Silmistä

Tiesitkö, että piilolinssien vahvuudet voivat muuttua elämäsi aikana?

On yleinen harhaluulo, että samalla piilolinssireseptillä pärjää vuosien ajan. Näkö, piilolinssien vahvuudet ja piilolinssitarpeet muuttuvat kuitenkin ikääntymisen, silmäsairauksien ja esimerkiksi raskauden myötä. Lue lisää muutoksista ja niiden syistä.

Ikänäkö

Luonnollinen 40–45 vuoden iässä alkava näön heikkeneminen eli ikänäkö on yksi tärkeimmistä syistä vaihtaa piilolinssien vahvuudet. Silmän mykiön elastisuus heikkenee eli mykiö jäykistyy iän myötä, mikä johtaa lähinäön huonontumiseen. Monitehopiilolinssit on suunniteltu korjaamaan ikänäköä, mutta niillä voidaan korjata myös muita taittovirheitä, jolloin näkee helposti useille etäisyyksille. Ennen monitehopiilolinsseihin vaihtamista tulee aina käydä optikon juttusilla.

 

Työpaikan vaihdos

Uusi työpaikka voi tuoda tullessaan myös uudet piilolinssit. Tietyt työtehtävät esimerkiksi terveysalalla vaativat erityisen tarkkaa näkemistä tai piilolinsseiltä erilaisia ominaisuuksia. Kosteuttavat piilolinssit saattavat tuoda helpotusta intensiivisen näyttöpäätetyöskentelyn kuivattamille silmille, kun taas kertakäyttöiset toimivat parhaiten pölyisissä ympäristöissä. Jälkimmäisiä tulisi kuitenkin pitää aina suojalasien kanssa infektioriskin vähentämiseksi.

 

Muutokset silmien terveydentilassa

Piilolinssien vahvuudet, tyyppi ja käyttötarve muuttuvat usein silmäsairauksien ja niiden hoidon, esimerkiksi kaihileikkauksen myötä. Piilolinsseissä on onneksi valinnanvaraa, joten silmäsairaus ei automaattisesti merkitse piilolinssien käytön lopettamista. Lähes kaikille on mahdollista löytää sopivat piilolinssit. Piilolinssejä käytetään myös joidenkin silmäsairauksien, kuten sarveiskalvon kartiorappeuman eli keratokonuksen hoitoon.

 

Raskaus

Raskaus vaikuttaa koko kehoon, myös silmiin ja näkökykyyn. Muutoksia voi tapahtua muun muassa sarveiskalvon paksuudessa ja kaarevuudessa, silmän sidekalvoilla ja kyynelnesteen erityksessä. Silmäluomet voivat myös turvota. Joillekin saattaa kehittyä jopa piilolinssi-intoleranssi, jolloin piilolinssit eivät enää istu silmässä ja ärsyttävät silmiä. Käynti optikolla ja piilolinssityypin vaihtaminen ratkaisee yleensä ongelmat. Optikko voi tarkistaa myös piilolinssien vahvuudet, sillä raskaus lisää toisinaan likinäköisyyttä.

 

Allergia

Piilolinssit joutuvat joskus vaihtoon siitepölyallergian puhkeamisen tai pahenemisen takia. Ilman allergeenit, kuten pöly- ja siitepölyhiukkaset, tarttuvat huokoisiin linsseihin. Silmät voivat turvota tai olla ärtyneet, kutisevat, punaiset ja vetistävät. Paras vaihtoehto olisi pitää silmälaseja allergiakauden ajan, mutta jos piilolinssien käyttö on välttämätöntä, kertakäyttöiset piilolinssit ovat miellyttävin ratkaisu. Piilolinssit on syytä puhdistaa usein, ja piilolinssineste kannattaa vaihtaa säilöntäaineettomaan, hajusteettomaan ja väriaineettomaan hoitonesteeseen.

 

Vaikkei terveydessäsi tai elämäntilanteessasi tapahtuisi suuria mullistuksia, piilolinssitarkastuksessa kannattaa käydä vähintään kerran vuodessa. Optikko huomaa näössä tapahtuvat muutokset yleensä ennen kuin havaitset niitä itse. Optikko osaa myös suositella uudentyyppisiä piilolinssejä, jos vanhojen käytössä on ilmennyt ongelmia.

Varaa aika piilolinssitarkastukseen

Silmät muuttuvat ajan myötä, joten kerran määrätty piilolinssiresepti ei ole ikuisesti voimassa. Silmät kannattaa tutkituttaa vähintään kerran vuodessa. Optikko tarkistaa, onko silmissä tapahtunut piilolinssien aiheuttamia muutoksia ja tarvittaessa suosittelee erilaisia piilolinssejä.

Lue myös:

Oletko koskaan miettinyt, voiko piilolinssi kadota silmään ja miksi piilolinssitarkastus on niin tärkeä ennen ensimmäisiä piilolinssejä? Optikko Paula Tarhonen vastasi asiakkaidemme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lähinäkö alkaa heiketä luonnollisesti 40–45 vuoden paikkeilla, jolloin useimmat silmälasien käyttäjät vaihtavat moniteholaseihin. Ikänäön kehittyminen ei ole este piilolinsseille, sillä monitehopiilolinssit ovat mainio vaihtoehto silmälaseille. Lue alta lisää.

Piilolinssit helpottavat elämää monella tavalla ja tuovat liikkumiseen vapautta ilman rajoittavia silmälaseja. Saunassa ja uidessa piilolinssien kanssa täytyy kuitenkin olla erityisen varovainen. Vältä riskit noudattamalla näitä neuvoja.