SIlmien terveys
Koronavirus ja silmät
Koronavirus ja silmät
Koronavirus ja silmät

Miten koronavirus vaikuttaa silmiin ja miten suojaan silmäni?

Silmiin ei kannata milloinkaan koskea käsiä pesemättä, mutta koronapandemia vaatii vielä erityistä varovaisuutta. Me Silmäasemalla haluamme jakaa ajantasaista tietoa, miten koronavirus vaikuttaa silmiin. Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo ja johtava silmälääkäri Kaisu Järvinen kertovat, miten voit varjella silmiäsi virukselta.

Koronapandemian aikana on painotettu, ettei kasvoihin ja silmiin saa koskea. Virus tarttuu pisaratartuntana kuten muutkin hengitystievirukset. Oireettomilla tartuttajilla taas voi olla virusta kyynelnesteessä, josta se siirtyy käsien kautta eri pinnoille. Hemmo Salo neuvoo keinon olla koskematta silmiin ulkona.

“Jos on tarve hieroa silmiä ulkona, käytetään puhdasta nenäliinaa sormien sijaan. Käytetty nenäliina hävitetään”, Salo kertoo.

 

Apua kostutustipoista ja suojalaseista

Kuivat silmät kutisevat helpommin ja houkuttelevat hieromaan silmiä. Apu löytyy kutinaa hillitsevistä kostutustipoista. Piilolinssien käyttäjät joutuvat koskemaan silmiin muita useammin, mutta entistä huolellisempi hygienia takaa linssien turvallisen käytön.

Silmälasit ja erityisesti lähellä silmiä istuvat aurinkolasit voivat tarjota suojaa esimerkiksi aivastuksen välityksellä leviäviltä viruksilta. Erilliset suojalasit ovat tähän tarkoitukseen parhaat. Lasit eivät kuitenkaan estä viruksen leviämistä hengitysteihin pisaratartuntana.

Korona voi aiheuttaa sidekalvon tai sarveiskalvon tulehdustilan, jonka hoito riippuu vaikeusasteesta. Lievä silmien punoitus ja kutina eivät vaadi silmälääkärin hoitoa. Kostutustipat ja hyvä hygienia on kaiken ”a ja o” niin hoidon, kuin leviämisenkin kannalta. Jos silmät ovat kivuliaat ja näkö on heikentynyt, niin kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.

Muistathan siis pitää etäisyyttä muihin, välttää silmien koskemista pesemättömillä käsillä ja huolehtia käsihygieniasta. Näitä käsienpesuohjeita noudattamalla pääset pitkälle: 


  • Pese kädet aina kun olet aivastanut, niistänyt tai yskinyt, ulkoa tullessasi, vessassa käynnin jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa, ruokailua ja kasvoihin ja silmiin koskemista.
  • Pese kädet runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla.
  • Hiero käsiä yhteen ainakin 20 sekunnin ajan. Muista kämmenselät, peukalot ja sormien välit.
  • Kuivaa kätesi kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen ja sulje hana sillä.
  • Jos jaat kylpyhuoneesi muiden kanssa, hanki jokaiselle oma käsipyyhe.
SIlmäasema palvelee myös poikkeustilanteen aikana
LUE LISÄÄ
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Glaukooma
Glaukooma eli silmänpainetauti on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti.
Onko piilolinssien käyttö turvallista koronaviruspandemian aikana?
Onko piilolinssien käyttö turvallista koronaviruspandemian aikana?
Monia piilolinssien käyttäjiä askarruttaa, miten turvallista piilolinssejä on käyttää koronaviruspandemian aikana ja voiko virus levitä silmien kautta. Piilolinssit ovat edelleen riskitön vaihtoehto silmälaseille, kunhan pidät huolta hygieniasta. Lue lisää alta.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit