Silmistä

Glaukooma

Glaukooma eli silmänpainetauti on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti.

Mistä glaukooma johtuu?

Glaukooman yleisin syy on kohonnut silmänpaine, mutta sitä voivat aiheuttaa myös näköhermon verenkiertohäiriöt ja silmänpohjan rakenteelliset ongelmat.

Mitkä ovat glaukooman oireet?

Glaukooman oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Niitä voivat olla esimerkiksi kaventunut näkökenttä tai vaikeudet nähdä tarkasti. Alkava glaukooma on useimmiten oireeton, mutta sen merkit löytyvät helposti näöntarkastuksessa tai silmälääkärin vastaanotolla. Glaukooman toteamiseksi on tärkeintä tutkituttaa silmät säännöllisesti.

Lue lisää: silmäkirurgi Ilkka Puusaari kertoo 6 syytä, miksi varhainen diagnoosi on glaukooman tärkein hoito

Silmäasemalta saat tutkimusajan heti

Tiesitkö, että voit mittauttaa silmänpaineesi ilman ajanvarausta missä tahansa Silmäaseman myymälässä? Meiltä saat myös näöntarkastus- ja silmälääkäripalvelut sekä kaikki glaukooman hoitopalvelut jonottamatta kaikkialla Suomessa.

Usein kysytyt kysymykset glaukoomasta

Mistä tiedän, onko minulla glaukooma?

Noin puolet glaukoomapotilaista sairastaa tautia tietämättään, sillä glaukooma on alkuun oireeton. Oireet, kuten näkökentän kaventuminen tai tarkan näön heikentyminen ilmaantuvat vasta taudin jo edettyä pitkälle. Glaukooma löytyy onneksi helposti silmälääkärin rutiinitarkastuksessa, jolloin tehokas hoito voidaan aloittaa ajoissa.
Jos olet yli 45-vuotias, suosittelemme käyntiä silmälääkärillä vähintään kahden vuoden välein. Se kannattaa, vaikkei sinulla ei olisi minkäänlaisia kipuja tai oireita

Miten glaukooma todetaan?

Glaukoomadiagnoosi perustuu silmänpaineen mittaukseen, silmän kammiokulman mikroskooppitutkimukseen, silmänpohja- ja hermosäiekuvauksiin ja näkökenttätutkimukseen. Kaikki glaukoomatutkimukset ovat nopeita ja kivuttomia.

Mikä aiheuttaa glaukoomaa?

Glaukooma johtuu kohonneesta silmänpaineesta. Sopiva silmänpaine pitää silmämunan pyöreänä ja sarveiskalvon kuperana, mutta liian korkea paine voi rikkoa silmän rakenteita. Kohonneen silmänpaineen syynä on silmän sisälle kerääntyvä neste. Silmä tuottaa jatkuvasti kammionestettä, joka kuljettaa happea ja ravinteita kudoksiin, vie pois kuona-aineita ja auttaa silmää pysymään muodossaan. Jos kammionesteen poistuminen silmästä estyy esimerkiksi tukkeutumisen tai ahtaan rakenteen vuoksi, silmänpaine nousee. Glaukoomapotilaan näkö heikkenee, kun liian korkea silmänpaine vaurioittaa näköhermoa joko painamalla sitä tai häiritsemällä sen verenkiertoa.

Miten glaukoomaa hoidetaan?

Glaukoomaa hoidetaan alentamalla silmänpainetta. Silmälääkäri saattaa määrätä sinulle glaukooman hoitoon tarkoitettuja silmätippoja, joita tiputetaan silmään kerran tai useammin päivässä. Toinen vaihtoehto on silmän kammiokulman laserhoito. Se on kivuton toimenpide, jonka jälkeen pääset kotiin samana päivänä.
Jos tipoista ja/tai laserhoidosta ei ole apua ja näköhermon vaurioituminen jatkuu, seuraava askel on glaukoomaleikkaus. Sinulle sopivin leikkaustekniikka valitaan tilanteen mukaan. Joissakin tapauksissa leikkaukseen päädytään jo ensimmäisenä hoitovaihtoehtona. Leikkaus alentaa usein silmänpainetta jopa niin tehokkaasti, ettei muuta lääkitystä tarvita.
 

Voidaanko glaukoomaleikkaus uusia?

Glaukoomaleikkaus, jossa silmän kammionesteelle luodaan kirurgisesti uusi poistumiskanava, voidaan yleensä uusia kerran. Uusintaleikkaus tehdään eri kohtaan kuin ensimmäinen. Jos kahdella glaukoomaleikkauksella ei saavuteta toivottua tulosta, silmään voidaan asentaa pieni silikoniputki ohjaamaan kammionestettä ulos silmän etukammiosta.
 

Voiko glaukoomaa ennaltaehkäistä?

Glaukoomaan ei voi luotettavasti ennaltaehkäistä, mutta terveet elämäntavat saattavat pienentää sairastumisriskiä.

Voiko glaukoomasta parantua?

Glaukooman aiheuttamia vaurioita näköhermolle ei voida parantaa. Taudin kehitystä pystytään kuitenkin tehokkaasti hidastamaan ja sen eteneminen jopa pysäyttämään, kun diagnoosi saadaan riittävän nopeasti. Tärkeintä on käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksessa, jotta glaukooma huomataan ajoissa.

Minulla on todettu glaukooma. Tulenko sokeaksi?

Kun glaukooman hoito päästään aloittamaan hyvissä ajoin, näön menetys on erittäin epätodennäköistä. Käynti silmälääkärin tutkimuksissa voi siis pelastaa silmäsi.

Miten glaukooman hoitoa seurataan?

Valitun hoidon tehoa seurataan, jotta silmänpaineesi pysyy varmasti turvallisella alueella eikä tauti pääse etenemään. Silmälääkärillä tulee käydä säännöllisesti. Silmänpaine mitataan ja silmänpohja ja näkökenttä tutkitaan kerran tai kahdesti vuodessa. Lisäksi kuvataan näköhermon pää ja verkkokalvon hermosäiekerros. Jos sairaus etenee, hoitoa tehostetaan.

Minulla ei ole glaukooman oireita. Voinko lopettaa lääkkeet?

Et voi. Glaukoomalääkkeet on aina otettava säännöllisesti ja aina samaan aikaan, vaikkei tauti oireilisi.

Onko glaukooma periytyvää?

Glaukooma on osittain periytyvä sairaus. Suvussa esiintyvän glaukooman on arvoitu 3–4-kertaistavan sairastumisriskin. Jos lähisukulaisellasi on todettu glaukooma ja olet yli 40-vuotias, suosittelemme silmälääkärin tarkastusta.

Kenellä on riski sairastua glaukoomaan?

Glaukooman riskejä ovat yli 40 vuoden ikä, lähisukulaisella todettu glaukooma, kohonnut silmänpaine, mykiön hilsetystauti ja afroamerikkalainen tai hispaanotaustainen perimä. Diabetes, voimakas liki- tai kaukotaittoisuus, pitkäaikainen kortisonin käyttö, aikaisemmat silmävammat sekä anemia- tai sokkitaipumus lisäävät myös joidenkin glaukoomatyyppien riskiä. Vaikka glaukooma yleistyy vasta yli 40-vuotiailla, nuoremmiltakin voi löytyä merkkejä alkavasta glaukoomasta.

Viittaako korkea silmänpaine aina glaukoomaan?

Sinulla voi olla kohonnut silmänpaine ilman glaukoomaa. Korkea silmänpaine ei välttämättä
vaurioita näköhermoa, mutta se on glaukooman riskitekijä, jota on syytä seurata säännöllisesti.
 

Mikä on normaali silmänpaine?

Normaali silmänpaine vaihtelee yksilöllisesti. Keskimääräinen normaalipaine on 16 mmHg (millimetriä elohopeaa), ja noin 90 prosentilla ihmisistä paine on 10 ja 21 välillä. Korkea silmänpaine ei automaattisesti tarkoita glaukoomaa, mutta sen syy on aina selvitettävä ja sitä täytyy tarkkailla säännöllisillä silmälääkärikäynneillä. Toisinaan glaukooma saattaa edetä, vaikka silmänpaine olisi normaali tai normaalin rajoissa. Siksi glaukooman toteamiseen ja seurantaan tarvitaan monia erilaisia tutkimuksia.

Mitä ovat avokulmaglaukooma ja ahdaskulmaglaukooma?

Avokulmaglaukooma on tavallisin glaukoomatyyppi. Avokulmaglaukoomassa silmän kammiokulman rakenne on normaali, mutta kammionesteen virtaus on heikentynyt ikääntymisen tai jonkin ulkoisen tekijän vuoksi (sekundaarinen glaukooma).

Sekundaarisiin avokulmaglaukoomiin kuuluvat mykiön hilsetystaudin aiheuttama kapsulaariglaukooma ja värikalvosta irtoavasta pigmentistä johtuva, vahvasti periytyvä nuoruusiän pigmenttiglaukooma. Myös aiemmat silmävammat, silmänsisäiset tulehdukset tai verkkokalvon veritulpat voivat aiheuttaa sekundaarista glaukoomaa.

Ahdaskulmaglaukoomassa kammiokulman rakenne on ahtautunut, koska värikalvo painaa sitä vasten. Pahimmillaan silmän nestekierto voi mennä kokonaan tukkoon ja aiheuttaa glaukoomakohtauksen, jonka oireita ovat voimakas kipu, näön sumeneminen ja pahoinvointi. Glaukoomakohtaus hoidetaan välittömästi silmäsairaalassa.
 

Mitä glaukoomaleikkauksessa tapahtuu?

Glaukoomaleikkauksessa silmänpainetta lasketaan luomalla liialliselle kammionesteelle uusi poistumiskanava. Leikkaus on päiväkirurginen toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa. Pääset kotiin jo muutaman tunnin kuluttua leikkauksesta.

Miten toivun glaukoomaleikkauksesta?

Käytä leikkauksen jälkeen lääkärisi määräämiä silmälääkkeitä. Lisäksi leikattu silmä tulee puhdistaa päivittäin veteen kostutetulla pumpulilla. Nukkuessa on tärkeää käyttää suojalaseja kuukauden ajan.

Ulkoilu, peseytyminen (paitsi hiusten pesu ensimmäisen viikon aikana) ja omien silmälasien käyttö on sallittua heti. Vältä ensimmäisen kuukauden aikana saunomista, pesuveden pääsyä silmään sekä nostamista ja kantamista. Varo silmän painamista ja hieromista kolmen kuukauden ajan. Jos tuuli tai kylmä ärsyttävät silmää, se kannattaa peittää lapulla tai silmälaseilla. Lievä roskantunne, vetistys ja punoitus ovat normaaleja oireita leikkauksen jälkeen, mutta jos leikatussa silmässä ilmenee särkyä, valonarkuutta, näön heikkenemistä tai muuta sinua huolestuttavaa, ota heti yhteyttä Silmäasemalle.
 

Lue myös:

Silmäkirurgi Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli viisitoistavuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana. Kun näköhermoa vaurioittava glaukooma huomataan riittävän ajoissa, näkö voidaan lähes aina pelastaa.

Iän myötä osalle ihmisistä kehittyy verkkokalvolle makulan eli tarkan näön alueen rappeumaa. Silmänpohjan ikärappeuma voi aiheuttaa kirjainten katoamista lukiessa, suorien viivojen ja ruudukkojen vääristymistä, näöntarkkuden heikkenemistä tai samentuneita alueita näkökentässä. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus.

Diabetekseen sisältyy suurentunut riski sairastua diabeettiseen retinopatiaan eli silmän verkkokalvon sairauteen. Retinopatia voi johtaa hoitamattomana vakavaan näön heikkenemiseen. Jokaisen diabeetikon silmänpohjien tilannetta tulee seurata säännöllisesti, jotta mahdollinen silmänpohjan sairaus pystytään toteamaan ajoissa.