Piilolinssit
Tiesitkö että piilolinssien vahvuudet voivat muuttua elämän aikana
Tiestikö että piilolinssien vahvuudet voivat muuttua elämän aikana
Tiestikö että piilolinssien vahvuudet voivat muuttua elämän aikana
Varaa aika piilolinssien sovitukseen
PIILOLINSSIEN ENSISOVITUS
tai
PIILOLINSSIKONTROLLI

Tiesitkö, että piilolinssien vahvuudet voivat muuttua elämäsi aikana?

On yleinen harhaluulo, että samalla piilolinssireseptillä pärjää vuosien ajan. Näkö, piilolinssien vahvuudet ja piilolinssitarpeet muuttuvat kuitenkin ikääntymisen, silmäsairauksien ja esimerkiksi raskauden myötä. Lue lisää muutoksista ja niiden syistä.

Ikänäkö

Luonnollinen 40–45 vuoden iässä alkava näön heikkeneminen eli ikänäkö on yksi tärkeimmistä syistä vaihtaa piilolinssien vahvuudet. Silmän mykiön elastisuus heikkenee eli mykiö jäykistyy iän myötä, mikä johtaa lähinäön huonontumiseen. Monitehopiilolinssit on suunniteltu korjaamaan ikänäköä, mutta niillä voidaan korjata myös muita taittovirheitä, jolloin näkee helposti useille etäisyyksille. Ennen monitehopiilolinsseihin vaihtamista tulee aina käydä optikon juttusilla.


Työpaikan vaihdos

Uusi työpaikka voi tuoda tullessaan myös uudet piilolinssit. Tietyt työtehtävät esimerkiksi terveysalalla vaativat erityisen tarkkaa näkemistä tai piilolinsseiltä erilaisia ominaisuuksia. Kosteuttavat piilolinssit saattavat tuoda helpotusta intensiivisen näyttöpäätetyöskentelyn kuivattamille silmille, kun taas kertakäyttöiset toimivat parhaiten pölyisissä ympäristöissä. Jälkimmäisiä tulisi kuitenkin pitää aina suojalasien kanssa infektioriskin vähentämiseksi.

 

Muutokset silmien terveydentilassa

Piilolinssien vahvuudet, tyyppi ja käyttötarve muuttuvat usein silmäsairauksien ja niiden hoidon, esimerkiksi kaihileikkauksen myötä. Piilolinsseissä on onneksi valinnanvaraa, joten silmäsairaus ei automaattisesti merkitse piilolinssien käytön lopettamista. Lähes kaikille on mahdollista löytää sopivat piilolinssit. Piilolinssejä käytetään myös joidenkin silmäsairauksien, kuten sarveiskalvon kartiorappeuman eli keratokonuksen hoitoon.

 

Raskaus

Raskaus vaikuttaa koko kehoon, myös silmiin ja näkökykyyn. Muutoksia voi tapahtua muun muassa sarveiskalvon paksuudessa ja kaarevuudessa, silmän sidekalvoilla ja kyynelnesteen erityksessä. Silmäluomet voivat myös turvota. Joillekin saattaa kehittyä jopa piilolinssi-intoleranssi, jolloin piilolinssit eivät enää istu silmässä ja ärsyttävät silmiä. Käynti optikolla ja piilolinssityypin vaihtaminen ratkaisee yleensä ongelmat. Optikko voi tarkistaa myös piilolinssien vahvuudet, sillä raskaus lisää toisinaan likinäköisyyttä.

 

Allergia

Piilolinssit joutuvat joskus vaihtoon siitepölyallergian puhkeamisen tai pahenemisen takia. Ilman allergeenit, kuten pöly- ja siitepölyhiukkaset, tarttuvat huokoisiin linsseihin. Silmät voivat turvota tai olla ärtyneet, kutisevat, punaiset ja vetistävät. Paras vaihtoehto olisi pitää silmälaseja allergiakauden ajan, mutta jos piilolinssien käyttö on välttämätöntä, kertakäyttöiset piilolinssit ovat miellyttävin ratkaisu. Piilolinssit on syytä puhdistaa usein, ja piilolinssineste kannattaa vaihtaa säilöntäaineettomaan, hajusteettomaan ja väriaineettomaan hoitonesteeseen.


Milloin piilolinssitarkastukseen?

Vaikkei terveydessäsi tai elämäntilanteessasi tapahtuisi suuria mullistuksia, piilolinssitarkastuksessa kannattaa käydä vähintään kerran vuodessa. Optikko huomaa näössä tapahtuvat muutokset yleensä ennen kuin havaitset niitä itse. Optikko osaa myös suositella uudentyyppisiä piilolinssejä, jos vanhojen käytössä on ilmennyt ongelmia.


Varaa aika piilolinssien ensisovitukseen tai piilolinssikontrolliin.

Osta piilolinssit helposti myös verkkokaupasta
OSTA NYT
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
5 hyvää syytä valita piilolinssit
Piilolinsseillä näkeminen on vapautta ilman kehysten tuomaa rajausta. Tänä päivänä pystytäänkin lähes kaikki taittovirheet korjaamaan myös piilolinsseillä. Listasimme viisi hyvää syytä valita piilolinssit.
Piilolinsseistä löytyy jokaiselle jotakin
Piilolinsseistä löytyy jokaiselle jotakin
Haluaisitko pitää taukoa silmälaseista? Onko sinulla harrastus, jossa silmälasit ovat ikävästi tiellä? Onneksi sopivia piilolinssejä löytyy nykyään lähes kaikkiin tilanteisiin. Lue alta, mikä on sinulle paras vaihtoehto ja varaa aika optikolle. On tärkeää, että optikko tutkii silmäsi ennen piilolinssien käytön aloitusta.
Piilolinssitarkastus antaa eväät piilolinssien turvalliseen käyttöön
Piilolinssitarkastus antaa eväät piilolinssien turvalliseen käyttöön
Oletko koskaan miettinyt, voiko piilolinssi kadota silmään ja miksi piilolinssitarkastus on niin tärkeä ennen ensimmäisiä piilolinssejä? Optometristi Erika Eskola vastasi asiakkaidemme usein kysyttyihin kysymyksiin.
Eroon ikänäöstä linssileikkauksella
Eroon ikänäöstä linssileikkauksella
Silmän taittovirheestä johtuvia lähi- ja kaukonäön ongelmia on jo pitkään korjattu onnistuneesti laserleikkauksilla. Laser ei kuitenkaan tehoa ikänäköön eli kun silmän oma ikääntynyt linssi ei enää jaksa tarkentaa lähelle. Lue lisää linssileikkauksesta.
Katso kaikki artikkelit