Silmistä

Helmi Äijälä kuunteli sukulaisten kokemuksia: kaihileikkauksen jälkeen maailma kirkastui

Sastamalalaisen Helmi Äijälän, 94, sukulaiset kehottivat häntä käymään kaihileikkauksessa. Äijälä oli 93-vuotias, kun hän kävi toimenpiteessä elokuussa 2019 Tampereella. Onnistunut kaihin korjaaminen todisti, ettei leikkaukseen meno ole koskaan liian myöhäistä.

Työuransa pankkivirkailijana tehnyt Helmi Äijälä oli kärsinyt heikentyneestä hämäränäöstä jo tovin. Kun näkö huononi edelleen ja haittasi esimerkiksi tavaroiden löytämistä, yksin asuva Äijälä hakeutui Silmäaseman kaihileikkaukseen. Hän ei malttanut jäädä odottamaan julkisen puolen leikkausjonoon, sillä toimenpide olisi järjestynyt vasta puoli vuotta myöhemmin.

Maailma näytti erilaiselta leikkauksen jälkeen

Nopea leikkaus Silmäasemalla sujui hyvin ja kivuttomasti, Äijälä oli tyytyväinen hyvään huolenpitoon ennen toimenpidettä ja sen jälkeen. Leikkaava lääkäri Terhi Lehtonen jutteli Äijälälle leikkauksen ajan, jotta hänen oli helppo rentoutua ja tuntea olonsa mukavaksi leikkauspöydällä.

 

Leikkauksen jälkeen lääkäri sanoi minulle, että olin mallioppilas. Olen kiitollinen toimenpiteestä, maailma muuttui silmissä täydellisesti”, Äijälä kertaa tunnelmia ja kokemuksia kaihileikkauksen jälkeen.

 

Äijälän ei tarvinnut jännittää kaihileikkausta tai siitä toipumista, sillä sukulaiset olivat jakaneet omista leikkauksistaan vain positiivisia kokemuksia. Kaihileikkauksen jälkeen ensimmäinen kuukausi oli työläs, sillä Äijälän piti käyttää silmätippoja seitsemästi päivässä. Suurin yllätys leikkauksen jälkeen tuli peiliin katsoessa.

 

Olin aina ajatellut, että kun olen näin vanha ihminen, niin eikö minulle tule ollenkaan ryppyjä. Kun katsoin ensimmäisen kerran peiliin, meinasin pyörtyä”, Äijälä nauraa.

 

Ikä ei ole este hoidolle

Äijälä näkee taas täyttää ristisanatehtäviä ja hänelle erityisen mieluisia kryptoja. Hän kannustaa kaikkia kääntymään Silmäaseman puoleen, oli ikä mikä tahansa. Korjattu näkö mahdollistaa uusia elämyksiä ja kokemuksia kaihileikkauksen jälkeen.

 

Kerta kaikkiaan sinne vaan. Olin tavattoman tyytyväinen, niin hyvää huolta minusta pidettiin. Muutenkin olen saanut hyvää palvelua”, Äijälä summaa.

Kaihileikkaukseen ei ole koskaan liian myöhäistä hakeutua

Silmäaseman henkilökohtaisessa kaihineuvonnassa voit kysyä asiantuntijaltamme kaihista ja muista näkemiseen liittyvistä asioista. Käymme läpi eri linssivaihtoehdot sekä mitä kaihileikkauksessa tapahtuu ja miten se muuttaa näköäsi. Saat myös lisätietoa leikkaushinnoista ja rahoitusratkaisuista. Varaa aika verkossa tai soita ja varaa aika: p. 010 190 200 (mpm/pvm).

 

Kaihineuvonta on maksuton ja se ei sido sinua mihinkään.

Lue myös:

Kaihia ei voi ehkäistä, mutta sen oireiden kanssa ei tarvitse elää. Lue alta viisi syytä, miksi kaihileikkaukseen kannattaa hakeutua heti, kun näkö alkaa heikentyä ja maailma näyttää sumealta.

Kaihin kypsyttäminen on virheellinen käsitys, jonka mukaan kaihin voisi hoitaa tehokkaasti vasta sen edettyä riittävän pitkälle. Kaihin eteneminen kannattaa todellisuudessa pysäyttää heti alkuunsa, kuten Silmäasemalla kaihileikkauksessa käynyt eläkeläinen Marja teki.

Kaihileikkauksesta toipumisessa ovat avainasemassa potilaan omat jälkihoitotoimet. Kotihoito on helppoa, ja saat siihen selkeät ohjeet leikkauksen jälkeen. “Kaihileikkauksen jälkihoito ei juurikaan rajoita arkea. Meiltä saat ohjeet, joita noudattamalla toipuminen sujuu ongelmitta”, kertoo Kouvolan Silmäaseman sairaanhoitaja Lotta Kunnas.