Silmistä

Miten koronavirus vaikuttaa silmiin ja miten suojaan silmäni?

Silmiin ei kannata milloinkaan koskea käsiä pesemättä, mutta koronapandemia vaatii vielä erityistä varovaisuutta. Me Silmäasemalla haluamme jakaa ajantasaista tietoa, miten koronavirus vaikuttaa silmiin. Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo ja silmälääkäri Roope Sihvola kertovat, miten voit varjella silmiäsi virukselta.

Koronapandemian aikana on painotettu, ettei kasvoihin ja silmiin saa koskea. Virus voi tarttua ovenkahvoista ja muilta pinnoilta likaisten sormien kautta. Oireettomilla tartuttajilla taas voi olla virusta kyynelnestessä, josta se siirtyy käsien kautta eri pinnoille. Hemmo Salo neuvoo keinon olla koskematta silmiin ulkona.

“Jos on tarve hieroa silmiä ulkona, käytetään puhdasta kasvopaperia sormien sijaan. Käytetty kasvopaperi hävitetään”, Salo kertoo.

 

Apua kostutustipoista ja suojalaseista

Kuivat silmät kutisevat helpommin ja houkuttelevat hieromaan silmiä. Apu löytyy kutinaa hillitsevistä kostutustipoista. Piilolinssien käyttäjät joutuvat koskemaan silmiin muita useammin, mutta entistä huolellisempi hygienia takaa linssien turvallisen käytön.

Silmälasit ja erityisesti lähellä silmiä istuvat aurinkolasit voivat tarjota suojaa esimerkiksi aivastuksen välityksellä leviäviltä viruksilta. Erilliset suojalasit ovat tähän tarkoitukseen parhaat. Lasit eivät kuitenkaan estä viruksen leviämistä hengitysteihin pisaratartuntana.

 

Silmäaseman lääkärilinja palvelee etänä

Koronaviruksen aiheuttamat silmäoireet ovat harvinaisia, mutta 1–3 prosenttia tartunnan saaneista sairastaa myös sidekalvontulehduksen. “Lievä silmien punoittaminen ei vaadi silmälääkärin hoitoa. Jos silmät ovat kivuliaat ja näkö on heikentynyt, niin kannattaa soittaa Silmäaseman lääkärilinjalle lisäohjeita varten”, Roope Sihvola kehottaa.

Lääkärilinjalle voi varata ajan numerosta 0800 188 788 tai Silmäaseman nettiajanvarauksesta.

 

Muistathan siis pitää etäisyyttä muihin ulkona liikkuessasi, välttää silmien koskemista pesemättömillä käsillä ja huolehtia käsihygieniasta. Näitä käsienpesuohjeita noudattamalla pääset pitkälle: 

  • Pese kädet aina kun olet aivastanut, niistänyt tai yskinyt, ulkoa tullessasi, vessassa käynnin jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa, ruokailua ja kasvoihin ja silmiin koskemista.
  • Pese kädet runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla.
  • Hiero käsiä yhteen ainakin 20 sekunnin ajan. Muista kämmenselät, peukalot ja sormien välit.
  • Kuivaa kätesi kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen ja sulje hana sillä.
  • Jos jaat kylpyhuoneesi muiden kanssa, hanki jokaiselle oma käsipyyhe.

Silmäasema palvelee myös poikkeustilanteen aikana

Me Silmäasemalla haluamme olla apunasi näkemiseen ja silmien terveyteen liittyvissä asioissa – tilanteessa kuin tilanteessa. Huomioimme koronavirustilanteen toiminnassamme, joten meillä voit asioida turvallisin mielin.

Lue myös:

Monia piilolinssien käyttäjiä askarruttaa, miten turvallista piilolinssejä on käyttää koronaviruspandemian aikana ja voiko virus levitä silmien kautta. Piilolinssit ovat edelleen riskitön vaihtoehto silmälaseille, kunhan pidät huolta hygieniasta. Lue lisää alta.

Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.

Oikein käytettynä piilolinssit ovat huoleton tapa helpottaa arkielämää, vaihtaa ilmettä ulos lähtiessä ja nauttia liikunnasta ilman rajoittavia silmälaseja. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin paljon uskomuksia ja epävarmuutta. Lue tästä usein kysytyt kysymykset piilolinssien riskeistä ja vältä väärinkäsitykset.