Piilolinssit
Piilolinssi kuivunut silmään tai muita ongelmatilanteita
Piilolinssi kuivunut silmään tai muita ongelmatilanteita
Piilolinssi kuivunut silmään tai muita ongelmatilanteita
Varaa aika piilolinssien sovitukseen
PIILOLINSSIEN ENSISOVITUS
tai
PIILOLINSSIKONTROLLI

Piilolinssi kuivunut silmään ja muita ongelmatilanteita

Piilolinssien kokeileminen saattaa alkuun jännittää, mutta lopulta niiden käyttö on todella helppoa. Ongelmatilanteita, kuten silmään kuivunut piilolinssi, tulee silti toisinaan vastaan. Lue alta piilolinssien käyttäjien yleisimmistä pulmista ja varaudu niihin etukäteen.

Miten piilolinssit laitetaan ja otetaan pois?

Ensisovitus tapahtuu yhdessä optikon kanssa, joka neuvoo, miten piilolinssit laitetaan silmään ja otetaan pois. Piilolinssejä on tärkeää käsitellä aina puhtain käsin. 

Piilolinssi laitetaan silmään asettamalla linssi ensin sormen päälle. Linssi on oikein päin, kun se muodostaa reunoiltaan sisäänpäin kääntyvän kupin. Seuraavaksi alaluomea vedetään toisen käden etusormella alaspäin, katse käännetään yläviistoon ja linssi laitetaan silmään. Poistettaessa linssi vedetään silmän valkoiselle osalle, puristetaan peukalon ja etusormen väliin ja irrotetaan silmästä. Jos linssi ei irtoa helposti, silmään voi tiputtaa kostutustippoja. 


Piilolinssi kuivunut silmään

Piilolinssi voi kuivua silmään, jos esimerkiksi nukahdat yöksi poistettavat piilolinssit silmissä. Linssejä ei pidä ottaa väkisin pois, jos ne eivät irtoa helposti. Piilolinssi saattaa mennä rikki silmään tai voit vahingoittaa silmän sarveiskalvoa yrittäessäsi poistaa linssiä. Poistaminen onnistuu yleensä hetken odottelun jälkeen silmien räpyttelyn, kosteustippojen ja rauhallisen asenteen myötä. Muutaman vesilasin juominen voi myös auttaa kosteuttamaan silmiä. Jos kotikonstit eivät toimi, ota yhteyttä optikkoon. 

Omaa linssivalintaa on hyvä miettiä uudestaan, jos piilolinssit tuntuvat jatkuvasti kuivuvan silmään tai unohdat toistuvasti poistaa ne ennen nukkumaanmenoa. Saatavilla on paljon kosteita piilolinssejä, joista sopivin vaihtoehto löytyy yhdessä optikon kanssa. 


Voiko piilolinssi mennä silmän taakse?

Joskus piilolinssiä ei pois otettaessa löydykään mistään. Vaikka vaikuttaisi siltä, että piilolinssi on kadonnut silmään, niin ei onneksi voi käydä. Anatomisesti on mahdotonta, että piilolinssi menisi silmän taakse. 

Piilolinssi voi kuitenkin kääntyä mutkalle ja liukua yläluomen alle, esimerkiksi silmiä hieroessa. Linssin saa pois hieromalla kevyesti sormella yläluomen päältä nenää kohti. Näin linssi yleensä siirtyy silmäkulmaan, mistä se on helppo poistaa. Tarvittaessa voit huuhdella silmää myös vedellä tai kosteustipoilla.


Silmätulehdus ja piilolinssien käyttö

Silmätulehduksia on useampaa eri tyyppiä, ja hoito riippuu tulehduksen aiheuttajasta. Oireita ovat muun muassa kutina, vetistys, punoitus, turvotus, rähmiminen ja roskan tunne silmissä. Useimmiten silmätulehdus menee ohi kotihoidolla, mutta oireiden jatkuessa tai ollessa voimakkaita tulee hakeutua lääkäriin. 

Piilolinssejä ei saa käyttää silmätulehduksen aikana, sillä ne voivat pitkittää toipumista. Piilolinssien käyttö silmätulehduksen aikana voi johtaa silmän sarveiskalvon tulehdukseen, joka pahimmillaan vahingoittaa näköä. Silmätulehduksen jälkeen on suositeltavaa pitää ainakin yksi oireeton päivä ennen kuin piilolinssit otetaan uudestaan käyttöön. Piilolinssit nesteineen ja koteloineen kannattaa vaihtaa, jotta pääset silmätulehduksen aiheuttajasta varmasti eroon.


Varaa aika piilolinssien ensisovitukseen tai piilolinssikontrolliin.

Tilaa piilolinssit ja tarvikkeet helposti verkkokaupasta
VERKKOKAUPPAAN
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
5 hyvää syytä valita piilolinssit
Piilolinsseillä näkeminen on vapautta ilman kehysten tuomaa rajausta. Tänä päivänä pystytäänkin lähes kaikki taittovirheet korjaamaan myös piilolinsseillä. Listasimme viisi hyvää syytä valita piilolinssit.
Piilolinsseistä löytyy jokaiselle jotakin
Piilolinsseistä löytyy jokaiselle jotakin
Haluaisitko pitää taukoa silmälaseista? Onko sinulla harrastus, jossa silmälasit ovat ikävästi tiellä? Onneksi sopivia piilolinssejä löytyy nykyään lähes kaikkiin tilanteisiin. Lue alta, mikä on sinulle paras vaihtoehto ja varaa aika optikolle. On tärkeää, että optikko tutkii silmäsi ennen piilolinssien käytön aloitusta.
Piilolinssitarkastus antaa eväät piilolinssien turvalliseen käyttöön
Piilolinssitarkastus antaa eväät piilolinssien turvalliseen käyttöön
Oletko koskaan miettinyt, voiko piilolinssi kadota silmään ja miksi piilolinssitarkastus on niin tärkeä ennen ensimmäisiä piilolinssejä? Optometristi Erika Eskola vastasi asiakkaidemme usein kysyttyihin kysymyksiin.
Milloin on paras hetki laserleikkaukselle?
Milloin on paras hetki laserleikkaukselle?
Silmien laserleikkaus on turvallinen vaihtoehto näön korjaamiseen silloin, jos silmälasit tai piilolinssit eivät ole sinun juttusi. Mutta koska on oikea hetki leikkaukselle?
Katso kaikki artikkelit