Silmistä

Vaivaako kuivasilmäisyys talvella? Nämä vinkit auttavat

Suomen talven viima ja kylmyys aiheuttavat monille harmillista silmien kuivumista. Vaikka oireet ovat ikäviä, ne ovat usein ohimeneviä, ja niiden hoitaminen on suhteellisen helppoa.

Kärsitkö talvella kuivasilmäisyydestä? Et ole yksin. Kuivasilmäisyys vaivaa monia suomalaisia, ja talvipakkasilla oireet saattavat pahentua. Kylmä sää tekee ilmasta kuivempaa, jolloin silmät joutuvat koville. Pureva tuuli ja tuisku sekä talvisaikaan lämmityksen vuoksi kuivempi huoneilma voivat myös pahentaa tilannetta.

Kuiva talvi-ilma ärsyttää silmiä

Kuivasilmäisyys johtuu silmien oman kosteutusjärjestelmän häiriintymisestä. Silmän pinnalla oleva kyynelneste pitää sen kosteana. Kun silmä ärsyyntyy esimerkiksi ilman kuivuuden tai tuulen takia, kyynelnesteen määrä vähenee, eikä neste enää voitele silmää kunnolla.

Silmien kuivuminen aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja roskan tunnetta. Yllättäen silmät vuotavat myös herkästi vettä, vaikka ovat todellisuudessa kuivat. Jos sama häiritsevä vaiva tuntuu yhtä aikaa molemmissa silmissä, kuivasilmäisyys on sen todennäköisin selitys.

 

Suojaa silmät laseilla

Kun talvisää on erityisen tuulinen, silmien kuivumiselta on hankala välttyä. Ulkona silmiä suojaavat parhaiten lasit, jotka estävät suoran viiman pääsyn silmiin. Laskettelussa silmiä suojaavat lasit ovat ehdottoman tärkeät, sillä ne ovat myös turvallisuustekijä. Jos tiedät piilolinssien käytön kuivattavan silmiäsi, sinun kannattaa kylmällä ilmalla suosia silmälaseja piilolinssien sijaan.

 

Hoida kuivasilmäisyys silmätipoilla

Kuivat silmät hoidetaan yleisimmin kosteuttavilla silmätipoilla. Silmätippoja on erilaisia, ja niitä saa sekä ilman reseptiä että silmälääkärin määräyksellä. Jos sinulla ei ole reseptiä, optikko auttaa valitsemaan sopivat tipat. Joskus kuivat silmät johtuvat silmien rauhasten tukkeutumisesta. Niitä voi yrittää avata hautomalla luomia lämpimällä ja painelemalla niitä sen jälkeen kevyesti.

Kuivasilmäisyys on talvella melko yleinen vaiva, josta ei yleensä kannata olla huolissaan. Se voi helpottaa itsestään esimerkiksi parantamalla ilmanvaihtoa sisätiloissa tai autossa. Jos kärsit vaikeasta tai pitkäkestoisesta kuivasilmäisyydestä, varaa aika silmälääkärille syyn selvittämiseksi.

 

Tarvitsetko silmätippoja kuivien silmien hoitamiseen? Tutustu verkkokaupan valikoimaan tai käy lähimmässä liikkeessämme!

Lue myös:

Jos silmäsi kutiavat, punoittavat tai kirvelevät, voi syynä olla niiden kuivuminen. Moni kärsii kuivasilmäisyydestä jossakin vaiheessa elämäänsä. Kuivat silmät voivat olla ympäristön tai sairauden aiheuttama ongelma. Tehokkaita hoitotuotteita on nykyään runsaasti, ja ennaltaehkäisyssä yksi keino on ylitse muiden.

Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.