Tietoa silmistä
Stop glaukoomalle!
Stop glaukoomalle!
Stop glaukoomalle!
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Stop glaukoomalle!


Silmälääkäri Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli viisitoistavuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana. Kun näköhermoa vaurioittava glaukooma huomataan riittävän ajoissa, näkö voidaan lähes aina pelastaa. Kysyimme Puusaarelta, miksi juuri varhainen diagnoosi on niin tärkeää glaukooman hoidossa, ja listasimme kuusi hyvää syytä.


Silmälääkäri Ilkka PuusaariLue 6 syytä, miksi varhainen diagnoosi on glaukooman tärkein hoito:


1. Glaukoomaa voidaan hoitaa tehokkaasti

”Glaukoomaa ei tarvitse pelätä”, Puusaari vakuuttaa. Vaikka glaukoomalla eli silmänpainetaudilla tai viherkaihilla on paha maine, sen hoito on nykypäivänä tehokasta. Tyypillinen 50- tai 60-vuotiaan avokulmaglaukooma on useimmiten pysäytettävissä lääkkeillä tai leikkauksella ennen kuin näköhermon vaurio aiheuttaa pysyviä haittoja.


2. Glaukooma on pitkään oireeton

Glaukooma kaventaa näkökenttää niin hitaasti, ettei sitä itse huomaa. Oireet ilmaantuvat usein vasta, kun näkö on vakavasti heikentynyt. ”Ihminen ei osaa kaivata sitä, mitä näöstä puuttuu”, Puusaari kuvailee. ”Esimerkiksi verkkokalvon irtaumasta näkökenttään tulee musta varjo, ja silloin potilas tietää hakeutua nopeasti lääkäriin. Glaukooman kohdalla tällaista varoitusmerkkiä ei ole. Taudin merkit näkyvät onneksi silmälääkärin rutiinitutkimuksissa, joten tärkeintä on käydä niissä riittävän usein.”


3. Tapahtunutta vahinkoa ei voi korjata

Glaukooman aiheuttamat vauriot näköhermolle ovat peruuttamattomia. Kaventunut näkökenttä ei voi palautua entiselleen, sillä tuhoutuneet hermosolut eivät enää uusiudu. ”Lohdutan uusia glaukoomapotilaita sillä, että varhainen diagnoosi on hyvä uutinen. Onneksi tauti on huomattu nyt eikä 10 vuoden kuluttua”, Puusaari kertoo.


4. Kevyt hoito riittää

Lievän tai alkavan glaukooman hoitoon riittävät tavallisesti pelkät lääkkeet eli silmänpainetta alentavat tipat. Myös kammiokulman hoito hellävaraisella SLT-laserilla on usein hyvä vaihtoehto. Jos tauti on jo pidemmällä tai lääkkeet ja laserointi eivät auta, silmänpainetta voidaan laskea tehokkaasti erilaisilla glaukoomaleikkauksilla. Niillä luodaan silmään pakkautuneelle kammionesteelle uusi poistumistie. “Uusia leikkaustekniikoita kehitetään koko ajan, ja turvallinen leikkaus voidaan tarvittaessa uusia. Konstit glaukooman hoitoon eivät siis helposti lopu kesken”, Puusaari kertoo.


5. Tauti hallinnassa läpi elämän

Puusaari on hoitanut monia glaukoomapotilaitaan uransa alusta asti. Pitkä hoitosuhde auttaa hoidon suunnittelussa, ja glaukooma pysyy hallinnassa: ”Se, mikä on toiselle normaali silmänpaine on vaarallinen toiselle. Glaukooman kehittyminen on yksilöllistä, joten niin täytyy olla hoidonkin. Jos potilas on käynyt säännöllisesti silmälääkärin tutkimuksissa, huomaamme helpommin normaalista poikkeavan silmänpaineen ja tiedämme, millaisiin painelukemiin hoidoilla tulisi pyrkiä. Seuraamalla potilaan vointia osaamme myös säätää lääkitystä tai uusia laseroinnin, jos paine nousee vuosien myötä uudelleen.”


6. Voit säilyttää ajokortin

Glaukooma kehittyy jokaisella potilaalla ja molemmissa silmissä hieman eri tavalla. Joskus kuitenkin käy niin huono onni, että molemmista silmistä vaurioituu juuri sama kohta näkökentästä, läheltä tähtäyspistettä. Se voi estää ajamisen lopullisesti. ”Ajokortin säilyttäminen läpi elämän voi olla hyvä lisämotivaatio silmälääkärillä käymiseen”, Puusaari muistuttaa.Tutkituta silmät säännöllisesti

Glaukooma löytyy helposti silmälääkärin rutiinitarkastuksessa. Tauti huomataan ja tehokas hoito voidaan aloittaa ajoissa, kun silmät tutkitaan säännöllisesti. Silmät kannattaa tutkituttaa viiden vuoden välein aina 60-vuotiaaksi asti. Yli 60-vuotiaille suositellaan tutkimuksia kolmen vuoden välein ja yli 70-vuotiaille joka toinen vuosi. 

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Glaukooman hoito
Tavoitteemme on saada jokainen glaukoomapotilas nopeasti hoitoon, sillä varhainen diagnoosi on paras tapa hidastaa tai jopa pysäyttää taudin eteneminen.
Glaukooma, eli silmänpainetauti
Glaukooma, eli silmänapainetauti
Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus. Hoitamattomana glaukooma aiheuttaa puutoksia näkökentässä ja näöntarkkuuden heikentymistä.
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen kuuluu yleisimpiin silmätutkimuksiin. Se on kivuton toimenpide, joka kestää vain muutamia sekunteja.
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoja näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoja näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimuksessa kartoitetaan näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Tutkimuksessa voidaan löytää esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn.
Katso kaikki artikkelit