Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA

Hyvästit viimeisille silmälaseille: Jyrkin ikänäkö korjattiin linssileikkauksella 

Ikänäköleikkauksena tunnettu linssileikkaus Silmäaseman silmäsairaalassa oli korjaamoyrittäjä Jyrki Paunoselle valtava helpotus. Jyrki pääsi eroon silmälaseista, joita hän ei ollut koskaan käyttänyt mielellään. Samalla työ autokorjaamolla tehostui, ja tärkeistä urheiluharrastuksista sai taas kaiken ilon irti.

"En tykännyt pitää silmälaseja, niin joka homma oli aika työlästä ennen silmäleikkausta", Jyrki Paunonen kiteyttää. 


Töissä Jyrkin piti turata kännykkäkameran kanssa nähdäkseen ruuvit, mutterit ja tuotekoodit. Hitsatessa saumat menivät vinoon, sillä silmälasit eivät edes mahtuneet hitsausmaskin alle. 


Juoksu- ja pyörälenkeillä aktiivisuusrannekkeen numerot olivat yhtä puuroa ilman lukulaseja. Lasien etsiminen kesken treenin taas pilasi kertaheitolla suoritusten mittaamisen.


Silmälasit aina kadoksissa ja rikki

Ikänäkö häiritsi 46-vuotiaan Jyrkin elämää jo niin paljon, että edessä olisi pian ollut edullisten markettilasien vaihto kunnon lukulaseihin. Jyrkille se olisi käynyt harvinaisen kalliiksi, sillä hän kadotti tai rikkoi silmälasinsa jatkuvasti.


"Lasit olivat aina hukassa. Niitä ei löytynyt mistään, välillä niitä ei löytynyt ollenkaan. Yleensä lasit jäivät töissä auton penkille, ja sitten istuin niiden päälle, ja niitä parsittiin. Päätin aina että nämä ovat viimeiset lasit mitä ostan", hän sanoo.


Linssileikkaukseen tarkkojen tutkimusten jälkeen

Jyrki oli käynyt Kuopion Silmäasemalla jo vuosia, joten hänelle oli luontevaa mennä juttelemaan myös ikänäöstä tuttujen ammattilaisten kanssa. 


"Olin nähnyt mainoksissa, mitä kaikkea silmille voi tehdä, ja silmäleikkaus kuulosti minusta parhaalta vaihtoehdolta. Leikkaava lääkäri Niko Lappi mietti ensin, olenko pikkuisen nuori ikänäköleikkaukseen, mutta tarkoissa tutkimuksissa selvisi, että ikänäkö- eli linssileikkaus moniteholinssillä sopisi minulle hyvin", Jyrki kertoo.


Linssileikkaus ei huolestuttanut Jyrkiä, sillä silmälääkärin asiantuntemus ja avoimuus herättivät heti hänen luottamuksensa. "Lääkäri oli tehnyt paljon ikänäköleikkauksia. Hän kuunteli ja kertoi tarkasti yksityiskohdat niin, ettei minulle jäänyt mitään pelkoja tai kysyttävää. Sen jälkeen en jännittänyt silmäleikkausta yhtään ennen leikkauspäivää."


Linssileikkauksesta toipuminen sujui vauhdilla

Jyrkin linssileikkauskokemus oli kaikin puolin onnistunut. Viime hetken jännitykseen auttoi, että leikkaava lääkäri piti hänet koko ajan kartalla siitä, mitä tuleman piti. "Lääkäri selitti siinä hyvin, että pian tuntisin pientä painetta, kun silmää puhdistettiin. Leikkaus meni hienosti ja oli ohi alle tunnissa."


Linssileikkauksesta toipuminen sujui suunnitelmien mukaan, ja Jyrki aloitti kevyen kuntosalitreenin jo kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Ikänäköleikkauksen ansiosta hän voi nyt seurata sykettä ja mitata urheilusuorituksia vauhtia hidastamatta. Pyörän selässä on paljon turvallisempaa, kun Jyrki näkee korkeuserot ja esteet reitillä ajoissa. 


Ikänäköleikkaus estää kaihin kehittymisen

"Yksi iso syy, miksi halusin silmäleikkaukseen, oli että kaihi jäisi pysyvästi pois", Jyrki jatkaa.


Linssileikkauksen jälkeen silmiin ei voi koskaan tulla maailman yleisintä silmäsairautta eli kaihia, joka on luonnollinen osa ikääntymistä ja johtuu silmän oman linssin samentumisesta. 


Linssileikkauksessa silmän oma linssi poistetaan kokonaan ja korvataan keinolinssillä. Keinolinssiin ei kehity kaihia, vaan se pysyy kirkkaana läpi elämän.


Linssileikkaus helpotti yrittäjän elämää

Töissä Jyrki iloitsee, ettei hänen tarvitse enää stressata, missä lasit milloinkin ovat. "Kuorma-autolla ja kärryn kanssa kun peruuttelee korjaamon pihassa, niin ei joudu enää etsimään jalkatilasta laseja. Nyt voi keskittyä muuhun yrityselämässä."


Linssileikkauksen jälkeen silmälaseja löytyi Jyrkin mukaan “milloin mistäkin autosta ja kukkaruukusta” vielä kuukausien ajan. Jyrki ja korjaamon kollegat saivat joka kerta hyvät naurut, mutta aikaa ennen silmäleikkausta ei kukaan kaipaa.


"Työkaverit olivat vuosia miettineet, että minun kyllä kannattaisi mennä sinne silmäleikkaukseen. Oikein tein kun laitoin silmät etusijalle sen sijaan, että olisin ostanut vaikka uuden auton", Jyrki summaa.

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Eroon ikänäöstä linssileikkauksella
Linssileikkauksessa silmän oma ikääntynyt linssi korvataan keinotekoisella yksi- tai moniteholinssillä. Linssileikkauksella voidaan korvata lukulasit, kaukolasit tai moniteholasit ja poistaa hajataitto.
Ikänäkö kannattaa korjata: näin silmän linssileikkaus parantaa elämänlaatua
Ikänäkö kannattaa korjata: näin silmän linssileikkaus parantaa elämänlaatua
Huonon näön vaikutuksen elämänlaatuun huomaa usein vasta silloin, kun silmät on jo korjattu. Juuri näin kävi 50-vuotiaalle Nana Hjeltille, jolle tehtiin Silmäaseman linssileikkaus moniteholinssillä. Lue alta, millaisissa arjen tilanteissa Nana iloitsee linssileikkauksestaan eniten.
8 syytä mennä linssileikkaukseen
8 syytä mennä linssileikkaukseen
Voisiko linssi- eli ikänäköleikkaus sopia sinulle? Lue korjaamoyrittäjä Jyrki Paunosen onnistuneesta linssileikkauskokemuksesta alta ja katso 8 syytä, miksi hän on onnellisempi ilman silmälasirumbaa.
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Linssileikkaus tuli ajankohtaiseksi silmäkirurgi Torsti Sihvolalle, kun hän ei enää nähnyt golfsovelluksen tulospalvelua puhelimeltaan. Ikänäkö korjattiin hänen omalla työpaikallaan Silmäaseman silmäsairaalassa.
Näytä kaikki artikkelit