Hyvä näkeminen
Ajolasit moottoripyöräilyyn
Ajolasit moottoripyöräilyyn
Ajolasit moottoripyöräilyyn
Varaa aika näöntutkimukseen
OPTIKOLLE
tai
SILMÄLÄÄKÄRILLE

Oikein valitut ajolasit nostavat moottoripyöräilyn uudelle tasolle

Kevään tullen teille suuntaa vuosittain reilut 150 000 motoristia, joiden harrastuksessa olennaista on tarkka näkeminen. Silmäaseman tuotepäällikkö Hanna Airio ja moottoripyöräilyä harrastava Rauno Tenhunen jakavat vinkkinsä, miten valita sopivat ajolasit.

Juuri oikeanlaiset silmälasit ja aurinkolasit, tarvittaessa omilla vahvuuksilla, ovat motoristille ensisijaisen tärkeä varuste. Tien päällä ne suojaavat silmiä pölyltä, hiekalta, kiviltä, hyönteisiltä ja UV-säteiltä. Silmälasien käyttäjä voi korvata vahvuuksilla varustetut ajolasit myös piilolinsseillä ja aurinkolaseilla ilman vahvuuksia, jos piilolinssien käytölle ei ole esteitä. Moottoripyöräilyä 13 vuotta harrastanut hallintojohtaja Rauno Tenhunen, 60, ei löytänyt kypärän kanssa sopivia aurinkolaseja riittävillä vahvuuksilla. Siksi hän päätti korjauttaa näkönsä taittovirheleikkauksessa vuonna 2013.

 

“Minulla oli silmälasit lapsuudesta saakka, voimakkuus oli yli -4. Ennen leikkausta erityisesti aurinkolasien käyttö oli hankalaa, sillä siihen aikaan ei saanut kaarevia linssejä niin suurilla vahvuuksilla ja kypärän kanssa piti varoa. Ostin heti leikkauksen jälkeen kaarevat, kypärän alle sopivat aurinkolasit ilman vahvuuksia”, Tenhunen avaa.

 

Taittovirheleikkaus ja vapauden tunne

Tenhusella on jo neljäs moottoripyörä allaan, BMW R1200RT -matkapyörä, jolla tulee ajettua vuosittain 8 000–12 000 kilometriä. Moottoripyöräilyssä Tenhusta kiehtoo vapauden tunne, joka on houkuttanut liikkumaan Pohjoismaissa ja erityisesti Norjassa.

“Olen saanut kokea monia näkemisen arvoisia asioita. Viime kesältä jäi mieleen Norjasta Geirangerinvuono, sen serpentiinitiet ja maisemat”, Tenhunen maalailee.

“Olen saanut kokea monia näkemisen arvoisia asioita. Viime kesältä jäi mieleen Norjasta Geirangerinvuono, sen serpentiinitiet ja maisemat”, Tenhunen maalailee.

Vapaus liittyy myös taittovirheleikkaukseen, sillä nyt Tenhunen voi lähteä liikkeelle ilman silmälaseja tai sujauttaa aurinkoisella kelillä aurinkolasit päähän huoletta. Harrastusta ovat helpottaneet myös leikkauksen myötä parantuneet kauko-, kontrasti- ja hämäränäkö.


Muista nämä suunnatessasi ajolasiostoksille

Tuotepäällikkö Hanna Airio neuvoo ottamaan kypärän mukaan optikkoliikkeeseen, kun ostoslistalla on ajolasit. Näin varmistetaan lasien istuvuus ja yhteensopivuus kypärän kanssa. Hieman kaarevat mallit ovat parhaat suojaamaan silmiä, ja suorat aisat asettuvat kypärän alle miellyttävästi. Aisat eivät saa olla liian leveät, jotta ne eivät haittaa sivuille näkemistä.


Airio kehottaa satsaamaan iskunkestäviin, optisesti laadukkaisiin linsseihin. Lasilinssejä Airio ei suosittele rikkoutumisvaaran takia. Aurinkolaseja valitessa on hyvä testata, miten polarisoivat linssit toimivat yhdessä kypärän visiirin kanssa. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomio linssien väriin. “Ruskea linssisävy ovat suosituin, sillä se parantaa kontrastia. Moni suosii myös vihertävän harmaita sävyjä, koska ne toistavat värejä luonnollisesti”, Airio kertoo.


Tenhunen luottaa ruskeisiin linsseihin. Hänellä on 10 eri aurinkolasit, joita kertyy lisää linssiuutuuksien myötä. Kesällä hän osti auringon valon mukaan tummenevat aurinkolasit, joiden linssit ovat tummat kirkkaalla ja vaaleat pilvisellä säällä tai vaikkapa Norjan lukuisissa tunneleissa ajellessa. Sään mukaan valitut linssit auttavat saamaan kaiken irti ympäröivistä maisemista.


“Näen hyvin vuodenaikojen vaihtumisen, miten syksy alkaa ja kevät taittuu. Syksyllä tykkään bongata moottoripyörän selästä kyntöauroja ja puimureita”, Tenhunen nauraa.


Tutustu ajolaseihin

Tutustu ajamiseen tarkoitettuihin EnRoute yksi- tai moniteholinsseihin.


EnRoute-linssit on suunniteltu autoiluun. Linssien rakenne mahdollistaa terävämmän näkemisen kaikkiin katselusuuntiin. Laadukkaat linssit auttavat katseen tarkentamista horisontin ja lähellä olevan kojelaudan välillä. EnRoute linssistä on saatavilla myös lisäsuodattimella varustettu Pro-versio. Erityisesti ammattiautoilijoille suunnattu lisäsuodatin parantaa kontrastinäköä etenkin yöllä ja haastavissa olosuhteissa.

Katso aurinkolasit autoiluun ja urheiluun
TUTUSTU VALIKOIMAAN
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Ajonäkö
Hyvä ajonäkö ja toiminnallinen näkökyky ovat ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia jokaiselle autoilijalle. Erilaiset olosuhteet, kuten kirkas sää, pimeät illat tai huono ajokeli, luovat oman haasteensa liikenteessä.
Aurinkolasit urheiluun
Aurinkolasit urheiluun
Urheiluun kannattaa valita aurinkolasit, jotka auttavat suorituksissa. Eri linssien värit ja aurinkolasien ominaisuudet on hyvä valita käyttötarpeen mukaan. Urheilijalle aurinkolasien istuvuus ja kestävyys ovat erityisen tärkeitä valintakriteereitä.
Aktiiviseen elämään täydelliset linssit
Aktiiviseen elämään täydelliset linssit
Täydellisesti sopivien linssien valinnassa on tärkeää, mihin käyttötarkoitukseen lasit tulevat. Nykypäivän näkötarpeet, erityisesti digilaitteiden käytön lisääntyminen, asettavat linsseille uudenlaisia vaatimuksia. Koska tarpeet voivat olla hyvin erilaisia, linssi kannattaa valita käytön vaatimusten mukaan.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit