SIlmien terveys
Retinopatia
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Retinopatia

Diabetekseen sisältyy suurentunut riski sairastua diabeettiseen retinopatiaan eli silmän verkkokalvon sairauteen. Retinopatia voi johtaa hoitamattomana vakavaan näön heikkenemiseen. Jokaisen diabeetikon silmänpohjien tilannetta tulee seurata säännöllisesti, jotta mahdollinen silmänpohjan sairaus pystytään toteamaan ajoissa. Diabetekseen liittyvää silmänpohjan sairautta voidaan usein hoitaa tehokkaasti. Oikein ajoitettu hoito vähentää merkittävästi näön heikkenemisen vaaraa. Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vähentää vakavan verkkokalvosairauden syntymisen riskiä.

Millaisia oireita retinopatia aiheuttaa?

Diabeettinen retinopatia on alkuvaiheessa usein oireeton. Edetessään se heikentää näköä. Lasiaisen verenvuodot voivat heikentää näköä hyvinkin nopeasti joko tilapäisesti tai pitkäaikaisesti.

Pienemmät silmänpohjan vuodot aiheuttavat turvotusta verkkokalvolle ja näön sumentumista. Viivojen vääristyminen tai häiriöt värien näkemisessä voivat merkitä tarkan näön alueen muutoksia verkkokalvolla. Näkökenttä voi olla myös repaleinen lasiaisessa olevien vuotojen tai silmänpohjamuutosten takia. Yhtenäinen näkökenttäpuutos voi olla merkki verkkokalvon irtaumasta.


Ketkä kuuluvat retinopatian riskiryhmään?

Joka toisella tyypin 1 diabeetikolla arvioidaan olevan diabeettista retinopatiaa vähintään lieväasteisena. Tyypin 2 diabeetikoista joka neljännellä on diabeettisen retinopatian muutoksia.


Miten retinopatiaa hoidetaan?

Tärkein hoito kaikissa diabeettisen retinopatian vaiheissa on hyvä diabeteksen hoitotasapaino. Se luo edellytykset myös mahdollisen laserhoidon tai kirurgisen hoidon onnistumiselle.

Jos silmänpohjaan kehittyy diabeettinen retinopatia, on ensimmäinen toimenpide usein silmänpohjan laserhoito. Mikäli retinopatia kehittyy vaikealle asteelle, saatetaan tarvita lasiais- ja verkkokalvokirurgisia toimenpiteitä.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Stop glaukoomalle!
Stop glaukoomalle!
Silmäkirurgi Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli viisitoistavuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana. Kun näköhermoa vaurioittava glaukooma huomataan riittävän ajoissa, näkö voidaan lähes aina pelastaa.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit