Silmäoireet
Näköhermon tulehdus
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Näköhermon tulehdus

Noin viidellä suomalaisella 100 000:sta ilmenee vuosittain näköhermon tulehdus. Tulehdus koskettaa etenkin nuoria naisia ja esiintyy tavallisimmin 12–50-vuotiailla. Se kuitenkin paranee yleensä itsestään. Lue alta lisää näköhermon tulehduksen oireista, syystä ja hoidosta.

Näköhermon tulehduksen oireet ja syyt

Näköhermon tulehdus aiheuttaa kipua silmiä liikuteltaessa, ja lisäksi näkökenttään voi tulla sumea alue. Myös kauas näkeminen sekä värinäkö saattavat heiketä väliaikaisesti. Oireet kehittyvät useamman tunnin tai päivän sisällä. Värinäön huononemisen vuoksi esimerkiksi punaisen värin kirkkautta voi olla vaikea erottaa. Fyysinen rasitus saattaa pahentaa oireita.

Näköhermon tulehduksen syynä on tulehdusreaktion aiheuttama hermon myeliinirakenteiden vaurio. Tulehduksen riskitekijöitä ovat sikotaudin ja vesi- ja tuhkarokon kaltaiset lapsuusiän virusinfektiot ja pään alueen infektiot. Muita altistavia tekijöitä ovat borrelioosi ja pitkäaikaissairaudet, kuten tuberkuloosi, sarkoidoosi, SLE ja AIDS. Näköhermon tulehdus liitetään usein myös MS-tautiin, sillä tulehdusta tavataan arvioiden mukaan puolella MS-potilaista.

Kertaalleen sairastettu näköhermon tulehdus lisää uusien tulehdusten riskiä. Tulehdus uusiutuu jopa neljäsosalla potilaista samassa tai toisessa silmässä.


Näköhermon tulehduksen toteaminen ja hoito

Monet muut silmäsairaudet aiheuttavat näköhermon tulehduksen kaltaisia oireita, joten tulehduksen toteamiseksi tarvitaan silmälääkärin tutkimus. Lääkäri tekee värinäkötestin ja näkökenttätutkimuksen sekä tarvittaessa myös pään magneettitutkimuksen muiden sairauksien poissulkemiseksi.

Tulehdusta voidaan hoitaa suurilla annoksilla suonensisäistä kortisonia, jos näkö huononee huomattavasti tulehduksen alkuvaiheessa. Kortisonihoito nopeuttaa paranemista, mutta ei vaikuta esimerkiksi näöntarkkuuden palautumiseen.

Lääkäri saattaa määrätä näköhermon tulehdukseen myös MS-taudin hoidossa hyödynnettyä interferoni beeta1a -hoitoa, jos tutkimuksissa todetaan MS-tautiin sairastumisen riski.

Fyysinen ja henkinen rasitus on hyvä vähentää tulehduksen aikana minimiin. Saunaa tulisi myös välttää, sillä kuumuus voi pahentaa oireita.

Näköhermon tulehdus paranee usein itsestään 3–6 kuukaudessa, ja lääkäri voi tarvittaessa määrätä sairauslomaa pahimpien oireiden ajaksi. Näöntarkkuus palautuu yleensä lähes entiselleen. 

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
SIlmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät, vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit