Silmistä

Silmien laserleikkaus kokemuksia kannattaa kysellä, neuvoo Tuukka Kovasiipi

Silmät ovat videokuvaaja Tuukka Kovasiivelle äärimmäisen tärkeät työn puolesta. Vuodenvaihteessa tehty silmien laserleikkaus oli kokemuksena rennompi kuin hän oli odottanut.

Laserleikkaus_kokemuksia

Leikkauksessa käyneiden tuttujen kuvaukset tuntuivat Tuukasta kannustavilta, sillä melkein kaikki kertoivat, että heidän olisi pitänyt käydä toimenpiteessä jo aiemmin.

Silmälasit hankaloittivat työskentelyä

Näkökyky on tärkeä kaikille, mutta erityisen oleellinen se on Tuukka Kovasiivelle. Ilman sitä hän ei olisi tehnyt uraa dokumenttien, musiikkivideoiden ja mainosten kuvaajana. 17-vuotiaana silmälasit saanut Kovasiipi on nähnyt maailman ilman laseja ja lasien kanssa. Vaikka silmälasit ehtivät 16 vuoden aikana tulla osaksi omaa persoonaa, Kovasiipi pohti laserleikkausta pitkään. Näöntarkkuus oli -1,5 molemmissa silmissä, ja lisäksi hänellä oli hajataittoa. Silmälasit hankaloittivat työskentelyä.

Lasit putosivat helposti päästä hikoillessa ja liikkuessa, esimerkiksi kuvatessani Japanissa videota juoksijasta lämpimänä päivänä. Lisäksi ne huurtuivat kameran etsintä katsoessa”, Kovasiipi kertoo.

Kovasiipi alkoi etsiä tietoa ja lukea muiden jakamia silmien laserleikkaus kokemuksia noin vuotta ennen omaa toimenpidettään. Erityisesti leikkauksessa käyneiden tuttujen kuvaukset tuntuivat kannustavilta, sillä melkein kaikki kertoivat, että heidän olisi pitänyt käydä toimenpiteessä jo aiemmin.

Kun Kovasiipi lopulta soitti Silmäasemalle, hän sai ajan hoitoarvioon ja esitutkimukseen lähes välittömästi. Itse laserleikkaus tehtiin kahden viikon kuluttua.

 

Laserleikkaukseen omissa vaatteissa

Kovasiipeä jännitti leikkauspäivänä, vaikka kaikki käytiin kattavasti läpi esitutkimuksessa lääkäri kanssa. Häntä mietitytti alkuun, miksi leikkaava lääkäri Sebastian Eskelin käytti itse silmälaseja. Jutellessa kävi ilmi, ettei Eskelinin näköä ollut mahdollista korjata laserleikkauksella ohuen sarveiskalvon takia.

Siinä juteltiin tosi henkilökohtaisella tasolla. Keskusteltuani mukavan ja asiallisen lääkärin kanssa tunsin itseni onnekkaaksi, että minun oli mahdollista päästä leikkaukseen.

Kovasiipi odotti toimenpiteen olevan monimutkainen prosessi sairaalakaapuineen ja leikkaussaleineen. Hän yllättyi positiivisesti, kun saikin olla omissa vaatteissaan, ja kaikki oli ohi jo 15 minuutissa.

Onhan se kuumottava tilanne, kun yhtäkkiä et näe mitään, ja joku käsittelee instrumenttia silmän pinnalla. Siinä vaiheessa keskityin järkiperäisiin asioihin, kuten Silmäasemalla vuosittain tehtävien leikkausten määrään”, Kovasiipi kuvailee.

 

Elämän paras päätös kannustimena

Kovasiipi sai lähteä kotiin tunnin kuluttua leikkauksesta. Jo samana iltana hän huomasi näkevänsä kauas paremmin kuin aikoihin, ja vajaan viikon päästä kontrollikäynnillä lääkäri vahvisti nopean toipumisen. Elämä laserleikkauksen jälkeen on ollut täynnä palkitsevaa liikkumisen vapautta, kun lasit eivät enää putoa eivätkä linssit huurru ja kastu vesisateessa.

Kovasiipi kehottaa leikkausta harkitsevia kyselemään toimenpiteessä käyneiltä, millaisia silmien laserleikkaus kokemuksia heillä on jakaa.

“Useimmat ovat kehuneet laserleikkausta elämänsä parhaaksi päätökseksi. Se on aikamoinen kannustin.”

Laserleikkauksen maksuton hoitoarvio

Maksuttomassa hoitoarviossa käyt läpi asiantuntijamme kanssa, miten tällä hetkellä näet ja miten haluaisit nähdä. Saat arvion leikkauksen lopputuloksesta ja lisätietoa eri leikkaustekniikoista. Hoitoarvio on täysin maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään. 

Lue myös

Yrittäjä ja muotibloggaaja Sofia Ruutu koki silmälasien rajoittavan pukeutumisensa luovuutta. Silmien laserleikkauksen ansiosta hänellä on nyt vapaus tyylitellä aurinkolaseilla, jotka ovat yhdet hänen lempiasusteistaan.

Videobloggaaja, laulaja ja lauluntekijä Sara Forsberg, taiteilijanimeltään SAARA, kävi Silmäasemalla laserleikkauksessa alkusyksystä 2018.

Houkutteleeko elämä ilman silmälaseja, mutta ajatus laserleikkauksesta saa sinut paniikkiin? Oletko niin tottunut silmälaseihin, että niistä luopuminen hirvittää?