Silmistä

Näärännäppy

Silmäluomessa on Meibomin rauhaseksi kutsuttuja talirauhasia. Näärännäppy on rauhasen tukkeumasta johtuva tulehdus ylä- tai alaluomessa. Bakteerin aiheuttama tulehdus kehittää luomeen punaisen, turvonneen patin. Näärännäppy silmässä ei ole tarttuva, ja se rauhoittuu usein hoidon seurauksena muutaman viikon kuluessa. Joskus sen seurauksena syntyy luomirakkula, joka on pitkäkestoisempi mutta vaaraton vaiva.

Oireet

Näärännäpyksi kutsutaan silmäluomeen nousevaa pientä, kipeää pattia. Näärännäpyn seurauksena koko luomi voi muuttua turvonneeksi, punoittavaksi ja aristavaksi. Oireet saattavat tuntua ikävästi erityisesti silmää räpäyttäessä. Näärännäppy silmässä aiheuttaa usein myös märkimistä.

Luomirakkula muodostuu, kun talirauhasen tukkeuma kapseloituu näärännäpyn seurauksena. Luomirakkula on kova ja selkeästi erottuva patti silmäluomessa. Se on yleensä kivuton, ja paranee itsestään 1-2 kuukauden sisällä.

 

Näärännäpyn hoito

Jos näärännäppy ei aiheuta suurta haittaa, itsehoitona voi käyttää lämpöhaudetta ja huolellista puhdistusta. Lämpöhoidon aikana silmä tulee pitää kuivana, sillä kosteus voi levittää bakteereja – pidä esimerkiksi kuumalla vedellä täytettyä pulloa varovasti näärännäpyn päällä. Puhdistukseen sopivat apteekista saatavat silmäpyyhkeet. Voimakkaasti oireileva näärännäppy silmässä on syy hakeutua silmälääkärin vastaanotolle. Lääkäri määrää hoidoksi antibioottitipan tai -voiteen. Käytä antibioottia annetun ohjeen mukaan. Lämpimällä hautominen ja puhdistus ovat tärkeä osa hoitoa. Vältä silmän turhaa koskettelua, etteivät bakteerit leviä.

Mikäli näärännäppy ei parane hoidon seurauksena tai sinulle nousee kuume, hakeudu jatkotutkimuksiin. Useaan otteeseen uusivaa näärännäppyä voidaan hoitaa suun kautta otettavilla antibiooteilla. Jos näärännäpyn parannuttua muodostuva luomirakkula ei häviä itsestään noin puolen vuoden sisällä, se voidaan hoidattaa pois lääkärillä.

 

Oireileeko näärännäppy voimakkaasti tai onko sinulle noussut kuume? Varaa aika silmälääkärille.

Lue myös

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.

Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkistaa silmälääkärin vastaanotolla.

Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.

Onko sinulla kysyttävää näärännäpystä?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.