Silmistä

Kaihi eli harmaakaihi

Kaihi tai harmaakaihi tarkoittaa silmän linssin ikääntymisestä johtuvaa samentumista. Se tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille, aivan kuten harmaat hiuksetkin.

Kaihi hoidetaan päiväkirurgisella leikkauksella, jonka jälkeen näet taas kirkkaasti. Leikkaukseen kannattaa hakeutua heti, kun harmaakaihi vaikuttaa elämänlaatuusi.

Uusimman tekniikan ansiosta kaihileikkaus on turvallinen, eikä kaihileikkaukseen menoa tarvitse pitkittää. Harmaakaihi on mahdollista operoida heti, kun leikkauksesta on hyötyä. Ajoissa tehty leikkaus auttaa nauttimaan arjesta ja säilyttämään rakkaat harrastukset lukemisesta käsitöihin, autoiluun ja liikuntaan.

Silmäasemalla pääset kaihileikkaukseen jonottamatta heti, kun kaihi haittaa elämääsi.

"Nyt iäkkäänä tuntuu hyvältä, että voin nähdä tämän kaiken", kertoo kaihileikkauksen läpikäynyt Raija.

 

Mistä kaihi johtuu?

Iän karttuminen on tärkein syy kaihin kehittymiselle. Noin puolet ikään liittyvästä kaihista on periytyvää. Liiallinen alkoholin käyttö, tupakointi ja ylipaino saattavat nopeuttaa kaihin muodostumista, samoin diabetes. Riskitekijöitä ovat lisäksi silmän alueen vammat, jotkin lääkeaineet, glaukoomaleikkaus, ionisoiva säteily ja pitkittyneet silmätulehdukset. Silmien suojaaminen auringon UV-säteiltä vähentää harmaakaihin riskiä.

Mitkä ovat kaihin oireet?

Kaihin oireet ovat yksilöllisiä, mutta yleisin niistä on näön sumentuminen. Lisäksi kaihi heikentää hämäränäköä. Myös häikäisyherkkyys saattaa lisääntyä ja väri- ja syvyysnäkö huonontua. Silmät väsyvät helposti esimerkiksi lukiessa. Jos epäilet kaihia, varaa aika silmälääkärille.
 

Kaihi Suomessa

Suomessa tehdään 60 000 kaihileikkausta vuodessa.

Kaihin aiheuttamia muutoksia on 1/3:lla yli 65-vuotiaista ja yli 70 %:lla 85-vuotta täyttäneistä.

Usein kysytyt kysymykset kaihista

Ennen leikkausta

Mitä kaihileikkauksessa tehdään?

Kaihileikkauksessa silmän samentunut linssi poistetaan ja tilalle asetetaan kirkas keinolinssi. Keinolinssin voit valita yksi- tai monitehoisena, jolloin pääset halutessasi osittain tai jopa kokonaan eroon silmälaseista.

 

Sattuuko kaihileikkaus?

Kaihileikkauksessa silmään laitetaan puuduttavia tippoja, siksi leikkaus on usein kivuton. Jos leikkaus jännittää sinua, voit pyytää lääkäriltä rentouttavan esilääkityksen.

 

Missä vaiheessa kaihi leikataan?

Kaihi etenee jokaisella eri tavalla. Kun kaihi huonontaa elämänlaatua ja vaikeuttaa arkea – kuten lukemista tai autolla ajoa – kannattaa hakeutua leikkaukseen. Kaihileikkaus voidaan tehdä, kun kaihi haittaa elämistä.

 

Voinko päästä kaihileikkaukseen julkisen terveydenhoidon kautta?

Kaihi voidaan leikata silmäsairaaloissamme tai julkisella sektorilla. Silmäsairaalassa pääset leikkaukseen jonottamatta ja juuri silloin, kun sinulle sopii. Julkisen sektorin leikkausjonoon vaaditaan huonomman silmän alle 0.3 näöntarkkuus.

 

Tarvitsenko silmälaseja kaihileikkauksen jälkeen?

Voit itse päättää, miten haluat nähdä kaihileikkauksen jälkeen. Et välttämättä tarvitse enää silmälaseja tai piilolinssejä, sillä keinolinssillä voidaan korjata myös lähi- ja kaukonäön ongelmia ja hajataittoa. Kaihileikkaus on teknisesti aivan samanlainen kuin ikänäköä korjaava linssileikkaus: silmäsi oma linssi korvataan silmän sisäisellä keinolinssillä.

 

Voidaanko kaihileikkaus tehdä yhdelle silmälle kerrallaan?

Kaihileikkaus tehdään yhdelle silmälle kerrallaan, jos leikkaukseen liittyy tavallista suurempi riski. Tällöin odotetaan yhden silmän paranemista ennen toista leikkausta.

 

Mitä riskejä tai haittoja kaihileikkauksessa voi olla?

Kaihileikkauksen riskit ovat hyvin pieniä – esimerkiksi tulehdusriski on alle yksi tuhannesta. Silmänpaine voi tilapäisesti kohota leikkauksen jälkeen, mutta tilanne on helposti korjattavissa. Jos sarveiskalvo turpoaa leikkauksen seurauksena, näön kirkastuminen saattaa kestää hieman pidempään.

Vakava näön heikkeneminen tai sokeutuminen on kaihileikkauksen yhteydessä äärimmäisen harvinaista. Mikäli lääkäri katsoo leikkauksesi olevan tavallista riskialttiimpi, silmäsi voidaan leikata yksi kerrallaan. Tällöin ensin leikatun silmän paraneminen varmistetaan ennen seuraavaa leikkausta. Jos riskit vielä mietityttävät sinua, kysy lisää asiantuntijoiltamme numerosta 010 190 201 (mpm/pvm).

 

Mitä kaihileikkauksen hintaan sisältyy?

Mikäli olet kiinnostunut korjauttamaan näköä kaihileikkauksen yhteydessä, suosittelemme erillistä esitutkimusta ennen leikkausta, jossa teemme tarvittavat tutkimukset ja silmien mittaukset keinolinssiä varten.

Kaihileikkaus hajataiton hintaan kuuluu erikoislinssi, joka korjaa lähi- tai kaukonäön ja hajataittoisuuden. Kaihileikkaus monitehossa silmän oma linssi korvataan monitehotelinssillä, joka korvaa nykyiset moniteholasisi.

Kaihileikkaus hajataiton ja monitehon jälkeen teemme sinulle maksutta tarkentavan lasertoimenpiteen, jos kaihileikkauksella ei saavuteta +/- 0.75D-näöntarkkuutta. Leikkaustakuumme on voimassa kaksi vuotta.

 

Saanko kaihileikkauksesta Bonusta S-Etukortilla?

Silmäasema on S-ryhmän pitkäaikaisin bonuspartneri. Nyt kaikissa silmäsairaaloissamme tehtävät yksityiset kaihileikkaukset kerryttävät Bonusta. Bonusostos kirjataan molempien silmien kaihileikkauksen hinnasta 1 000 euroon asti.

 

Onko kaihileikkaus Kela-korvattava?

On. Saat Kela-korvausta silmälääkärin esitutkimuksesta, leikkauksesta ja jälkitarkastuksesta.

Leikkaukseen valmistautuminen

Olen tulossa kaihileikkaukseen. Miten minun kannattaa valmistautua?

Leikkauspäivän aamuna voit syödä aamiaisen, ottaa normaalisti reseptilääkkeesi ja tiputtaa silmätippasi. Muista, ettei autoilu ole sallittua heti leikkauksen jälkeen, joten varaudu kotiutumaan saattajan kanssa. 

Leikkauksesta toipuminen

Mitä tapahtuu kaihileikkauksen jälkeen?

Kaihileikkauksen jälkeen jäät silmäsairaalaan pariksi tunniksi lepäämään. Ennen kotiinlähtöä lääkäri tarkastaa, että kaikki on kunnossa ja voit hyvin. Leikkauksen jälkeen et pysty ajamaan autoa, joten on hyvä varmistaa, että pääset turvallisesti kotiin saattajan kanssa.

 

Miten toivun kaihileikkauksesta mahdollisimman nopeasti?

Voit käydä suihkussa, pestä kasvoja vedellä, ulkoilla, lukea, katsella televisiota, kantaa kauppakasseja, nostella tavaroita ja kumarrella jo heti leikkauksen jälkeen. Silmälasien käyttö on sallittua heti jos niille on vielä tarvetta.

Vältä viikon verran uintia ja saunomista, meikkaamista, silmän hieromista tai painamista ja fyysistä rasitusta – silmään ei saisi mennä vettä, hikeä eikä vieraita aineita. Muutama viikko kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin. Sairauslomaa määrätään yleensä 1-3 viikkoa.

Autolla ajo on kiellettyä leikkauksen jälkeen. Varauduthan myös, että ajokielto saattaa kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Leikkaava lääkäri antaa tarkemmat ohjeet ajokiellosta leikkauspäivänä. 

 

Kuinka nopeasti näköni palautuu kaihileikkauksen jälkeen?

Näkösi paranee saman tien ja kirkastuu yhä lisää seuraavien päivien kuluessa.


Milloin saa lentää leikkauksen jälkeen?

Kaihileikkauksen jälkeen voi lentää heti leikkausta seuraavana päivänä. Tärkeää on pakata tarvittavat silmätipat käsimatkatavaroihin ja huolehtia hyvin silmien kostutuksesta lentokoneen kuivan sisäilman takia.
 

Mikä on leikkaustakuu?

Jos kaihileikkauksessasi korjataan myös lähi- tai kaukonäön ongelmia, sovimme silmillesi leikkauksen jälkeisen +/- 0.75D-näöntarkkuustavoitteen. Silmälääkärin määräämä korjaava leikkaus kuuluu kaihileikkauksen hintaan kahden vuoden ajan.

 

Mikä on jälkikaihi?

Kaihileikkauksessa silmän oma linssi poistetaan kokonaan eikä kaihi ei voi enää tulla takaisin. Kaihileikkauksessa säilytetään kuitenkin linssin päällinen kapselipussi, sillä se on paras paikka asettaa keinolinssi. Vuosien kuluessa kapselipussi saattaa samentua ja aiheuttaa kaihia muistuttavia oireita. Tätä kutsutaan jälkisamentumaksi tai jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan laseroinnilla silmälääkärin vastaanotolla. Toimenpide kestää vain muutaman minuutin ja silmä toipuu seuraavaan päivään mennessä. Silmälaseja ei tarvitse vaihtaa toimenpiteen jälkeen.

Lue myös:

Älä anna kaihin heikentää näköäsi. Silmäaseman yksityisestä kaihileikkauksesta saat Bonusta 500 € arvosta/silmä.

Kaihin kypsyttäminen on virheellinen käsitys, jonka mukaan kaihin voisi hoitaa tehokkaasti vasta sen edettyä riittävän pitkälle. Kaihin eteneminen kannattaa todellisuudessa pysäyttää heti alkuunsa, kuten Silmäasemalla kaihileikkauksessa käynyt eläkeläinen Marja teki.

Sastamalalaisen Helmi Äijälän, 94, sukulaiset kehottivat häntä käymään kaihileikkauksessa. Äijälä oli 93-vuotias, kun hän kävi toimenpiteessä elokuussa 2019 Tampereella. Onnistunut kaihin korjaaminen todisti, ettei leikkaukseen meno ole koskaan liian myöhäistä.