskentelemään ahkerammin, kun tarkennus kauas tai lähelle ei suju luonnostaan. Tämä voi aiheuttaa lapselle päänsärkyä.
  • Onko lapsesi haluton tai hyvin hidas lukemaan? Jos kirjoihin tai ruudulle tarkentaminen on työlästä, lapsi voi alkaa vältellä näitä.
  • Seuraako lapsesi tekstiä sormillaan? Heikko lähinäkö ja karsastus vaikuttavat luettavan tekstin selkeyteen, jolloin lapsen voi olla helpompi seurata tekstiä.
  • Onko lapsesi hyvin varovainen maastossa liikkuessaan? Karsastus, eli kieroon katsomisenakin tunnettu vaiva vaikuttaa syvyysnäköön, jolloin pintojen muotoa voi olla vaikea erottaa.
  • Istuuko lapsesi aina lähellä ruutua televisiota katsoessaan? Tämä voi olla merkki siitä, että kaukonäössä on puutteita.
  • Onko lapsellasi keskittymisvaikeuksia? Heikon näön kanssa oleminen voi olla lapselle haastavaa, jolloin keskittyminen tarkkuutta vaativiin asioihin ei kiinnosta.

 

Silmälääkärin 5 vinkkiä vanhemmille lasten näöstä huolehtimiseen:

  1. Vie lapsi näöntutkimukseen. Lasten näkö seulotaan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Jos lapsen näkeminen mietityttää, voi lapsen viedä myös optikolle näöntarkastukseen. Lapsen näön voi tarkistaa optikko mutta alle 8-vuotiaalle silmälasit voi määrätä ainoastaan silmälääkäri.
  2. Tarkkaile koulutöiden tekemistä. Onko lapsesi vaikea keskittyä tai saako hän päänsärkyä lukiessaan? Nämä voivat olla merkkejä huonosta lähinäöstä tai karsastuksesta. Molempia voidaan korjata oikeanlaisilla silmälaseilla.
  3. Laita ruutuajalle selkeät rajat. Runsas ruutujen katsominen voi muuttaa lapsen silmää näön kehittyessä ja aiheuttaa kuivasilmäisyyttä sekä päänsärkyjä.
  4. Huolehdi vähintään näkemisen tauottamisesta. Kun katsomme kauas silmälihakset ovat rentona ja lepäävät, kun katsomme lähelle ne ovat jännittyneinä. Vartin välein olisi hyvä kääntää katse kaukaisuuteen ja katsella vaikka ikkunasta ulos.
  5. Kasvata lapsen uskallusta käyttää silmälaseja. Aikuinen voi omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, miten lapsi suhtautuu silmälasien käyttöön. Ota lapsi mukaan valitsemaan silmälaseja, puhu lasien käytöstä aina positiiviseen sävyyn ja totuta lasta lasien käyttöön koulussa ja harrastuksissa.
Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Australialaistutkimus ennustaa, että puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä vuonna 2050. Yksi likinäköisyyden syistä on lisääntynyt lasten ruutuaika. Lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell kertoo lisää ilmiöstä ja jakaa vinkkinsä ruutuajan vähentämiseen.
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
“Mitä aikaisemmin lapsen huono näkö todetaan, sitä nopeammin ja paremmin se saadaan yleensä korjattua”, kertoo lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta. Näön heikkenemisen voi onneksi huomata tarkkailemalla lapsen vointia ja käytöstä.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit