Kokemuksia silmäleikkauksista
Mietitkö linssileikkauksen riskejä? Leikkauksessa käynyt Jyrki kertoo, mikä auttoi leikkauspelkoon.
Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA

Leikkauksessa käynyt Jyrki kertoo, mikä auttoi leikkauspelkoon.

Silmäleikkauksen jännittäminen on luonnollista, sillä ihminen ei ole tottunut herkkiin silmiinsä koskettavan. Jyrki Paunosen ikänäkö korjattiin linssileikkauksella Silmäasemalla. Nyt hän kertoo, mitkä linssileikkauksen riskit pelottivat ja mikä puolestaan sai pelon väistymään. 

Naarajärveläinen yrittäjä Jyrki Paunonen sanoo jännittäneensä silmäleikkausta ainoastaan leikkauspäivänä. Vaikka linssileikkauksen riskit ovat äärimmäisen pienet, hänellä kävivät mielessä niin leikkauksen epäonnistuminen kuin huonon hämäränäön kaltaiset jälkiseuraamukset. Silmäaseman asiantunteva henkilökunta sai kuitenkin Paunosen rentoutumaan. Nappiin menneen leikkauksen jälkeen hän ei enää tarvitse silmälaseja.


Ikänäköleikkaus tutussa paikassa toi luottamuksen

Paunonen oli käynyt silmälääkärin tutkimuksissa Kuopion Silmäasemalla jo vuosia. Tuttuun paikkaan oli ehtinyt syntyä vahva luottamus, joka antoi turvaa myös linssileikkausta suunnitellessa.


"Homma toimi siellä aina loistavasti. Kun vuosia käyt samassa, niin tulee tunne, että täällä se homma onnistuu. Oltiin käyty niin paljon kaikkia asioita jo läpi yhdessä, ja joka kerta katsoivat silmät tosi tarkkaan", Paunonen sanoo.


Linssileikkauksen riskeistä ei jäänyt kysyttävää

Linssileikkauksen esitutkimuksessa Paunonen vakuuttui leikkaavan lääkärin ammattitaidosta ja kokemuksesta. 

"Leikkaava lääkäri kertoi niin tarkasti yksityiskohdat, ettei minulle jäänyt mitään kysyttävää. Kuuntelin kaiken, mitä lääkärillä oli mielessä, eikä sen jälkeen tarvinnut enää yksin miettiä linssileikkauksen riskejä. Hän oli tehnyt paljon leikkauksia ja osasi kertoa niiden hyvät ja huonot puolet."


Silmälääkäri varoitteli Paunosta myös mahdollisista hämäränäön haasteista leikkauksen jälkeen. Pimeällä ajaminen saattaisi vaikeutua, ja hämärässä voisi tarvita lisävaloa. Linssileikkauksen jälkeen Paunonen näkee kuitenkin hyvin kaikissa olosuhteissa. "Parempi, että lääkäri liioitteli, ettei tullut yllätyksiä", hän toteaa.


Jännitys huipentui leikkauspäivänä

Paunonen kertoo kiertäneensä linssileikkauspäivän aamuna kaikki Kuopion torit. "Pitihän se tehdä, kun vielä satuin näkemään", hän vitsailee. Silmäleikkauksen riskit jännittivät sen verran, että hän tuli Silmäaseman silmäsairaalaan odottelemaan hyvissä ajoin. 


Viimeinen keskustelu silmäkirurgin kanssa ennen leikkausta helpotti. "Lääkäri osasi hienosti kertoa kaiken vielä siinä, kun oltiin menossa leikkaukseen. Ajattelin, että kyllä se ammattilainen osaa hommansa", Paunonen muistelee.


Leikkaava lääkäri rauhoitti tilanteen

Linssileikkauksen aikana leikkaava lääkäri kertoi Paunoselle vaihe vaiheelta, milloin piti olla paikallaan ja "milloin voi olla leppoisammin." Se rauhoitti tilanteen, vaikka täydellinen rentoutuminen olikin leikkaustilanteessa vaikeaa. "Vaikka sitä ajattelee, että kyllä pitää ottaa rennosti, niin ei siinä voi ihan rentona olla. Mutta kaikki meni hienosti", Paunonen sanoo.

Silmätautien erikoislääkäri ja dosentti Antti Viljasen sanoin, "on tervettä, että jännittää. Pelätä ei sen sijaan tarvitse." Jos linssileikkauksen riskit pelottavat, lue Antti Viljasen haastattelu leikkauspelosta tai ota rohkeasti yhteyttä. Olet tervetullut lähimmälle Silmäasemalle juttelemaan asiantuntijamme kanssa.

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Hyvästit viimeisille silmälaseille: Jyrkin ikänäkö korjattiin linssileikkauksella
Ikänäköleikkauksena tunnettu linssileikkaus Silmäaseman silmäsairaalassa oli korjaamoyrittäjä Jyrki Paunoselle valtava helpotus. Jyrki pääsi eroon silmälaseista, joita hän ei ollut koskaan käyttänyt mielellään. Samalla työ autokorjaamolla tehostui, ja tärkeistä urheiluharrastuksista sai taas kaiken ilon irti.
Ikänäkö kannattaa korjata: näin silmän linssileikkaus parantaa elämänlaatua
Ikänäkö kannattaa korjata: näin silmän linssileikkaus parantaa elämänlaatua
Huonon näön vaikutuksen elämänlaatuun huomaa usein vasta silloin, kun silmät on jo korjattu. Juuri näin kävi 50-vuotiaalle Nana Hjeltille, jolle tehtiin Silmäaseman linssileikkaus moniteholinssillä. Lue alta, millaisissa arjen tilanteissa Nana iloitsee linssileikkauksestaan eniten.
8 syytä mennä linssileikkaukseen
8 syytä mennä linssileikkaukseen
Voisiko linssi- eli ikänäköleikkaus sopia sinulle? Lue korjaamoyrittäjä Jyrki Paunosen onnistuneesta linssileikkauskokemuksesta alta ja katso 8 syytä, miksi hän on onnellisempi ilman silmälasirumbaa.
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Linssileikkaus tuli ajankohtaiseksi silmäkirurgi Torsti Sihvolalle, kun hän ei enää nähnyt golfsovelluksen tulospalvelua puhelimeltaan. Ikänäkö korjattiin hänen omalla työpaikallaan Silmäaseman silmäsairaalassa.
Näytä kaikki artikkelit