Silmistä

Ensimmäiset silmälasit innostivat ekaluokkalaisen Miilan lukemisen pariin

Silmäasema haluaa tukea ekaluokkalaisten näkemistä ja oppimista antamalla koulutiensä syksyllä aloittaville ekaluokkalaisille silmälasit ilmaiseksi silmälasireseptiä vastaan. Myös ensimmäisen luokan aloittava Miila, 7, sai omat lasinsa Silmäasemalta. Syy jatkuvalle päänsärylle ja lukemishaluttomuudelle selvisi kouluuntulotarkastuksen yhteydessä: Miilan näkö oli heikentynyt, joten silmälaseille oli tarvetta

Näöntarkastus antoi selityksen Miilan oireille

Syksyllä 2017 ekaluokan aloittanut Miila, 7v, sai ensimmäiset silmälasinsa Silmäasemalla käynnin jälkeen. Syy jatkuvalle päänsärylle ja lukemishaluttomuudelle selvisi kouluuntulotarkastuksen yhteydessä: Miila tarvitsi silmälasit. Miilan äiti, Maija, kertoi, että he olivat ihmetelleet syytä Miilan päänsärylle jo jonkin aikaa.

- Ekaluokan aloittavien kouluuntulotarkastuksessa terveydenhoitaja kertoi, että Miilan olisi syytä käydä silmälääkärillä, sillä näöntarkastuksessa huomattiin, että molempien silmien näkökyky erosi yhdellä silmällä tehdystä testistä. Tarkastus antoi selityksen monelle oireelle, joita emme olleet osanneet yhdistää heikkoon näköön.

- Miila oli valitellut usein päänsärkyä, ja vaikka hän osaakin jo lukea, hän on ollut haluton lukemaan pienikirjaimisia tekstejä. Urheillessa ja pitkien päivien jälkeen päänsärky korostui – ilmeisesti väsyneenä silmien piti keskittyä vieläkin enemmän tarkentamaan näköä. Terveydenhoitajan tarkastuksen jälkeen varasimme ajan silmälääkärille, joka totesikin silmälasit tarpeellisiksi, Maija kertoo.

eklauokkalaisen silmälasit

 

Silmälasien kanssa lukeminen on vaivatonta

Miila ei tarvitse laseja jatkuvaan käyttöön, mutta kaikessa tarkkuutta vaativassa lähityöskentelyssä ne on hyvä pitää päässä. Maija kertoo, että Miila nauttii lukemisesta suunnattomasti ja hakee nykyään itsekin luettavaa iltaisin sänkyyn mukaan. Aikaisemmin tätä ei ollut juurikaan tapahtunut, sillä väsyneenä lukeminen oli liian rasittavaa silmille. Silmälasien kanssa tämä kuitenkin onnistuu vaivattomasti.

 

Aikuisten positiivinen asenne lasien käyttöön on tärkeää

-Itse lasien valitseminen oli melko helppoa. Kävimme Silmäasemalla, missä ekaluokkalaisille tarjotaan silmälasit maksuttomasti silmälääkärin reseptillä. Miila kävi ensin mummin kanssa katselemassa kehyksiä ja valitsimme lopuksi yhteistuumin Ray-Ban -kehykset, joista Miila itsekin pitää paljon. On tärkeää, että aikuisilla on positiivinen asenne lasien käyttöön ja lasien hyvännäköisyyttä myös kehutaan: tämän ikäisellä lapsella on vahva tahto ja oma mielipide asioihin, mutta aikuisten hyväksynnälläkin on vaikutusta, kuinka mieluisilta lasit tuntuvat, Maija jatkaa.

 

Silmälaseista huolehtiminen opettaa lasta vastuullisuuteen

Maija toteaa, että lasien käytön aloittamisesta kouluun mennessä on muutakin hyötyä, kuin vain tarkempi näkö ja päänsärkyjen selättäminen. Miila pitää itse huolen siitä, että lasit ovat aina mukana repussa. Tämä opettaa lasta vastuullisuuteen ja kantamaan itse huolta tärkeistä tavaroista, mikä on luonnollisesti tärkeä taito koulussa. Ennen ekaluokan alkua sitä ehditään myös treenata yhdessä koko perheen kanssa.  

Ensimmäisen luokan oikeus

Silmäasema tarjoaa kaikille ekaluokkalaisille ilmaiset silmälasit lääkärin määräystä vastaan. Tuleva koululainen on tervetullut Silmäasemalle optikon tekemään maksuttomaan näönvarmistukseen. Jos optikko toteaa silmälaseille tarvetta, hän lähettää alle 8-vuotiaan lapsen silmälääkärille. Toki asioimaan voi tulla myös muualta saadun silmälasireseptin kanssa. Ilmaiset silmälasit (yhdet silmälasit per lapsi) voi tulla noutamaan milloin tahansa ensimmäisen kouluvuoden aikana, mikäli ongelmia lapsen näössä ilmenee.

Lue myös:

Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.

Ensimmäinen kouluvuosi on ratkaisevan tärkeä pohja myöhemmälle koulumenestykselle. Siksi tarjoamme kaikille ekaluokkalaisille ilmaiset silmälasit lääkärin määräystä vastaan. Ei pöllömpää! 

Haasteet pienen lapsen näössä ovat vanhemmille yleinen huolenaihe. Lapsen näkö kehittyy kuitenkin pitkälle kouluikään asti, joten sitä voidaan hoitaa ja ohjata tehokkaasti oikeaan suuntaan.