Silmistä

Uusi tutkimus: SMILE-leikkauksen jälkeen vähemmän kuivasilmäisyyttä

Silmäaseman silmäsairaaloissa vuoden 2016 aikana tehty potilastutkimus vertaili SMILE- ja FemtoLasik-menetelmällä leikattujen potilaiden tyytyväisyyttä näönkorjausleikkauksensa tuloksiin. Mukana oli 153 potilasta, jotka valitsivat leikkausmenetelmänsä yhdessä leikkaavan lääkärin, Silmäaseman silmäkirurgin Juhani Pietilän kanssa. Tutkimusryhmän jäsen Pietilä julkisti tutkimuksen tulokset lokakuussa 2017 Euroopan kaihi- ja taittovirhekirurgien ESCRS-konferenssissa Lissabonissa.

Tutkimuksen mukaan SMILE ja FemtoLasik ovat menetelminä yhtä turvallisia, ennustettavia ja tarkkoja, mutta SMILE-potilaat raportoivat selvästi FemtoLasik-potilaita vähemmän kuivasilmäisyyttä. SMILE-leikkauksen jälkeen silmien kuivuminen jopa helpotti verrattuna tilanteeseen ennen leikkausta – todennäköisesti piilolinssien jäätyä pois. Tutkimuksen perusteella kuivista silmistä kärsiville potilaille voidaankin suositella herkemmin juuri SMILE-menetelmää.

”SMILE-leikkaus on hellävaraisempi silmälle, sillä sarveiskalvoon ei tehdä lainkaan läppää ja leikkaushaava on lyhyempi. Siksi silmän kyynelhermoja vaurioituu vähemmän. Hermot toki korjaavat itsensä vähitellen, mutta niiden katkeaminen voi selittää kuivuuden tunnetta FemtoLasik-leikkausta seuraavina viikkoina”, Pietilä kuvailee.

Tutkimukseen osallistuneet potilaat olivat yhtä tyytyväisiä kaukonäköönsä leikkausmenetelmästä riippumatta, mutta FemtoLasik-potilaat olivat hieman tyytyväisempiä lähinäköönsä. SMILE- potilailla esiintyi hivenen enemmän hajataittoa.

”Tutkimus vahvistaa tiedon ja keskustelun merkitystä leikkausmenetelmän valinnassa. Laajojen silmätutkimusten avulla ja kuuntelemalla potilaita pystymme valitsemaan jokaiselle yksilöllisesti sopivimman näönkorjausmenetelmän”, Pietilä toteaa.

Dosentti Pietilän lisäksi poikkitieteelliseen tutkimusryhmään kuuluivat tekniikan tohtori Anne Huhtala ja Silmäasemalta silmätautien erikoislääkäri Petri Mäkinen, optikko Vesa Alho sekä sairaalateknikot Teppo Rajala ja Kalle Salmenhaara. Tampereen yliopiston Silmälääketieteen tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiokeskuksesta (SILK) olivat mukana silmätautiopin professori Hannu Uusitalo ja filosofian maisteri Janika Nättinen.

Leijonien tähtipuolustaja Mikko Lehtonen suosittelee silmien laserleikkausta kaikille.

Houkutteleeko elämä ilman silmälaseja, mutta ajatus laserleikkauksesta saa sinut paniikkiin? Oletko niin tottunut silmälaseihin, että niistä luopuminen hirvittää?

Silmien laserleikkaus tekee liikunnasta monin verroin huolettomampaa. Ammattiurheilijat kuten Leijona-kiekkoilija Mikko Lehtonen tietävät, miten haastavaa liikunta voi olla silmälasien ja piilolinssien käyttäjälle.

Askarruttaako laserleikkaus? Asiantuntijamme auttaa.

Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme arvioi leikkauksen sopivuuden sinun silmillesi. Et sitoudu mihinkään ja saat tilaisuuden keskustella sinua mietityttävistä asioista. Voit myös kysyä lisää asiakaspalvelustamme chatin kautta.

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.