Tietoa silmäleikkauksista
Kaihi ei enää haittaa joulupukin tärkeää työtä
Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA

Kaihi ei enää haittaa joulupukin tärkeää työtä

Joulupukki huomasi korona-aikana näön heikentyvän, mutta ei tiennyt syytä sille. Hän kuitenkin tiesi, että läheltä löytyy silmäterveyden ja näönhuollon asiantuntija – paikallinen Silmäasema. Lääkärikäynnillä syyksi paljastui kaihi. Koska joulu on pukille vuoden tärkeintä aikaa, hän päätti leikkauttaa silmät saman tien Rovaniemen silmäsairaalassa.  


”Hämärässä oli hankalaa liikkua, aina piti olla lyhty mukana, ja silti oli vaikea erottaa Petteriä muista poroista. Korona-aikana on tullut vietettyä paljon aikaa kotona lasten kirjeitä lukien ja tietokoneen ääressä etäyhteyksiä harjoitellen. Pikkuhiljaa huomasin, että tarvitsin yhä useammin muorin apua kirjeiden lukemiseen, ja niska tuli kipeäksi, kun aina joutui olemaan ihan nenä kiinni ruudussa”, joulupukki kertoo.


Joulupukki kärsi kaihista, kuten noin kolmasosa yli 65-vuotiaista suomalaisista. Kaihi ilmenee muun muassa näön sumentumisena, värien haalistumisena ja kontrastinäön heikentymisenä. 


”Muori on aina patistanut minua pitämään huolen silmistäni, ja olen korkean ikänikin vuoksi käynyt säännöllisesti silmälääkärillä. Kun näitä oireita alkoi tulla, niin tiesin heti, mihin mennä”, pukki kertoo.


Kohti leikkausta

Silmälääkärin vastaanotolla tuttu lääkäri kertoi joulupukille kaihista ja siitä, että ainoa hoito kaihileikkaus.


”Lääkäri kertoi minulle, että kaihi oli edennyt niin pahaksi, että olisin halutessani päässyt suoraan jonoon julkiselle puolelle. Minulle oli kuitenkin tärkeää varmistaa, että silmät saadaan kuntoon hyvissä ajoin ennen joulua, joten leikkaus päätettiin tehdä mahdollisimman pian”, joulupukki kertoo.


Silmät leikattiin Rovaniemen silmäsairaalassa. ”Leikkaus meni hyvin. Leikkaava lääkäri ja koko hoitotiimi olivat erittäin ystävällisiä ja kertoivat minulle tarkasti, miten leikkaus etenee, ja mitä tippoja silmiin tulee leikkauksen jälkeen laittaa. Muori tuli hakemaan minut kotiin, päätettiin jättää porot kotiin ja matkustettiin poikkeuksellisesti autolla”, pukki kertoo.


Joulupukki ja hänen kaihinsa leikannut silmäkirurgi Marko Ollila

Silmälasit osa identiteettiä

”Minulla on ollut koko ikäni silmälasit ja tykkään niistä kovasti, ne ovat osa identiteettiäni. Vaikka leikkauksen jälkeen en enää olisi tarvinnut silmälaseja, minulle ei tullut mieleenkään luopua niistä. Päivitin vain linssit rakkaisiin kehyksiini”, pukki kertoo.


Itse asiassa joulupukilla on nyt entistäkin useammat lasit. Silmäasemalla hänelle vinkattiin ajolaseista, joilla pukki näkee entistä paremmin tuiskuissa. Lisäksi pukki tilasi suojalasit, jotta silmät pysyvät suojattuna myös tonttujen verstaalla.


”Kyllä nyt kelpaa lähteä töihin jouluna! Viime joulu meni aika lailla etäyhteyksillä, mutta nyt on ihana päästä jakamaan lahjoja kasvotusten ja näkemään lasten iloiset silmät entistä kirkkaammin!”

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Kaihileikkauksesta bonusta
Älä anna kaihin heikentää näköäsi. Silmäaseman yksityisestä kaihileikkauksesta saat Bonusta 500 € arvosta/silmä.
Kaihin eteneminen: lahtelainen Marja ei halunnut jäädä kypsyttämään kaihia
Kaihin eteneminen: lahtelainen Marja ei halunnut jäädä kypsyttämään kaihia
Kaihin kypsyttäminen on virheellinen käsitys, jonka mukaan kaihin voisi hoitaa tehokkaasti vasta sen edettyä riittävän pitkälle. Kaihin eteneminen kannattaa todellisuudessa pysäyttää heti alkuunsa, kuten Silmäasemalla kaihileikkauksessa käynyt eläkeläinen Marja teki.
Helmi Äijälä kuunteli sukulaisten kokemuksia: kaihileikkauksen jälkeen maailma kirkastui
Helmi Äijälä kuunteli sukulaisten kokemuksia: kaihileikkauksen jälkeen maailma kirkastui
Sastamalalaisen Helmi Äijälän, 94, sukulaiset kehottivat häntä käymään kaihileikkauksessa. Äijälä oli 93-vuotias, kun hän kävi toimenpiteessä elokuussa 2019 Tampereella. Onnistunut kaihin korjaaminen todisti, ettei leikkaukseen meno ole koskaan liian myöhäistä.
Kaihi eli harmaakaihi
Kaihi eli harmaakaihi
Kaihi tai harmaakaihi tarkoittaa silmän linssin ikkäntymisestä johtuvaa samentumista. Se tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille, aivan kuten harmaat hiuksetkin.
Näytä kaikki artikkelit