Piilolinssit
Piilolinssien käyttö ja riskit
Piilolinssien käyttö ja riskit
Piilolinssien käyttö ja riskit
Varaa aika piilolinssien sovitukseen
PIILOLINSSIEN ENSISOVITUS
tai
PIILOLINSSIKONTROLLI

Piilolinssien käyttö ja riskit: näin vältät sudenkuopat

Oikein käytettynä piilolinssit ovat huoleton tapa helpottaa arkielämää, vaihtaa ilmettä ulos lähtiessä ja nauttia liikunnasta ilman rajoittavia silmälaseja. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin paljon uskomuksia ja epävarmuutta. Lue tästä usein kysytyt kysymykset piilolinssien riskeistä ja vältä väärinkäsitykset.

Vaurioittaako piilolinssien käyttö silmiä?

Piilolinssit itsessään eivät aiheuta silmiin vaurioita, vaan ongelmien taustalla on aina huolimaton käyttö, esimerkiksi riittämätön hygienia. Piilolinssien käyttö on täysin turvallista, kun valitset ne tarpeidesi mukaan yhdessä optikon kanssa piilolinssitarkastuksessa ja noudatat käyttöohjeita.

 

Voinko jättää piilolinssit silmiin pidemmäksi aikaa?

Piilolinssejä ei tulisi koskaan pitää silmissä optikon tai linssivalmistajan suosituksia kauemmin. Pitkäkestoinen piilolinssien käyttö estää riittävän hapen pääsyn silmään, sillä linssien hapenläpäisykyky heikentyy ajan myötä. Seuraavat oireet voivat olla merkkejä silmän hapenpuutteesta: verisuonten muodostuminen sarveiskalvon pinnalle, silmien punoitus, kipu, turvotus, näön heikkeneminen, valonarkuus ja tulehdukset, pahimmillaan vakava sarveiskalvontulehdus.

 

Voinko nukkua piilolinssit päässä?

Ainoastaan jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä voi käyttää yön yli. Muiden piilolinssien käyttö nukkuessa voi aiheuttaa silmän hapenpuutetta ja jopa viisinkertaistaa silmätulehduksen riskin. Keskustelethan piilolinssien päässä nukkumisesta aina optikkosi kanssa.

 

Voiko piilolinssi kadota silmään?

Piilolinssi ei voi kadota silmään. Jos piilolinssiä ei näy silmässä, se on todennäköisesti siirtynyt silmäluomen alle ja tulee sieltä pois itsestään. Poistumista voi nopeuttaa kostuttamalla silmää piilolinsseille sopivilla silmätipoilla. Lisäksi voit kokeilla seuraavaa tekniikkaa: katso suoraan alaspäin, ja paina silmäluomen yläosaa kevyesti sormilla. Käännä seuraavaksi katseesi mahdollisimman ylös, niin linssin tulisi liukua näkyviin.

 

Entä jos piilolinsseihin päätyy vettä esimerkiksi uidessa tai suihkussa?

Veden pääsyä piilolinsseihin tulisi välttää, sillä huokoiset piilolinssit imevät itseensä vedestä mikrobeja ja kemikaaleja. Seurauksena voi olla silmätulehdus. Jos piilolinssien käyttö on uidessa välttämätöntä, ne kannattaa yhdistää istuviin, tiiviisiin uimalaseihin. Käsihygienia on erityisen tärkeää uimareissuilla, sillä silmiin ja piilolinsseihin saattaa päätyä veden ja maaperän bakteereja likaisista käsistä.

 

Voinko käyttää piilolinssejä saunassa?

Piilolinssejä ei tulisi käyttää saunassa, sillä saunan lämpö kuivattaa vesipitoisesta hydrogel-muovista valmistettuja linssejä. Kuivahtaneet piilolinssit saattavat pahimmassa tapauksessa tarttua silmiin kiinni. Noudata näitä varotoimia, jos haluat ehdottomasti pitää piilolinssejä saunassa.

 

Voinko meikata, jos käytän piilolinssejä?

Piilolinssien kanssa voi käyttää meikkiä. Käsihygienian kanssa täytyy kuitenkin olla erityisen huolellinen, jotta meikki ei päädy sormista linsseihin. Pese kädet huolellisesti ja aseta piilolinssit silmiin ennen luomi- ja ripsivärin levittämistä. Poista linssit silmistä aina ennen meikin poispesua.

 

Voivatko piilolinssit rikkoutua?

Piilolinssit voivat rikkoutua, ja siksi linssit tulisi tutkia huolellisesti aina ennen silmiin laittamista. Suositusaikoja pidempi piilolinssien käyttö lisää niiden rikkoutumisen todennäköisyyttä. Piilolinssit saattavat repeytyä myös jäädessään säilytyskotelon kannen väliin. Pitkien kynsien kanssa on syytä olla erityisen varovainen. Jos piilolinssit tuntuvat menevän jatkuvasti rikki, kannattaa kääntyä optikon puoleen.

 

Mitä jos piilolinssien käyttö tuntuu epämukavalta tai sattuu?

Piilolinssit eivät saisi tuntua silmissä epämukavilta. Lopeta piilolinssien käyttö, jos silmissä tuntuu epämukavuutta tai ärsytystä. Tarkista, ovatko linssit ehjät ja puhtaat, ja käänny tarvittaessa optikon puoleen. Kipu, näön heikkeneminen tai voimakas valonarkuus voivat viitata johonkin vakavampaan, kuten alkavaan silmätulehdukseen. Jos sinulla ilmenee näitä oireita, lopeta piilolinssien käyttö heti ja hakeudu silmälääkärin vastaanotolle.

 

Täytyykö minun käydä piilolinssitarkastuksessa, vaikka näköni ei ole muuttunut?

Ennen piilolinssien käytön aloitusta tulee aina käydä ensisovituksessa, jossa varmistetaan, ettei piilolinssien käytölle ole esteitä ja valitaan optikon kanssa omia tarpeitasi vastaavat piilolinssit. Optikko myös neuvoo piilolinssien käytössä ja käsittelyssä. Piilolinssitarkastuksessa olisi hyvä käydä vuosittain ensisovituksen jälkeen, sillä näkö, silmien kunto ja piilolinssitarpeet saattavat muuttua ajan myötä huomaamattasi. Lisäksi optikko osaa suositella piilolinssiuutuuksia ja kertoa uusista piilolinssien hoitotuotteista.

Tilaa piilolinssit ja tarvikkeet verkkokaupasta
VERKKOKAUPPAAN
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
5 hyvää syytä valita piilolinssit
Piilolinsseillä näkeminen on vapautta ilman kehysten tuomaa rajausta. Tänä päivänä pystytäänkin lähes kaikki taittovirheet korjaamaan myös piilolinsseillä. Listasimme viisi hyvää syytä valita piilolinssit.
Piilolinsseistä löytyy jokaiselle jotakin
Piilolinsseistä löytyy jokaiselle jotakin
Haluaisitko pitää taukoa silmälaseista? Onko sinulla harrastus, jossa silmälasit ovat ikävästi tiellä? Onneksi sopivia piilolinssejä löytyy nykyään lähes kaikkiin tilanteisiin. Lue alta, mikä on sinulle paras vaihtoehto ja varaa aika optikolle. On tärkeää, että optikko tutkii silmäsi ennen piilolinssien käytön aloitusta.
Piilolinssitarkastus antaa eväät piilolinssien turvalliseen käyttöön
Piilolinssitarkastus antaa eväät piilolinssien turvalliseen käyttöön
Oletko koskaan miettinyt, voiko piilolinssi kadota silmään ja miksi piilolinssitarkastus on niin tärkeä ennen ensimmäisiä piilolinssejä? Optometristi Erika Eskola vastasi asiakkaidemme usein kysyttyihin kysymyksiin.
Milloin on paras hetki laserleikkaukselle?
Milloin on paras hetki laserleikkaukselle?
Silmien laserleikkaus on turvallinen vaihtoehto näön korjaamiseen silloin, jos silmälasit tai piilolinssit eivät ole sinun juttusi. Mutta koska on oikea hetki leikkaukselle?
Katso kaikki artikkelit