Silmistä

Silmälasien linssien laatu on monen tekijän summa

Silmälasiostoksilla näkee ja kuulee usein puhuttavan laadukkaista linsseistä. Mitä se oikeastaan tarkoittaa, ja miksi korkealuokkaiset linssit maksavat enemmän? Petri Eskola, Hoya Vision Caren Global Marketing PMO Manager kertoo, mistä tekijöistä silmälasien linssien laatu syntyy.

Silmälasien linssien laatu muodostuu kolmesta osa-alueesta: laadukkaasta linssimateriaalista, optiikasta ja ensiluokkaisesta pinnoitteesta. Jos jokin tekijöistä puuttuu, ei linssejä voi enää kutsua kokonaisuutena laadukkaaksi.

Laadukkaat linssit huomaa, kun laittaa lasit kasvoille. Niillä näkee lähestulkoon joka suuntaan terävästi. Pidemmän käytön jälkeen erottaa, että linssit eivät naarmuunnu helposti, ne ovat vaivattomat pitää puhtaana ja mahdollinen silmien rasittuminen on hävinnyt”, Eskola luettelee.

 

Tunnettu valmistaja on usein laadun tae

Laadukkaat linssit tehdään pääosin eri muoviseoksista, jotka kestävät Suomen lämpötilanvaihtelut aina 20 asteen pakkasesta saunan lämpimään pukuhuoneeseen. Materiaalin pitää olla myös turvallista käyttää ja osittain iskunkestävää, jotta esimerkiksi kadulta kimmonnut kivi ei riko linssiä. Laadukkaasta muovista syntyvät ohuet linssit, jotka näyttävät hyvältä ja ovat kevyet kantaa. Lasilinssit ovat nykyään harvinaisia, mutta niistä saa tarvittaessa muovisia ohuemmat, ja ne sopivat erityisesti todella korkeiden voimakkuuksien korjaamiseen.

Kaikilla linsseillä näkee terävästi suoraan eteenpäin. Optisen laadun erottaa, kun silmiä liikuttaa ja suuntaa katseen linssien reuna-alueille. Linssin optisen suunnittelun tasosta riippuen näkö pysyy joko yhtä kirkkaana tai sumenee”, Eskola kertoo.

Laadukkaisiin moniteholinsseihin kuuluu yleensä kuukauden mittainen tottumistakuu. Jos linsseillä ei näe hyvin, ne voidaan takuun piirissä vaihtaa toisenlaisiin moniteholinsseihin tai keksiä jokin vaihtoehtoinen ratkaisu.

 

Tuotekehitys vaatii vuosien työn

Silmälasien linssien laatu ja hinta sisältävät alan viimeisimmät innovaatiot, materiaalit ja pintakäsittelyt sekä jatkuvaa tutkimusta ja tuotekehitystä. Suunnittelu lähtee kuluttajien näkemisen tarpeista. Ennen kuin linssit päätyvät kaupan hyllylle, ne vaativat yleensä 2,5 vuotta kuluttajatutkimusta, suunnittelutyötä ja testausta.

Viime aikoina linsseihin on tullut kaksi isoa uudistusta: digitaalisten laitteiden aiheuttamaa rasitusta pienentävät ominaisuudet ja erilaiset suojakäsittelyt, joilla suodatetaan pois esimerkiksi UV-säteilyä. Eskola uskoo, että 10–15 vuoden päästä linssit tehdään massatuotannossa 3D-tulostimilla. Lähitulevaisuudessa räätälöidyt erikoislinssit palvelevat tarkkaa näkemistä esimerkiksi urheilusuorituksen aikana tai autolla ajaessa.

Kengät ovat tästä hyvä esimerkki: lempikengät toimivat säässä kuin säässä, mutta niillä ei lähdetä viettämään iltaa tai parhaan ystävän kanssa sienimetsään. Eri tilanteisiin valmistetuilla laadukkailla linsseillä näyttää paremmalta ja näkee paremmin”, Eskola summaa.

Tutustu tarkemmin erilaisiin linsseihin ja niiden ominaisuuksiin

Meillä jokaisella on yksilölliset näkemisen tarpeet, joita oikein valitut linssit tukevat. Valinnassa painavat hinta ja käyttömukavuus, mutta tärkeintä on löytää omaan elämäntyyliin sopivat linssit: työn luonne, harrastukset ja ikä vaikuttavat kaikki asiaan. Valikoimistamme löytyy eri linssityyppejä vaihteleviin käyttötarkoituksiin ja olosuhteisiin. Tarpeisiisi räätälöidyillä linsseillä näet elämäsi tärkeimmät hetket tarkasti ja kirkkaasti.

Lue myös:

Moni ihmettelee silmälasiostoksilla, mikä merkkikehyksissä maksaa. De Rigo Visionin maahantuoja Antti Lahdensuu kertoo, mistä silmälasikehysten hinta koostuu ja miksi laadukkaista kehyksistä kannattaa maksaa enemmän.

Miten löytää omille voimakkuuksille lasit, jotka istuvat kasvoilla, sopivat persoonalliseen tyyliin ja miellyttävät vielä kuukausien tai vuosien päästä? Kokosimme alle vinkkejä, joiden avulla valitset laajasta valikoimastamme juuri sinulle täydelliset silmälasit. Voit tutustua malleihin etukäteen verkkokaupassamme ja kääntyä tarvittaessa asiantuntevan henkilökuntamme puoleen.

Päivittäinen silmälasien puhdistus ja säännöllinen huolto kannattavat, sillä ne pidentävät lasien ikää huomattavasti ja säästävät samalla pitkän pennin. Katso näppärät vinkit alta.