Silmistä

Onko piilolinssien käyttö turvallista koronaviruspandemian aikana?

Monia piilolinssien käyttäjiä askarruttaa, miten turvallista piilolinssejä on käyttää koronaviruspandemian aikana ja voiko virus levitä silmien kautta. Piilolinssit ovat edelleen riskitön vaihtoehto silmälaseille, kunhan pidät huolta hygieniasta. Lue lisää alta.

Koronavirus voi tarttua silmien kautta, jos niitä koskettaa pesemättömillä käsillä. Virus voi päätyä silmiin myös koronapotilaan aivastamana tai yskimänä. Piilolinssien käyttö on sallittua pandemian aikana, mutta hygienia on nyt entistä tärkeämpää.

 

Muista nämä asiat käyttäessäsi piilolinssejä

Älä koske kasvoihin tai silmiin, ellet ole pessyt käsiäsi. Pese kätesi runsaalla vedellä ja saippualla. Piilolinssien käyttäjille on olemassa myös omia saippuoita. Pesuun suositellaan saippuaa käsidesin sijaan, sillä käsidesi ei poista likaa ja viruksia iholta, vaikka sen sisältämä alkoholi rikkookin viruksen rakenteen. Voit kuitenkin laittaa käsidesiä käsien pesun jälkeen, kunhan annat sen haihtua kunnolla ennen piilolinssien asettamista silmiin. Käsien desinfiointi kannattaa myös silloin, kun olet käsitellyt piilolinssejä.

Kädet tulisi pestä ja kuivata huolellisesti aina ennen kuin:

  • käsittelet piilolinssejä ja linssikoteloa
  • asetat piilolinssit silmiin, vaikka kyseessä olisi suoraan pakkauksesta otettu uusi linssi
  • poistat piilolinssit silmistä

Noudata tarkoin piilolinssien käsittely- ja käyttöohjeita sekä huomioi piilolinssien käytön riskit. Vaihda linssityyppiä vain optikon suosituksesta ja kuukausilinssien linssikotelo ohjeen mukaan. Laita linssit käytön jälkeen aina uuteen nesteeseen.

 

Piilolinssien käyttö sairaana

Vaikka piilolinssien käyttö on sallittua koronaviruspandemian aikana, tulee niiden pitämistä välttää sairaana. Piilolinsseistä on hyvä pitää taukoa, jos olet vilustunut tai sinulla on influenssaan viittaavia oireita. Jos piilolinssit tuntuvat epämukavilta silmissä, silmät punoittavat tai näkö sumenee, kannattaa linssit poistaa ja tarvittaessa vaihtaa silmälaseihin.

 

Ota yhteys optikkoon, mikäli linssien käytössä ilmenee ongelmia tai ne tuntuvat epämukavalta silmissäsi. Varaa aika silmälääkärille, jos epäilet silmätulehdusta. Jos sinulla on flunssaoireita, palvelemme sinua etänä. Etävastaanottoajan voit varata numerosta 0800 188 788 tai nettiajanvarauksesta.

Silmäasema palvelee myös poikkeustilanteen aikana

Me Silmäasemalla haluamme olla apunasi näkemiseen ja silmien terveyteen liittyvissä asioissa – tilanteessa kuin tilanteessa. Huomioimme koronavirustilanteen toiminnassamme, joten meillä voit asioida turvallisin mielin.

Lue myös:

Silmiin ei kannata milloinkaan koskea käsiä pesemättä, mutta koronapandemia vaatii vielä erityistä varovaisuutta. Me Silmäasemalla haluamme jakaa ajantasaista tietoa, miten koronavirus vaikuttaa silmiin. Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo ja silmälääkäri Roope Sihvola kertovat, miten voit varjella silmiäsi virukselta.

Oikein käytettynä piilolinssit ovat huoleton tapa helpottaa arkielämää, vaihtaa ilmettä ulos lähtiessä ja nauttia liikunnasta ilman rajoittavia silmälaseja. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin paljon uskomuksia ja epävarmuutta. Lue tästä usein kysytyt kysymykset piilolinssien riskeistä ja vältä väärinkäsitykset.

Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.