Silmistä

Kirsi Kettunen pakkaa polarisoidut aurinkolasit ainutlaatuiselle purjehdusmatkalle

Pitkän parisuhteen päättyminen sai Englannissa jo useamman vuosikymmenen asuneen Kirsi Kettusen miettimään, mitä hän haluaa elämältään. Vesillä vauvasta asti liikkunut Kettunen palasi rakkaan purjehdusharrastuksensa pariin, ja päätti haastaa itseään yhdessä maailman kovimmista kestävyyskokeista, Clipper Racessa. Niin noviisit kuin kokeneet purjehtijat voivat ottaa osaa kilpailuun, jossa matkataan 11 veneen voimin 40 000 merimailia ja kierretään maailman ympäri 11 kuukaudessa. Yksi tärkeimmistä varusteista, jotka Kettunen pakkaa mukaansa, ovat laadukkaat polarisoidut aurinkolasit.

Kirsi Kettunen

Kun muut palaavat elokuussa töihin ja kouluun, lähtee Kirsi Kettunen elämänsä seikkailulle, 11 kuukautta kestävään Clipper Race -purjehduskilpailuun. Keskeisiä edellytyksiä kisaan ovat rohkeus, tiimityötaidot ja halu koetella rajojaan.

 

Ei vesille ilman aurinkolaseja

“Aurinkolaseja ilman ei voi olla. Ne ovat purjehtiessani aina päässäni, myös talvella”, Kettunen kertoo laadukkaiden aurinkolasien merkityksestä kisassa. Hän ottaa merimatkalle mukaan polarisoidut aurinkolasit, sillä polarisointi ehkäisee häikäisyä ja auttaa näkemään kauas. Kettusen näöntarkkuus on 1.0 molemmissa silmissä. Näöntarkkuus korjataan silmälaseilla, joita hän tarvitsee ajamiseen. Kaarevat aurinkolasit voimakkuuksilla suojaavat Kettusen herkkiä silmiä viimalta ja tyrskyiltä.

Silmäaseman asiantuntija Tiina Tukki painottaa linssien värin tärkeyttä. Ruskea suojaa parhaiten sinisiltä aallonpituuksilta ja parantaa kontrastinäköä vesillä. Kettuselle valitut Oakleyn Prizm Deep Water Polarized -linssit korostavat lisäksi vihreän ja punaisen sävyjä, mikä parantaa näkyvyyttä vedenpinnan alle.

 

Kestävyyskisa myös aurinkolaseille

“Aurinkolasien tulee toimia ääriolosuhteissa, +40 asteen helteestä aina -20 asteiselle Etelämerelle. Silloinkin, kun viimaa ja räntää tulee poikittain”, Kettunen nauraa. Aurinkolaseissa on oltava nauha, joka estää laseja putoamasta kovassa merenkäynnissä. Tiina Tukki suosittelee purjehtijoille erityisesti kevyitä ja hyvin istuvia malleja, joiden kumimaiset osat pitävät kehykset tukevasti paikallaan ihoa vasten. Napakat, hyvin istuvat aurinkolasit antavat ilman kiertää lasin ja ihon välissä, jolloin linssit eivät huurru yhtä helposti.

Kettunen muistuttaa myös aurinkolasien ulkonäkövaatimuksista: “Kaikilla kilpailijoilla on samanlaiset purjehdusvaatteet, joten aurinkolasit ovat ainut persoonallinen lisä.” Kettunen onkin yllättynyt iloisesti urheilulasien räätälöintimahdollisuuksista linssien ja kehysten värin suhteen.

 

Huippuhetket tulee nähdä hyvin

Ainutkertaiselle matkalle suuntaava Kettunen odottaa purjehduskisalta eniten uusien ihmisten tapaamista, omien rajojen haastamista ja uusia elämyksiä. Kilpailussa yhdistyvät kolme Kettuselle tärkeää asiaa: luonto, urheilu ja ulkoilu. Purjehduskisan huippuhetkiä on mukava katsella, kun päässä on laadukkaat polarisoidut aurinkolasit.

 

Lue myös:

Suomessa oli vuonna 2017 Trafin arvion mukaan 1,16 miljoonaa vesikulkuneuvoa, ja suomalaiset omistavat Uuden-Seelannin ohella eniten veneitä asukasta kohti. Turvallisen liikkumisen vesillä varmistavat veneilyyn tarkoitetut aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä häikäistymiseltä ja auringon UV-säteiden aiheuttamilta vaurioilta.

Aurinkolasien täytyy sopia omaan tyyliisi, mutta yhtä tärkeitä valinnassa ovat kestävät ja hyvin istuvat kehykset, optisesti laadukkaat linssit ja 100 % UV-suoja. Silmäaseman aurinkolasien ostajan opas sisältää vinkkejä, joiden avulla löydät helposti omiin mieltymyksiisi ja tarpeisiisi käyvät aurinkolasit.

Urheiluun kannattaa valita aurinkolasit, jotka auttavat suorituksissa. Eri linssien värit ja aurinkolasien ominaisuudet on hyvä valita käyttötarpeen mukaan. Urheilijalle aurinkolasien istuvuus ja kestävyys ovat erityisen tärkeitä valintakriteereitä.