Aurinkolasioppaat
UV-säteilyltä suojautuminen
UV-säteilyltä suojautuminen
UV-säteilyltä suojautuminen
Varaa aika optikolle tai silmälääkärille
VARAA AIKA

UV-säteilyltä suojautuminen: muista varjella silmiäsi auringossa


Tiesitkö, että jo vartti ulkona ilman aurinkolaseja lisää harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä? Ei hätää, sillä UV-säteilyltä suojautuminen käy helposti aurinkolaseilla. Lue tästä, miten auringon säteily vaikuttaa silmiisi ja mitä kannattaa ottaa huomioon aurinkolaseja valitessa.

Näin säteily vaikuttaa silmiisi

Silmiin muodostuu pitkäaikaisen säteilylle altistumisen myötä samentumia, jotka voivat nopeuttaa harmaakaihin kehittymistä ja näön heikkenemistä. Suuri määrä UV-säteilyä kerralla esimerkiksi hitsausliekistä, ultraviolettilampusta tai lumesta tai merestä heijastuvasta kirkkaasta auringonvalosta voi puolestaan aiheuttaa lumisokeuden, eli kivuliaan sarveiskalvon palovamman. Lumisokeuden oireita ovat vaikeus pitää silmiä auki, silmien punoitus ja vuotaminen, valonarkuus ja roskantunne. Oireet häviävät parissa päivässä, ja niitä voi tarvittaessa lievittää peittämällä silmät salvalapulla ja oleskelemalla pimeässä.

UV-säteilyltä suojautuminen on tärkeää myös ohuelle, helposti palavalle silmänympärysiholle. Lisäksi se ehkäisee ihon palamiseen yhdistettyä melanoomaa, joka voi UV-säteilyn seurauksena kehittyä silmän sisäisiin luomiin.


Lapsen silmät kaipaavat erityishuomiota

Lapsen silmien kohdalla UV-säteilyltä suojautuminen on välttämätöntä, sillä lapsen silmän linssi eli mykiö ei ole kehittynyt vielä täysin. Aikuisen silmän linssi suojaa UV-säteilyltä hieman, mutta lapsen kirkkaan linssin läpi UV-säteily pääsee silmänpohjaan asti nopeuttaen kaihin syntyä.

Lasten aurinkolaseista kannattaa aina tarkistaa sataprosenttinen UVA- ja UVB-suoja. Lisäksi on hyvä valita tarpeeksi isot ja silmät täysin peittävät lasit. Lapsen pään taakse kiinnitettävä hihna pitää lasit mukana vauhdikkaassakin menossa, ja polykarbonaatti on linssimateriaaleista kestävin.


Huomioi nämä neuvot auringossa

Tarkista aurinkolaseista, että niissä on riittävästä UV-suojasta kertovat merkinnät CE ja UV 100 % tai UV 400. Tummat linssit ilman UV-suojaa voivat jopa vahingoittaa silmiäsi. Pupillit reagoivat tummiin esineisiin laajenemalla, jolloin silmiin pääsee enemmän UV-säteilyä. Turvallisinta on ostaa aurinkolasit optikkoliikkeestä.

Kookkaat, silmät kokonaan peittävät aurinkolasit tarjoavat parhaan suojan, ja leveät sangat estävät tehokkaasti sivuilta tulevan valon ja säteilyn. Leveälieriset hatut ovat hyödyllinen lisä, mutta aurinkoisina päivinä kannattaa silti pysytellä mahdollisuuksien mukaan varjossa.

Lue aurinkolasien ostajan oppaasta vinkit, joiden avulla löydät helposti omiin mieltymyksiisi ja tarpeisiisi sopivat aurinkolasit.

Tutustu aurinkolasivalikoimaamme
VERKKOKAUPPAAN
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Aurinkolasien ostajan opas
Aurinkolasien täytyy sopia omaan tyyliisi, mutta yhtä tärkeitä valinnassa ovat kestävät ja hyvin istuvat kehykset, optisesti laadukkaat linssit ja 100 % UV-suoja. Silmäaseman aurinkolasien ostajan opas sisältää vinkkejä, joiden avulla löydät helposti omiin mieltymyksiisi ja tarpeisiisi käyvät aurinkolasit.
Aurinkolasit urheiluun
Aurinkolasit urheiluun
Urheiluun kannattaa valita aurinkolasit, jotka auttavat suorituksissa. Eri linssien värit ja aurinkolasien ominaisuudet on hyvä valita käyttötarpeen mukaan. Urheilijalle aurinkolasien istuvuus ja kestävyys ovat erityisen tärkeitä valintakriteereitä.
Lasten aurinkolasit
Lasten aurinkolasit
Tiesitkö, että lapsen silmät ovat hyvin valoherkät? SIlmän mykiö on kirkas, joten lapsen laajat pupillit päästävtä läpi enemmän valoa ja altistuvat siksi UV-säteilylle aikuisen silmää enemmän.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit