Silmistä

Eroon ikänäöstä linssileikkauksella

Linssileikkaus korjaa nyt ikänäön.

Silmän taittovirheestä johtuvia lähi- ja kaukonäön ongelmia on jo pitkään korjattu onnistuneesti laserleikkauksilla. Laser ei kuitenkaan tehoa ikänäköön eli kun silmän oma ikääntynyt linssi ei enää jaksa tarkentaa lähelle. Onneksi viimeisen vuosikymmenen aikana on tapahtunut huimaa kehitystä linssileikkauksissa, joilla korjataan nimenomaan ikänäköä, Silmäaseman silmäkirurgi Juha Lehtosalo kertoo.

”Linssileikkauksia on tehty 1990-luvulta lähtien, mutta vuoden 2010 jälkeen niissä on saavutettu todellinen läpimurto. Linssien laatu ja kyky mitata silmää ovat kehittyneet aivan uudelle tasolle, joten ikänäkö voidaan lopultakin korjata tehokkaasti leikkauksella.”

Linssileikkaus parantaa elämänlaatua

Linssileikkauksessa silmän oma ikääntynyt linssi korvataan keinotekoisella yksi- tai moniteholinssillä. Eniten linssileikkauksesta hyötyy asiakas, joka voi leikkauksen avulla päästä eroon niin luku- kuin kaukolaseista.

Lehtosalon mukaan tavallisia syitä linssileikkaukselle ovat urheilu- ja ulkoiluharrastukset tai ammatti, jossa silmälaseista on haittaa tai lähinäköä tarvitaan jatkuvasti. ”Linssileikkauksesta on valtavasti apua vaikkapa ammattikalastajalle tai tekniikan parissa tai näyttöpäätteellä työskentelevälle, mutta se parantaa kenen tahansa elämänlaatua”, hän täsmentää.

Silmäkirurgi Juha Lehtosalolla on takanaan jo yli 20 000 silmäleikkausta. Jos leikkaus askarruttaa yhtään, kannattaa katsoa tämä video. Näet, kuinka hyvissä käsissä meillä ollaan.

Silmäaseman tuotepäällikkö Tiia Rosenlund kertoo monen hakeutuvan linssileikkaukseen myös siksi, etteivät silmälasit tunnu omilta. Jos laseja ei ole tarvinnut aikaisemmin, niitä ei halua käyttää myöskään ikänäön vuoksi. Rosenlund itse kokee asian juuri näin.

”En kerta kaikkiaan tottunut silmälaseihin. Ne tuntuivat aina ylimääräisiltä”, kertoo laserleikkauksessa käynyt Rosenlund. Hän aikoo mennä linssileikkaukseen heti, kun se on ajankohtainen.

Linssileikkaus maksaa itsensä takaisin

Linssileikkauksella ei välttämättä kannata korvata aivan ensimmäisiä lukulaseja. Ikänäön kehitys on yksilöllistä mutta useimmiten leikkaus tehdään yli 50-vuotiaalle potilaalle.

”Ikänäkö kehittyy hitaasti usean vuoden kuluessa. Hyvä ajankohta linssileikkaukselle on silloin, kun on täysin riippuvainen lukulaseista”, Juha Lehtosalo valottaa.

Linssileikkauksen hinta on 2500 euron molemmin puolin, joten se on leikkauspäätöksessä merkittävä tekijä. Tiia Rosenlund muistuttaa, että linssileikkaus maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Uusia silmälaseja ei enää tarvitse ostaa näön muuttuessa eikä rikkoutuneiden tai kadonneiden tilalle.

Jännittäminen kuuluu asiaan

Linssileikkauksen sopivuus tarkistetaan esitutkimuksessa, jossa tehdään erilaisia mittauksia ja varmistetaan, että asiakkaan silmät ovat terveet. Lääkäri valitsee asiakkaan tarpeisiin ja tilanteeseen sopivan linssin huolella, pitkän keskustelun jälkeen. ”Esitutkimus on äärimmäisen tärkeä osa hoitopolkua”, Lehtosalo painottaa.

Hän ymmärtää, että linssileikkaus jännittää asiakkaita, sillä heille leikkaus on ainutkertainen kokemus. ”Linssileikkaus jännittää kaikkia potilaita ainakin jonkin verran. Siksi on tärkeää luoda luottamuksen ilmapiiri esitutkimuksessa ja leikkauspäivänä.”

Leikkaava lääkäri tavoitettavissa leikkauksen jälkeen

Lehtosalo on tehnyt lähes 30-vuotisen uransa aikana yli 14 000 linssi- ja kaihileikkausta, jotka ovat teknisesti samanlaiset. Kokeneen kirurgin käsissä ongelmat ovat harvinaisia. Jos niitä ilmenee, niihin puututaan välittömästi.

Linssileikkauksen jälkeen asiakas saa mukaansa lääkärin puhelinnumeron, johon voi soittaa, jos jokin askarruttaa tai huolestuttaa. Leikkauksen tulokset tutkitaan myös jälkitarkastuksissa.

”Paras palkinto tässä työssä on todeta, että asiakas näkee leikkauksen jälkeen hyvin ja voi jatkaa elämäänsä ilman silmälaseja. Silmäkirurgille se on suurin lahja”, Lehtosalo hymyilee.   

Laserleikkauksilla ja muilla taittovirheleikkauksilla korjataan nopeasti ja turvallisesti kaikkia näkemisen ongelmia: liki-, kauko- ja hajataitteisuutta sekä ikänäköä.

Iän myötä osalle ihmisistä kehittyy verkkokalvolle makulan eli tarkan näön alueen rappeumaa. Silmänpohjan ikärappeuma voi aiheuttaa kirjainten katoamista lukiessa, suorien viivojen ja ruudukkojen vääristymistä, näöntarkkuden heikkenemistä tai samentuneita alueita näkökentässä. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus.

Näe kuten haluat - linssileikkaus alkaen 1695 €

Askarruttaako linssileikkaus? Asiantuntijamme auttaa

Silmäaseman hoitoarviossa asiantuntijamme arvioi leikkauksen sopivuuden sinun silmillesi. Et sitoudu mihinkään ja saat tilaisuuden keskustella sinua mietityttävistä asioista. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalvelijaamme chatin kautta tai puhelimitse.

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.