Hyvä näkeminen
Hämäränäön parantamiseen kannattaa panostaa
Hämäränäön parantamiseen kannattaa panostaa
Hämäränäön parantamiseen kannattaa panostaa
Varaa aika optikon näöntutkimukseen
VARAA AIKA

Hämäränäön parantamiseen kannattaa panostaa

Suomen pohjoisilla leveysasteilla valon määrä vaihtelee vuoden aikana enemmän kuin lähes missään muualla. Syksyn ja talven pimenevinä iltoina on syytä kiinnittää huomiota hämäränäköön eli siihen, miten hyvin silmä sopeutuu vähenevään valoon.

Huono hämäränäkö on riski erityisesti pimeällä ajaessa. Liikenteessä täytyy huomata nopeasti, jos edessä ajava kuski jarruttaa tai tien varressa liikkuu jalankulkija tai eläin. Jos hämäränäkö on heikentynyt, ongelmaan löytyy kuitenkin useita ratkaisuja. Tärkeä ensimmäinen askel on perusteellinen näöntutkimus.


Huonon hämäränäön syy kannattaa selvittää

Silmä sopeutuu nopeammin pimeästä valoon kuin toisin päin. Kun ihminen siirtyy kirkkaasta valosta täysin pimeään, näön palautuminen parhaimmilleen kestää noin 45 minuuttia. Tämä johtuu siitä, että silmän hämärässä näkemiseen erikoistuneet solut tarvitsevat toimiakseen näköpigmentti rodopsiinia eli näköpurppuraa, jonka muodostuminen vie aikaa. 


Jos hämäränäön heikkeneminen huolestuttaa, kannattaa varata aika optikolle. Näöntarkkuuden lisäksi optikko pystyy tutkimaan myös silmän kontrastiherkkyyden eli kyvyn erottaa harmaan eri sävyjä. Kontrastinäön tutkimus on eräänlainen hämäränäkötesti, sillä esimerkiksi lumen epätasaisuuksien näkeminen hämärässä vaatii hyvää kontrastiherkkyyttä.


Hämäränäkö heikkenee iän myötä

Huonon hämäränäön taustalta saattaa löytyä esimerkiksi korjaamaton taittovirhe, silmäsairaus tai A-vitamiinin puute. Ikääntyessä hämäränäkö heikkenee, kun kaihin sumentama silmän linssi päästää läpi vähemmän valoa. Myös silmän välittäjäaineet sumenevat iän myötä. 


Heikentynyt hämäränäkö voi kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai diabeteksesta, joihin liittyy tavallisesti muitakin oireita. Joskus hämäränäön parantamiseen riittää pelkkä ruokavalion muutos, sillä A-vitamiinin puute estää hämärässä tarvittavan näköpigmentin muodostumista.


Taittovirheen korjaaminen auttaa hämäränäköön

Heikentynyt hämäränäkö toisessa silmässä selittyy toisinaan silmien eriparisuudella eli sillä, että toinen silmä näkee toista paremmin. Hämäränäköä haittaavat liki- tai kaukonäön ongelmat saadaan korjattua silmälaseilla tai piilolinsseillä. 


Joskus lasien voimakkuuksia täytyy hieman sopeuttaa hämäriin olosuhteisiin, sillä silmän pupillin laajentuminen pimeässä voi muuttaa näönkorjauksen tarvetta. Jos hämäränäön heikkenemisen syynä on kaihi, se kannattaa leikata mahdollisimman pian jo ajoturvallisuuden kannalta, sillä kaihi pahentaa häikäistymistä liikenteessä.


Hämäränäkölasit saattavat helpottavat pimeällä ajoa 

Pimeällä ajamista voi helpottaa optikolta saatavilla ajolaseilla. Hämäränäkölaseissa on keltaiset tai oranssit kontrastia parantavat linssit tai katulamppujen ja vastaantulevien autojen valojen häikäisyä vähentävä heijastava pinnoite. Optikko osaa suositella sinulle sopivat hämäränäköä vahvistavat lasit, tarvittaessa vahvuuksilla. Niiden avulla pimeällä ajo rasittaa silmiä vähemmän.


Muista säännöllinen näöntarkastus

Jos silmät väsyvät tai niitä pitää jatkuvasti siristellä auton ratissa, kannattaa hakeutua herkästi optikolle. Perusteellista optikon näöntarkastusta suositellaan jokaiselle kahden vuoden välein. Jos taas tuntuu, että pimeässä on vaikeaa nähdä mitään, on hyvä tutkituttaa silmät silmälääkärillä. Kun lasit ovat ajan tasalla ja silmien terveys varmistettu, myös pimeällä ajaminen on mukavampaa ja turvallisempaa.

Varaa aika optikon näöntutkimukseen
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
8 syytä käydä linssileikkauksessa
Voisiko linssi- eli ikänäköleikkaus sopia sinulle? Lue korjaamoyrittäjä Jyrki Paunosen onnistuneesta linssileikkauskokemuksesta alta ja katso 8 syytä, miksi hän on onnellisempi ilman silmälasirumbaa.
Risto, 82, ei enää anna kaihin kypsyttää
Risto, 82, ei enää anna kaihin kypsyttää
Espoolainen Risto Holmsten sai kaihidiagnoosin kuusi vuotta sitten mutta sinnitteli oireiden kanssa kauan. Pitkän linjan taloyhtiöaktiivi, sähköinsinööri, kilpapyöräilijä ja -purjehtija päätti lopulta panostaa parempaan elämänlaatuun.
Ajonäkö
Ajonäkö
Hyvä ajonäkö ja toiminnallinen näkökyky ovat ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia jokaiselle autoilijalle. Erilaiset olosuhteet, kuten kirkas sää, pimeät illat tai huono ajokeli, luovat oman haasteensa liikenteessä.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit