Tietoa silmäleikkauksista
Kaihileikkauksen jälkihoito

Kaihileikkauksen jälkihoito on tärkeä osa toipumista

Kaihileikkauksesta toipumisessa ovat avainasemassa potilaan omat jälkihoitotoimet. Kotihoito on helppoa, ja saat siihen selkeät ohjeet leikkauksen jälkeen. “Kaihileikkauksen jälkihoito ei juurikaan rajoita arkea. Meiltä saat ohjeet, joita noudattamalla toipuminen sujuu ongelmitta”, kertoo Kouvolan Silmäaseman sairaanhoitaja Lotta Kunnas.

Mitä heti leikkauksen jälkeen tapahtuu?

Kaihileikkauksen jälkeen asiakas saatetaan leikkaushuoneesta lepohuoneeseen. Lepohuoneessa on tarjolla kahvia, teetä ja voileipä.


Kuinka pian leikkauksen jälkeen pääsee kotiin?

Kotiutuminen on mahdollista yleensä jo puolen tunnin tai tunnin kuluttua. Kun olet rauhassa syönyt ja juonut lepohuoneessa, käymme kotihoito-ohjeet kanssasi läpi, ja lääkäri tarkistaa vointisi. Sen jälkeen saat luvan lähteä sairaalasta.


Kuinka pitkän sairausloman kaihileikkaus vaatii?

Sairausloman pituus kaihileikkauksen jälkeen riippuu ammatista. Toimistotyössä riittää 1,5–2 viikon sairausloma. Raskaassa työssä tai likaisessa ja pölyisessä ympäristössä työskentelevän on hyvä pitää 4 viikkoa lomaa. Lähtökohtaisesti sairausloman pituus määritellään työnkuvan mukaan.


Kuinka pian näkö palautuu normaaliksi?

Näön palautuminen on yksilöllistä. Leikkauspäivän iltaan mennessä näkö on jo kirkastunut jonkin verran. Yön ja seuraavan päivän aikana se palautuu etenevässä määrin ja asettuu lopullisesti muutaman viikon kuluessa leikkauksesta. Silmäasemalta soitetaan sinulle 1-3 päivän sisällä ja kysellään vointiasi, jolloin saat myös ohjeita, jos jokin mietityttää.


Mitä toimenpiteitä kaihileikkauksen jälkihoito pitää sisällään?

Kaihileikkauksen jälkihoito koostuu silmätippojen laitosta ja silmien suojaamisesta. Tippojen määrä ja käyttöaika riippuvat tilanteesta ja mahdollisista perussairauksista. Yleensä antibioottitippa määrätään 1–2 viikoksi ja tulehdusta estävä tippa 4 viikon ajaksi. Silmien hieromista estäviä suojakilpiä pidetään öisin 1-2 viikon ajan. Silmien koskettelu ja hankaaminen on kielletty. Silmäsuojat saat mukaasi sairaalasta, samoin reseptin silmätippoihin. Älä koskaan koske silmään likaisella kädellä vaan pese kädet huolellisesti ennen hoitotoimenpiteitä.


Mitä ei saa tehdä kaihileikkauksen jälkeen? Milloin voin jälleen urheilla?

Voit muuten elää normaalia arkea, mutta silmiä tulee suojata lialta, bakteereilta ja vaurioilta. Saunominen, uinti ja raskas rasitus ovat kiellettyjä ensimmäisten viikkojen ajan. Vältä pölyisiä ja likaisia paikkoja äläkä käytä silmämeikkiä. Muutaman viikon jälkeen voit palata rasittavaan liikuntaan pikkuhiljaa ja omaa oloa tunnustellen.


Millaiset oireet ovat normaaleja kaihileikkauksen jälkeen?

Silmät vuotavat yleensä leikkauksen jälkeen vettä melko runsaasti. Lisäksi niissä voi olla valonarkuutta ja roskan tunnetta. Myös valojen näkeminen lamppujen ja auringon ympärillä on tavallista. Leikkauksen seurauksena silmänpaine saattaa nousta hetkellisesti, mikä saattaa aiheuttaa kipua ohimoille tai otsalle. Kipu helpottaa viimeistään seuraavana päivänä, kun leikkauksen jälkeiset silmätipat laitetaan ensimmäisen kerran.


Millaisista oireista pitää hakeutua hoitoon?

Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jos koet leikkauksen jälkeen voimakasta särkyä, joka ei helpota särkylääkkeellä. Pieni punoitus on normaalia, mutta voimakas punoitus tai rähmän eritys on syy ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäriä tulee konsultoida myös silloin, jos näkö kirkastumisen jälkeen huononee merkittävästi. Sen sijaan että jäisit pohtimaan, onko jokin oire normaali, ota yhteyttä asiantuntijoihimme.


Kuinka pian voin alkaa elää normaalielämää?

Jos vointisi sen sallii, voit elää normaalisti lähes heti leikkauksen jälkeen. Rasitus- ja peseytymisrajoituksia on kuitenkin tärkeää noudattaa. Jälkitarkastus on 4–6 viikon kuluttua leikkauksesta, ja varaamme sen sinulle automaattisesti leikkauksen jälkeen. Autolla ajamista kannattaa välttää noin viikko leikkauksen jälkeen tai 2–3 viikkoa, jos molemmat silmät on leikattu. Jos sinulla on kiire rattiin, tarkastuta näkö optikolla ajoturvallisuuden varmistamiseksi. Tietyissä tapauksissa pitää odottaa lääkärin lupaa ajamiseen.


Saat Silmäasemalta perusteelliset ohjeet kaihileikkauksen jälkihoitoon.

Jos kotihoidosta herää kysymyksiä, vastaamme niihin mielellämme. “Ennen kaikkea tulee muistaa huolellinen hygienia. Puhdistus ja hoito pitää aina tehdä puhtain käsin. Huolellinen kotihoito takaa nopean ja vaivattoman palautumisen”, Lotta Kunnas summaa.

Varaa aika sinut leikanneelle tai lähetteen tehneelle silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Kaihileikkauksesta bonusta
Älä anna kaihin heikentää näköäsi. Silmäaseman yksityisestä kaihileikkauksesta saat Bonusta 500 € arvosta/silmä.
Kristinan kokemus kaihileikkauksesta: sain kuin uudet silmät
Kristinan kokemus kaihileikkauksesta: sain kuin uudet silmät
Kristina Honkasen kaihileikkauskokemus johti päiväkausien ihmettelyyn: näinkö kirkkaasti ihminen voi nähdä? Muutos näkemisessä ja koko aktiivisen eläkeläisen elämänlaadussa oli niin valtava, että hän sanoi lapsenlapsilleen saaneensa upouudet silmät.
Libbe pääsi kaihileikkaukseen samana päivänä
Libbe pääsi kaihileikkaukseen samana päivänä
"Meillä pääset kaihileikkaukseen jonottamatta", turkulainen Libbe Sumelius kuuli aamulla Silmäaseman televisiomainoksesta. Samana iltapäivänä kello puoli kolmelta Libben kaihi oli poissa, ja tytär sai hakea hänet kotiin onnistuneesta leikkauksesta. Lue lisää epätavallisen vauhdikkaasta kaihileikkauskokemuksesta alta.
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmätautien erikoislääkäri ja dosentti Antti Viljanen kohtaa silmäleikkausta pelkääviä asiakkaita työssään päivittäin. Kysyimme häneltä, mikä silmäleikkauksessa useimmin pelottaa ja miten hän rauhoittelee riskeistä huolestuneita.
Näytä kaikki artikkelit