Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA

SMILE-leikkauksen jälkeen vähemmän kuivasilmäisyyttä

Silmäaseman silmäsairaaloissa vuoden 2016 aikana tehty potilastutkimus vertaili SMILE- ja FemtoLasik-menetelmällä leikattujen potilaiden tyytyväisyyttä näönkorjausleikkauksensa tuloksiin. Mukana oli 153 potilasta, jotka valitsivat leikkausmenetelmänsä yhdessä leikkaavan lääkärin, Silmäaseman silmäkirurgin Juhani Pietilän kanssa. Tutkimusryhmän jäsen Pietilä julkisti tutkimuksen tulokset lokakuussa 2017 Euroopan kaihi- ja taittovirhekirurgien ESCRS-konferenssissa Lissabonissa.

Tutkimuksen mukaan SMILE ja FemtoLasik ovat menetelminä yhtä turvallisia, ennustettavia ja tarkkoja, mutta SMILE-potilaat raportoivat selvästi FemtoLasik-potilaita vähemmän kuivasilmäisyyttä. SMILE-leikkauksen jälkeen silmien kuivuminen jopa helpotti verrattuna tilanteeseen ennen leikkausta – todennäköisesti piilolinssien jäätyä pois. Tutkimuksen perusteella kuivista silmistä kärsiville potilaille voidaankin suositella herkemmin juuri SMILE-menetelmää.

”SMILE-leikkaus on hellävaraisempi silmälle, sillä sarveiskalvoon ei tehdä lainkaan läppää ja leikkaushaava on lyhyempi. Siksi silmän kyynelhermoja vaurioituu vähemmän. Hermot toki korjaavat itsensä vähitellen, mutta niiden katkeaminen voi selittää kuivuuden tunnetta FemtoLasik-leikkausta seuraavina viikkoina”, Pietilä kuvailee.

Tutkimukseen osallistuneet potilaat olivat yhtä tyytyväisiä kaukonäköönsä leikkausmenetelmästä riippumatta, mutta FemtoLasik-potilaat olivat hieman tyytyväisempiä lähinäköönsä. SMILE- potilailla esiintyi hivenen enemmän hajataittoa.

”Tutkimus vahvistaa tiedon ja keskustelun merkitystä leikkausmenetelmän valinnassa. Laajojen silmätutkimusten avulla ja kuuntelemalla potilaita pystymme valitsemaan jokaiselle yksilöllisesti sopivimman näönkorjausmenetelmän”, Pietilä toteaa.

Dosentti Pietilän lisäksi poikkitieteelliseen tutkimusryhmään kuuluivat tekniikan tohtori Anne Huhtala ja Silmäasemalta silmätautien erikoislääkäri Petri Mäkinen, optikko Vesa Alho sekä sairaalateknikot Teppo Rajala ja Kalle Salmenhaara. Tampereen yliopiston Silmälääketieteen tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiokeskuksesta (SILK) olivat mukana silmätautiopin professori Hannu Uusitalo ja filosofian maisteri Janika Nättinen.

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Sofia Ruutu kuunteli kirurgin valinnassa tuttaviensa laserleikkaus kokemuksia
Yrittäjä ja muotibloggaaja Sofia Ruutu koki silmälasien rajoittavan pukeutumisensa luovuutta. Silmien laserleikkauksen ansiosta hänellä on nyt vapaus tyylitellä aurinkolaseilla, jotka ovat yhdet hänen lempiasusteistaan.
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmätautien erikoislääkäri ja dosentti Antti Viljanen kohtaa silmäleikkausta pelkääviä asiakkaita työssään päivittäin. Kysyimme häneltä, mikä silmäleikkauksessa useimmin pelottaa ja miten hän rauhoittelee riskeistä huolestuneita.
Silmien laserleikkaus kokemuksia: tubettaja Jaakko Parkkali ilahtui päästessään leikkaukseen nopeasti
Silmien laserleikkaus kokemuksia: tubettaja Jaakko Parkkali ilahtui päästessään leikkaukseen nopeasti
Lahtelainen Jaakko Parkkali on suosittu YouTube-tähti, jolla on yli 170 000 seuraajaa. Parkkali halusi eroon silmälasien aiheuttamasta riesasta ja hakeutui Silmäasemalle silmien laserleikkaukseen. Nyt hän nauttii helpommasta arjesta ja ihmettelee, miksei mennyt toimenpiteeseen jo aiemmin.
Silmien laserleikkaus tuo iloa ja helppoutta urheiluun
Silmien laserleikkaus tuo iloa ja helppoutta urheiluun
Silmien laserleikkaus tekee liikunnasta monin verroin huolettomampaa. Ammattiurheilijat kuten Leijona-kiekkoilija Mikko Lehtonen tietävät, miten haastavaa liikunta voi olla silmälasien ja piilolinssien käyttäjälle. Myös vapaa-ajan liikkujan nautinto kärsii, kun silmälasit ovat tiellä tai piilolinssit ärsyttävät silmiä.
Näytä kaikki artikkelit