Lapset ja nuoret
Lapsen likinäköisyys
Lapsen likinäköisyys
Lapsen likinäköisyys

Lapsen likinäköisyys: mitä tehdä, jos lapsi ei näe kauas

Jos lapsi näkee huonosti kauas, likinäköisyyden hoito on hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisin. Kysyimme Silmäaseman johtavalta optikolta Petri Eskolalta, miten lapsen silmistä kannattaa huolehtia ja mitä voidaan tehdä, jos lapsen kaukonäkö on heikentynyt. 

“Yhä useampi lapsi on tänä päivänä vaarassa saada silmälasit”, sanoo Silmäaseman johtava optikko Petri Eskola. Hän kertoo huolestuttavan muutoksen johtuvan vähentyneestä ulkoilusta ja lisääntyneestä ruutuajasta. 

“Luonnonvalo ja kaukaisuuteen katsominen tekevät molemmat hyvää lasten silmille. Nykyään elämäntapamme on sellainen, että vietämme paljon aikaa sisällä keinovalossa lähelle katsellen. Se rasittaa silmiä”, Eskola sanoo. 

Tutkimusten mukaan* jatkuva ja pitkäkestoinen lähelle tarkentaminen rasittaa silmälihaksia. Liiallisen lähikatselun seurauksena lapsen kaukonäkö heikkenee. 


Lapsi osaa peittää huonon kaukonäön

"Lapsen likinäköisyys eli heikentynyt kaukonäkö tai myopia huomataan yleensä 6-9 vuoden iässä neuvolan tai kouluterveydenhoitajan tarkastuksessa", Eskola kertoo. Arjessa lapsen näkövaikeudet eivät välttämättä oireile lainkaan.

"Lapset ovat äärimmäisen taitavia peittämään huonon näkönsä. Joskus likinäköisyyden huomaa siitä, ettei lapsi jaksa keskittyä koulussa tai että tämä katsoo televisiota entistä lähempää."

Vasta siinä vaiheessa, kun kaukonäkö on huonontunut huomattavasti, lapsi saattaa vältellä esimerkiksi kiipeilyä tai hyppimistä tai jättäytyä pois leikeistä, kuten pallopeleistä.


Lapsen likinäköisyyttä voi hoitaa

Muuttuneiden elämäntapojen seurauksen lasten likinäköisyys voi myös kehittyä aiempaa nopeammin. Lapsen näön huononemista voi kuitenkin hidastaa likinäköisyyden hoitoon suunnitelluilla erikoislinsseillä. 

"Perinteisillä yksiteholinsseillä lapsi näkee tarkasti, mutta osa valonsäteistä kohdistuu väärään paikkaan. Korjatakseen tilanteen aivot antavat silmälle käskyn kasvaa pituussuunnassa. Tällöin näkö huononee lisää, ja lapsi tarvitsee uudet, entistä vahvemmat linssit", Eskola selittää. 

Myopian hoitoon kehitetyt linssit katkaisevat kierteen nerokkaasti. "Erikoislinssit lapsen likinäköisyyden hoitoon on muotoiltu niin, että suurin osa valonsäteistä kohdistuu silmässa oikealla tavalla. Näin aivot vähentävät silmän pituuskasvua lisääviä käskyjä, ja näön huononeminen pysähtyy tai hidastuu."

Erikoislinssit hidastavat lapsen likinäköisyyden pahenemista keskimäärin 60 prosenttia. Joillakin lapsilla ne saattavat pysäyttää likinäköisyyden etenemisen kokonaan.


Lasten erikoislinssit maksavat itsensä takaisin

Eskola kertoo, että jos lapsi käyttää perinteisiä yksiteholinssejä kaukonäön korjaamiseen, lasit joudutaan mahdollisesti uusimaan usein. Tutkimusten mukaan likinäköisyyden hoitoon tarkoitetuilla linsseillä silmälasien uusimisväli on merkittävästi pidempi. 

"Erikoislinssit ovat perinteisiä yksiteholinssejä kalliimmat, mutta ajan kanssa ne maksavat itsensä takaisin", Eskola muistuttaa.

Hän painottaa myös, että erikoislinssien avulla lapsen likinäköisyys jää todennäköisesti lievemmäksi. Itse hän muistaa yhä elävästi, miten riippuvainen hän oli lapsena silmälaseista.

"Olin niin likinäköinen, että pelkäsin ihan valtavasti silmälasien rikkoutumista. Lopulta en uskaltanut enää hyppiä kavereiden kanssa uimahallissa veteen tai pelata jalkapalloa, ja siinä jäi väkisin vähän syrjään porukasta."

Eskolan mielestä lapsen likinäköisyyttä kannattaakin hoitaa jo siksi, että näkö vaikuttaa elämänlaatuun. Toinen hyvä syy on, että voimakas likinäköisyys lisää erilaisten silmävaivojen riskiä myöhemmällä iällä.


Ulkoilu ehkäisee lapsen likinäköisyyttä

Eskola uskoo, että säännölliset näöntarkastukset ovat paras tapa huolehtia lapsen silmistä, vaikka perheessä ei olisi helposti periytyvää likinäköisyyttä. Hän vertaa näöntutkimuksessa käyntiä lapsen hammastarkastukseen.

"Vanhemmilla on tapana käyttää lasta hammastarkastuksessa ennaltaehkäisevästi eikä vasta siinä vaiheessa, kun lapsen hammasta särkee sietämättömästi. Näöntarkastuksessa kannattaa niin ikään käydä vähintään parin vuoden välein varmistamassa, että kaikki on hyvin. Näin huomataan ajoissa myös sellaiset näkemisen ongelmat, jotka eivät käy ilmi neuvolan tai kouluterveydenhuollon tarkastuksissa."

Eskola kehottaa kaikkia vanhempia kannustamaan lapsiaan ulkoiluun. "Kaksi tuntia leikkejä ja luonnonvaloa päivässä antavat ihmeen hyvän suojan lapsen silmille", hän toteaa.*Akkommodaatiospasmi, lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2014;130(2):168-73

Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Australialaistutkimus ennustaa, että puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä vuonna 2050. Yksi likinäköisyyden syistä on lisääntynyt lasten ruutuaika. Lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell kertoo lisää ilmiöstä ja jakaa vinkkinsä ruutuajan vähentämiseen.
Lapsen näkö
Lapsen näkö
Haasteet pienen lapsen näössä ovat vanhemmille yleinen huolenaihe. Lapsen näkö kehittyy kuitenkin pitkälle kouluikään asti, joten sitä voidaan hoitaa ja ohjata tehokkaasti oikeaan suuntaan.
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
“Mitä aikaisemmin lapsen huono näkö todetaan, sitä nopeammin ja paremmin se saadaan yleensä korjattua”, kertoo lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta. Näön heikkenemisen voi onneksi huomata tarkkailemalla lapsen vointia ja käytöstä.
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja
Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.
Katso kaikki artikkelit