Silmistä

Piilolinssitarkastus antaa eväät piilolinssien turvalliseen käyttöön

Oletko koskaan miettinyt, voiko piilolinssi kadota silmään ja miksi piilolinssitarkastus on niin tärkeä ennen ensimmäisiä piilolinssejä? Optikko Paula Tarhonen vastasi asiakkaidemme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Piilolinssit ovat kätevät esimerkiksi urheillessa ja tuovat vaihtelua silmälasien käyttöön. Ennen ensimmäisiä piilolinssiostoksia on kuitenkin tärkeää varata optikolta tunnin mittainen piilolinssitarkastus, jossa optikko tarkistaa näön ja silmät, auttaa valitsemaan sopivat piilolinssit, opastaa niiden käytössä sekä murtaa piilolinsseihin liittyviä myyttejä.

Voiko linssi kadota silmään on kysymyksenä aika klassikko”, optikko Paula Tarhonen nauraa. “Vastaus on ei, sillä vaikka linssi voikin liukua hetkeksi paikoiltaan, silmän anatominen rakenne estää sen katoamisen.

piilolinssisovitus

Piilolinssien ensisovituksessa harjoitellaan piilolinssien käyttöä yhdessä optikon kanssa.

 

Kaikki alkaa ensisovituksesta

Piilolinssitarkastus etenee eri tavoin riippuen siitä, onko kyseessä piilolinssien ensisovitus, jälkitarkastus vai vuosikontrolli. Ensisovitus on nimensä mukaisesti tarkoitettu piilolinssien käyttöä ensimmäistä kertaa aloittelevalle. Optikko tarkastaa aluksi näön, minkä jälkeen varmistetaan silmän etuosien mikroskooppitutkimuksella, ettei piilolinssien käytölle ole esteitä. Keskustelemalla löytyy parhaiten käyttäjälle soveltuva piilolinssi, jota sovitetaan ja opetellaan käyttämään yhdessä. Optikko varmistaa, että linsseillä näkee hyvin ja halutulle etäisyydelle. Jälkimmäinen on erityisen tärkeää monitehopiilolinssien osalta, sillä niillä pitää nähdä sekä lähelle että kauas.

 

Tarkastuksessa käydään läpi silmäterveyteen liittyviä asioita ja harjoitellaan linssin käsittelyä; miten sen saa paketista ilman, että linssi vaurioituu sekä miten se laitetaan silmään ja otetaan sieltä pois. Lopuksi katsotaan mikroskoopilla, miten linssi istuu silmässä ja liikkuu siellä”, Tarhonen kertoo.

 

Ensisovituksesta saa kotiin vietäväksi sopivia piilolinssejä, joiden käyttöä voi harjoitella parin viikon ajan ennen jälkitarkastusta. Tarkastuksessa optikko kyselee käytön sujumisesta, tarkistaa, miten linsseillä näkee ja varmistaa vielä niiden istuvuuden silmässä. Sen jälkeen, kun oikea linssi on löytynyt ja käyttö luonnistuu, silmät pitää tutkituttaa vähintään vuoden välein. Vuosikontrollissa tarkistetaan silmän terveys ja piilolinssien voimakkuus sekä selvitetään, onko aihetta linssityypin vaihtamiselle.

 

Jännitys pois ja harjoittelemaan

Piilolinssien käytön aloittaminen saattaa jännittää. Tarhosen mukaan yksi suurimmista kynnyksistä on omien silmien koskettaminen, varsinkin miehillä, sillä naiset ovat tottuneet koskemaan luomiin ja ripsiin meikatessaan. Piilolinssitarkastus on tästäkin syystä tärkeä, sillä optikko antaa ohjeita ja tukea jännityksen voittamiseen. Kaiken avaimena on harjoittelu, ja juuri siksi ensisovitukseen varataan kokonainen tunti.

 

Tarhonen muistuttaa, että piilolinssi ei saisi tuntua silmässä epämukavalta. Piilolinssien käyttö pitäisi lopettaa heti ja varata aika tarkastukseen, jos silmissä on kaiherruksen tai roskan tunnetta tai jos silmät punoittavat. Normaalista poikkeava rähmiminen on merkki tulehduksesta. Piilolinssejä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä oikein käytettynä ne ovat täysin turvalliset. Lopputuloksena on kirkas näkö hyvin pienellä vaivalla.

 

Eräs nainen etsi piilolinssejä urheiluun ja oletti näkevänsä piilolinssien avulla vain joten kuten. Hän yllättyi kovasti, kun piilolinsseillä näkikin yhtä hyvin kuin silmälaseilla”, Tarhonen muistelee.

Varaa aika piilolinssitarkastukseen jo tänään!

Lue myös:

Netistä ostetuissa piilolinsseissä houkuttavat huokea hinta ja tilaamisen vaivattomuus. Muista kuitenkin nämä tärkeät asiat ennen tilaamista.

Piilolinsseillä näkeminen on vapautta ilman kehysten tuomaa rajausta. Tänä päivänä pystytäänkin lähes kaikki taittovirheet korjaamaan myös piilolinsseillä. Listasimme viisi hyvää syytä valita piilolinssit.

Yrittäjä ja muotibloggaaja Sofia Ruutu koki silmälasien rajoittavan pukeutumisensa luovuutta. Silmien laserleikkauksen ansiosta hänellä on nyt vapaus tyylitellä aurinkolaseilla, jotka ovat yhdet hänen lempiasusteistaan.