Silmistä

Silmäjumppa elvyttää väsyneet silmät

Näyttöjen äärellä työskentelevät silmät tarvitsevat välillä taukojumppaa, aivan kuten koko keho. Silmäjumppa ja sopivat katseluolosuhteet rentouttavat ja virkistävät kuivia, ärtyneitä silmiä. Ota talteen silmäjumppaohjeet ja lue vinkit ruutujen säätämiseksi.

Tabletit, älypuhelimet ja tietokoneella työskentely ovat lisänneet silmien liikuttajalihasten rasitusta. Ruutuja katsellaan läheltä, jolloin silmät ovat jatkuvasti jännitystilassa ja kuivuvat helposti. Silmät oireilevat kutisemalla, punoittamalla ja kirvelemällä.

Katso videolta ohjeet ja tee perässä lyhyt, palauttava silmäjumppa. Löydät ohjeet myös alta.

 

Katseluolosuhteet kohdalleen

Ruutujen katseluolosuhteilla on keskeinen merkitys silmien väsymisen kannalta. Älylaitteet, tabletit ja tietokoneiden näytöt on hyvä pitää mahdollisimman kaukana silmistä. Älypuhelinten kohdalla sopiva etäisyys on noin 40 senttimetriä. Ruutujen tulisi olla katseeseen nähden alaviistossa.

Ruutujen kirkkaus ja kontrasti kannattaa säätää sopiviksi. Ruudut eivät saa kuitenkaan häikäistä tai heijastaa häiritsevästi. Riittävä valaistus on myös tärkeää.

 

Silmäjumppaohjeet

Silmäjumppa lähityöskentelyn aikana on helppo tapa rentouttaa ja virkistää rasittuneita silmiä. Kannattaa muistaa, että silmäjumppa ei hoida eikä ehkäise silmäsairauksia eikä taittovirheitä.

  • Sulje silmät ja pidä ne kiinni hetken ajan.
  • Katso alaspäin ja räpyttele silmiä.
  • Katso kauas ja yritä näyttää ällistyneeltä. Purista sitten silmät tiukasti kiinni. Avaa silmät ja rentouta katseesi katsomalla jälleen kauas. Toista tämä muutaman kerran.
  • Nouse seisomaan, ja kuvittele iso kahdeksikko eteesi 3–4 metrin päähän. Seuraa katseella kahdeksikon muotoa muutaman kerran. Vaihda suuntaa, ja toista muutaman kerran.
  • Katso suoraan eteenpäin. Siirrä katseesi vasemmalle ja sitten oikealle liikuttamatta päätäsi. Toista muutaman kerran. Tarkenna katseesi seuraavaksi alas ja sen jälkeen ylös. Toista tämä muutaman kerran.
  • Katso kauas ja kurtista kulmiasi, yritä näyttää vihaiselta. Sulje silmät ja rentouta kasvosi.

 

Jos silmäjumppa tuottaa kipua tai silmien oireet eivät helpota, käänny lähimmän Silmäaseman puoleen.

Lue myös:

Sininen valo on luonnollista valoa, jota on aivan tavallisessa auringonvalossa. Altistumme kuitenkin sille enemmän kuin koskaan ennen, sillä tietokoneen, älylaitteiden ja television valo on juuri sinistä valoa.

Väsyneet silmät vaivaavat yhä useampia älylaitteiden ja ruutujen katsojia. Tavallisimpia oireita ovat silmien ärtyminen, kutina, kirvely ja päänsärky. Vaiva on kuitenkin yleensä vaaraton, ja sen helpottamiseksi ja ehkäisemiseksi on monia keinoja.

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.

Silmäasema palvelee sinua

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.