Kaihi estää ajamisen

Tunnetko ikäihmisen, joka olisi alkanut vältellä autolla ajamista? Se voi johtua kaihista ja sen heikentämästä hämäränäöstä, joka tekee autolla ajamisesta hankalaa. Tutki merkkejä ja nujerra kaihi.

Kyttääminen on merkki välittämisestä

Joulu on yhdessäolon, rentoutumisen ja hyväntahtoisen kyttäämisen aikaa. Yhdessä vietetyt hetket tarjoavatkin erityisen hyvän mahdollisuuden tarkkailla rakkaiden vointia. Vanhempia vaivaavan kaihin voi tunnistaa monesta merkistä. Tutustu oireisiin ja kyttää läheisiäsi – se on puhdasta välittämistä.

Tunnista kaihi

Kaihi on luonnollinen osa vanhenemista. Kaihin aiheuttamia muutoksia onkin 30 prosentilla yli 65-vuotiaista ja yli 85-vuotiaista jopa yli 70 prosentilla. Kaihi hankaloittaa elämää monin tavoin. Se vaikeuttaa arjen askareita ja pahimmillaan saa jopa luopumaan rakkaista harrastuksista. Kaihin kanssa ei tarvitse kuitenkaan elää, eikä kaihia tarvitse pelätä. Silmäasemalla kaihin voi hoitaa heti, kun se vaikuttaa elämänlaatuun. Tutustu keräämiimme aitoihin kaihitarinoihin. Samassa Silmäaseman silmälääkäri Niko Lappi avaa tarkemmin mistä kaihin oireet johtuvat. Saat tietoa mistä kaihin tunnistaa ja tiedät milloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Seinät keräsivät jatkuvasti likaa

Jo edesmennyt äitini pesetytti minulla jatkuvasti asuntonsa seiniä, kun hänen mielestään ne kummasti keräsivät likaa. Vein hänet silmälääkärille ja kaihihan sieltä paljastui, joka sitten leikattiin melko nopeasti. Sitä äidin riemua, kun palasi leikkauksen jälkeen kotiin ja huomasi, että seinät olivat valkeat eikä maalikaan ehtinyt kulua pesusta.” –Marjatta

Silmälääkäri Niko Lappi:

”Kaihin myötä silmän linssiin tulee harmaan ja ruskean sävyjä, jotka saavat valkoisen seinän näyttämään likaiselta. Kun samentunut linssi korvataan kaihileikkauksessa kirkkaalla keinolinssillä, näyttää seinä taas yhtä valkoiselta kuin ennenkin.”

12 2018 kaihinkyttaajat sotku

 

Autolla ajaminen jäi

Minulle sanoi lääkäri terveysasemalla, että sitten vasta leikataan, kun en näe ajaa autoa. Kaihi todettu molemmissa silmissä.” –Eija

Silmälääkäri Niko Lappi: ”Kommentilla viitataan varmastikin julkisen sektorin kaihileikkauskriteereihin. Julkisen sektorin kaihileikkauskriteerit ovat tiukat ja moni kokee näkönsä merkittävästi heikentyneeksi kaihin takia, vaikka kriteerit eivät vielä täyty. Kaihi kuitenkin voidaan turvallisesti leikata heti kun se haittaa jokapäiväistä elämää. Tämä arviointi tulee kuitenkin tehdä huolellisesti silmälääkärin toimesta ja varmistaa ettei näön heikentymisen taustalla ole muuta syytä. Kaihin ”kypsyttelyllä” ei ole terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta mitään lisäarvoa.”

122018 kaihinkyttaajat autoilu

 

Arjen askareet tuntuivat hankalilta

Kummitädiltä on juuri leikattu molemmat silmät sitä ennen ei uskaltanut käydä yksin edes automaatilla koska ei nähnyt numeroita kunnolla.” –Janita

Silmälääkäri Niko Lappi: ”Numerot näyttävät epäselviltä, koska kaihi saa silmän linssin samenemaan. Kaihi muuttaa monesti myös silmän taittovoimaa ja tästä johtuen ennen hyvin toimineet lasit eivät autakaan enää näkemään pankkiautomaatin näyttöä tarkasti.”

Värit muuttuivat

Kaihi leikattu 2014, molemmat silmät samalla kerralla. Kaikki tavarat kotona, vaatteet jne. olivat sen jälkeen erivärisävyisiä mitä olin aikaisemmin nähnyt.” –Sointu

Silmälääkäri Niko Lappi:

”Kaihi muuttaa näkökykyä merkittävästi. Se voi tuntua siltä kuin maailmaa katselisi huurtuneiden lasien tai aurinkolasien läpi. Kaihileikkauksen jälkeen potilaille tulee usein yllätyksenä kuinka kirkkaita kaikki värit näyttävätkään!”

122018 kaihinkyttaajat varit

 

Pimeässä oli vaikea nähdä

Harmaakaihi vaivannut vuosia molemmissa silmissä, ei kuitenkaan vielä leikattavissa. Pimeänäkö olematon, heijastuksia edellisestä kohteesta. Myöskään lukemaan en pysty, joka on ollut rakas harrastus.” –Pia

Silmälääkäri Niko Lappi:

”Kaihin takia silmän pohjaan pääsevän valon määrä vähenee ja mustan sekä valkoisen eri sävyjen erottaminen heikkenee. Tämän seurauksena hämärässä on entistä vaikeampaa erottaa maisemaa. Samasta syystä potilaat usein kertovat tarvitsevansa aiempaa enemmän valoa lukiessaan tai että lukeminen ei tahdo onnistua. Monesti kaihi ei samenna linssiä tasaisesti vaan siinä voi olla tiiviimpiä kaihijuosteita. Valo hajaantuu osuessaan näihin juosteisiin ja aiheuttaa häikäistymistä. Näitä edellä mainittuja elämänlaatua heikentäviä oireita on monilla jo kaihin kehittymisen alkuvaiheessa. Julkisen sektorin kaihileikkauskriteerit eivät kuitenkaan vielä täyty. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmisen tulisi vain odotella näkökyvyn heikkenemistä entisestään päästäkseen leikkaukseen. Kaihi voidaan leikata Silmäaseman silmäsairaaloissa turvallisesti jo aiemmin, jotta oireista päästään ja elämänlaatu paranee.”

122018 kaihinkyttaajat valo

 

Kaihin kanssa ei tarvitse elää

Silmälääkäri Niko Lapille kaihitapaukset ovat tuttuja. ”65-vuotiaista 30%:lla on näköä heikentävä kaihimuutos toisessa tai molemmissa silmissä. Myös silmänpohjan ikärappeuma ja glaukooma alkavat ilmaantua tässä iässä usein piilevästi. 60-vuotiaan on näin ollen perusteltua käydä silmälääkärin tutkimuksissa 3 vuoden välein, jotta mahdollisiin ongelmiin ehditään puuttua ajoissa. Jos ihminen itse huomaa näkönsä heikentyvän tulee luonnollisesti hakeutua silmälääkärin hoitoon tarpeen mukaan. Käynnillä selviää näön heikentymisen syyt ja toisaalta se mitä asialle tarvitsee tehdä. Jos elämää häiritsevän kaihin lisäksi ei muuta vaivaa todeta, voidaan tilanteen korjaamiseksi kaihi leikata ajoissa pois, jotta näkökyky palaa normaaliksi”, Lappi kertoo

Lappi haluaa muistuttaa, ettei silmäleikkausta tarvitse pelätä. ”Nykyaikainen kaihileikkaus on nopea ja varsin turvallinen. Huolellisen esitutkimuksen pohjalta suunnitellaan leikkaus ja samalla tiedustellaan potilaan toiveet leikkauksen jälkeisestä lasitarpeesta. Molemmat silmät voidaan leikata yhtä aikaa. Leikkaus tehdään tyypillisimmin tippapuudutuksessa. Leikkauksen kesto on noin 10 min yhden silmän osalta. Leikkauksen jälkeen potilas pääsee pienen huilaamisen jälkeen heti kotiin. Useimmat potilaat kertovat heti leikkauksen jälkeen näkevänsä ilman laseja paremmin kuin ennen leikkausta lasien kanssa. Monesti kuulee potilaan hämmästelevän leikkauksen jälkeen, kuinka helppo kokemus leikkaus olikaan.”

122018 kaihinkyttaajat lukeminen

 

Kaihin voi voittaa

Kaihileikkaus voi parantaa elämänlaatua merkittävästi, kuten tämäkin tarina sen todistaa:

Äitini ei nähnyt enää kaihin vuoksi kunnolla eikä jaksanut siksi rakasta lukemistakaan jatkaa, ei katsoa elokuvia eikä ratkoa sanaristikoita. Kaikki oli harmaata ja hän väitti, että turhaan siivoamme luonaan, kun ei mitään pölyä eikä roskaa ole missään. Meitä tyttäriään hän väitti tosin kauniiksi ja nuoren näköisiksi - se oli hauskaa! Sitten leikattiin ensin toinen silmä ja äiti ilostui, kun hän näki värit värikkäässä asunnossaan ja otti heti jo kirjatkin luettavakseen. Kun toinenkin silmä oli leikattu ja sairaalan käytävällä häntä onniteltiin uusista silmistä, hän oli onnellinen. Nyt hän tosin näki, että tyttärillä onkin jo ryppyjä, kotona pölyä ja kaakeleissa ja ikkunoissa sotkua! ;) Siivoamaanhan me taas jouduimme. Hih. Nyt hän nauttii taas lukemisesta ja elokuvista. Katselee lintuja, neuloo sukkia, askartelee ja tekee tuhansien palojen palapelejä... Saimme puuhakkaan äitimme takaisin. Kiitos <3”. –Ulla

Epäiletkö, että läheiselläsi on kaihi? Varaa aika silmälääkärin vastaanotolle tai täysin ilmaiseen kaihineuvontaamme ja tule itse mukaan. Varaa aika ››

Varaa maksuton kaihineuvonta

Ota läheisesi mukaan

Kaihileikkaus askel askeleelta:

idea ikoni

1. Maksuton kaihineuvonta

Silmäaseman henkilökohtaisessa kaihineuvonnassa sinulla on mahdollisuus keskustella asiantuntijamme kanssa kaikista kaihiin ja näkemiseen liittyvistä kysymyksistä. Käymme läpi juuri sinulle sopivat leikkausvaihtoehtomme ja kerromme mitä kaihileikkauksessa tapahtuu sekä mitä hyötyä kaihileikkauksesta on sinulle. Lisäksi saat lisätietoa leikkaushinnoista ja rahoitusratkaisuista.

Kaihineuvonta on maksuton ja se ei sido sinua mihinkään.

nakotaulu ikoni

2. Esitutkimus

Leikkaava silmälääkäri tutkii silmäsi joko leikkauspäivänä tai etukäteen. Tutkimustulosten ja toiveidesi pohjalta suunnittelette yhdessä sinulle sopivimman leikkauksen, ja lääkäri määrittää keinolinssisi vahvuuden. Halutessasi voit päästä kokonaan tai osittain eroon silmälaseista, sillä uusi keinolinssi voi korvata nykyiset lähi-, kauko- tai monitehosilmälasisi.

toimenpide ikoni

3. Leikkaus

Leikkauspäivänä vietät silmäsairaalassa 2–3 tuntia, josta itse kaihileikkaus vie vain 15–20 minuuttia. Leikkaus tehdään mukavassa makuuasennossa. Puuduttavien silmätippojen ansiosta kaihileikkaus on lähes kivuton. Leikkauksen aikana leikkaava lääkäri kertoo sinulle toimenpiteen tärkeimmät vaiheet.

toimenpide ikoni

4. Toipuminen

Leikkauksen jälkeen pääset kotiin jo noin tunnin kuluttua. Näkösi paranee heti ja kirkastuu lisää seuraavien vuorokausien aikana. Saat mukaasi silmäsi leikanneen lääkärin puhelinnumeron siltä varalta, että sinulle tulee jotain kysyttävää.

jalkoikontrolli ikoni

5. Jälkitarkastus

Jälkitarkastus sovitaan tavallisesti 4-6 viikon päähän leikkauksesta. Jälkitarkastuksen suorittaa yleisimmin joko leikannut tai lähetteen kirjoittanut oma silmälääkäri. Siinä katsotaan, että leikkaus on onnistunut ja olet toipumassa hyvin.

Haluatko jutella lisää kaihileikkauksesta?

Silmäaseman kaihineuvonnassa asiantuntijamme arvioi leikkauksen sopivuuden sinun silmillesi. Et sitoudu mihinkään ja saat tilaisuuden keskustella sinua mietityttävistä asioista. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalvelijaamme chatin kautta tai puhelimitse. Varaa läheisellesi aika maksuttomaan kaihineuvontaan ja tule itse mukaan tueksi.

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.