Silmäleikkaukset
Linssileikkaus pysäyttää kokonaan ikänäön kehityksen
Linssileikkauksen pysyvyys
Linssileikkauksen pysyvyys
Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA

Pitääkö linssileikkaus uusia? Silmäkirurgi vastaa.

Arvi-Matti Kuusniemi tekee linssileikkauksia, kaihileikkauksia ja laserleikkauksia Silmäaseman Helsingin ja Espoon silmäsairaaloissa. Hän kertoo, että linssileikkaus on lähes kaikille paras ikänäköleikkaus, sillä sen tulokset ovat pysyviä.

“Linssileikkauksia on tehty jo 15 vuotta, ja tekniikaltaan samantyyppisiä kaihileikkauksia 1990-luvun puolivälistä alkaen. Esimerkiksi 10 vuotta sitten leikatuista asiakkaista todella harva on tarvinnut uusintaleikkausta”, sanoo silmäkirurgi ja silmätautien erikoislääkäri Arvi-Matti Kuusniemi. 

Linssileikkausta tarvitsee tuskin koskaan uusia, koska leikkauksessa silmän oma linssi eli mykiö vaihdetaan keinomykiöön. Keinomykiö kestää samanlaisena koko ihmisen eliniän.

“Ikänäkö syntyy siksi, että silmän oma linssi jäykistyy iän myötä. Tällöin ihminen ei pysty tarkentamaan katsetta lähelle. Keinomykiön rakenne sen sijaan ei muutu, joten ikänäön kehitys pysähtyy kokonaan linssileikkauksen seurauksena”, Kuusniemi tarkentaa.


Linssileikkaus vai laserleikkaus ikänäköiselle?

Linssileikkausta voidaan harkita lähinäön korjaukseen noin 45 ikävuodesta lähtien. Sopiva ajankohta linssileikkaukselle riippuu asiakkaan näöntarkkuudesta ja näkökyvystä sekä siitä, miten asiakas toivoo näkevänsä leikkauksen jälkeen.

Kuusniemen mukaan linssileikkaus on paras ikänäköleikkaus useimmille asiakkaille. Linssileikkaukset riskit ovat pieniä ja toipuminen nopeaa, mutta ennen kaikkea sen valintaa puoltavat pysyvät tulokset. Linssileikkauksen jälkeen näkö voi pysyä hyvänä läpi elämän.

“Tuoreessa vuonna 2023 julkaistussa tutkimuksessa * taittovirheen muutos leikkauksen jälkeen oli hyvin vähäistä kolmen vuoden seurannassa”, hän kertoo.

Ikänäköä on mahdollista korjata myös laserilla, mitä Kuusniemi ei tosin itse suosittele. Hän kertoo ikänäköisten asiakkaiden laserleikkausten olevan tänä päivänä yhä harvinaisempia.

“Linssileikkaus on tänä päivänä ylivoimaisesti yleisin ja paras ikänäköleikkaus. Tämä johtuu siitä, että laserleikkauksella ikänäköä ei saada korjattua pysyvästi. Silmän oma linssi jatkaa ikääntymistään laserleikkauksen jälkeen, ja sen seurauksena silmän taittovoimakkuus voi muuttua.” 

Laserleikattuun silmään kehittyy lisäksi myöhemmällä iällä kaihia, joka vaatii linssileikkausta vastaavan leikkauksen.


Lasertarkennus kuuluu linssileikkauksen hintaan kahden vuoden ajan

Linssileikkauksen hintaan kuuluu tarvittaessa tarkentava laserleikkaus kahden vuoden kuluessa. Kuusniemi painottaa, ettei tarkennusleikkaus suinkaan tarkoita linssileikkauksen epäonnistuneen. 

“Tarkennusleikkauksen tarve on seurausta silmän yksilöllisestä rakenteesta. Kyse on leikkaustuloksen hienosäädöstä parhaan näön saavuttamiseksi. Itse linssikirurgian tulos on pääsääntöisesti pysyvä.”

Linssileikkauksen tulos on pysyvä


*Lee, N.SY., Ong, K. Changes in refraction after cataract phacoemulsification surgery. Int Ophthalmol 43, 1545–1551 (2023)

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Hyvästit viimeisille silmälaseille: Jyrkin ikänäkö korjattiin linssileikkauksella
Ikänäköleikkauksena tunnettu linssileikkaus Silmäaseman silmäsairaalassa oli korjaamoyrittäjä Jyrki Paunoselle valtava helpotus. Jyrki pääsi eroon silmälaseista, joita hän ei ollut koskaan käyttänyt mielellään. Samalla työ autokorjaamolla tehostui, ja tärkeistä urheiluharrastuksista sai taas kaiken ilon irti.
Ikänäkö kannattaa korjata: näin silmän linssileikkaus parantaa elämänlaatua
Ikänäkö kannattaa korjata: näin silmän linssileikkaus parantaa elämänlaatua
Huonon näön vaikutuksen elämänlaatuun huomaa usein vasta silloin, kun silmät on jo korjattu. Juuri näin kävi 50-vuotiaalle Nana Hjeltille, jolle tehtiin Silmäaseman linssileikkaus moniteholinssillä. Lue alta, millaisissa arjen tilanteissa Nana iloitsee linssileikkauksestaan eniten.
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Linssileikkaus tuli ajankohtaiseksi silmäkirurgi Torsti Sihvolalle, kun hän ei enää nähnyt golfsovelluksen tulospalvelua puhelimeltaan. Ikänäkö korjattiin hänen omalla työpaikallaan Silmäaseman silmäsairaalassa.
Näytä kaikki artikkelit