Silmäleikkaukset
Taiteilijapariskunta Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus näkevät maailman uusin silmin
Taiteilijapariskunta Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus näkevät maailman uusin silmin
Taiteilijapariskunta Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus näkevät maailman uusin silmin
Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA

Taiteilijapariskunta Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus näkevät maailman uusin silmin

Muusikko, tuottaja, juontaja Mikko Kuustonen on totuttu näkemään silmälasit päässä – voisi jopa sanoa, että vahvat tummat kehykset ovat viime vuosina olleet osa miehen identiteettiä. Lasit ovat kuitenkin tuottaneet hankaluuksia työssä – etenkin lavalla ja tv-työssä, missä linssit huurtuvat valojen kuumuudesta ja sangat ovat korvanapin ja johtojen tiellä. 63-vuotias Mikko olikin jo useita vuosia miettinyt linssileikkauksen mahdollisuutta, mutta lopullisen sysäyksen asialle antoi puoliso, koreografi Hanna Brotherus, jolle tuli yllättäen eteen kaihileikkauksen tarve tavallista nuoremmalla iällä, jo 54-vuotiaana. Mikko ja Hanna kävivät viikon välein silmäleikkauksessa Silmäaseman Helsingin silmäsairaalassa.

”Silloin kun esiintymistilanteessa on häiriötekijöitä, ei oikein voi olla oma itsensä. Huomasin jo hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen, miten helpottavaa oli päästä eroon silmälaseista”, Mikko kertoo. Linssileikkauksella korjattiin silmien hajataitteisuutta ja kaukonäköä, mutta Mikko on huomannut lähinäönkin korjaantuneen yllättävän paljon.

Juuri hänen tarpeisiinsa räätälöidysti valitut keinolinssit ovat myös tuoneet vanhan harrastuksen takaisin hänen elämäänsä. ”Tenniksen pelaaminen jäi pois moniteholasien kanssa, mutta nyt on mahtavaa taas pelata”, Mikko iloitsee.

Myös Hanna on erittäin helpottunut ja tyytyväinen tilanteeseensa kaihileikkauksen jälkeen. Maailma kirkastui ja silmälaseista eroon pääsy on ollut ammattitanssijalle monella tavalla vapauttava kokemus.

”Olin jo jonkin aikaa huomannut, että jotain oli pielessä näkemiseni kanssa ja esimerkiksi autolla ajaminen oli todella raskasta pimeällä. Menin uusimaan silmälaseja optikolle, mutta tämä passittikin minut silmälääkärille, joka totesi, että molemmissa silmissäni on kaihi. Sain leikkauslähetteen julkiselle puolelle, mutta päästyäni viimein leikkaukseen ja saatuani esilääkityksen, aloin siinä viime metreillä kyseenalaistaa leikkausta ja kysyin leikkaavalta lääkäriltä, tekisikö hän saman operaation vastaavassa tilanteessa omalle vaimolleen. Hän totesi rehellisesti suosittelevansa mieluummin yksityisen silmäsairaalan leikkausta, jossa keinolinssi voidaan valita yksilöllisesti ja korjata samalla muita näkemisen puutteita”, Hanna muistelee.

Yksilöllisesti ja turvallisesti Silmäaseman Helsingin silmäsairaalassa

Kun Hanna tajusi, että kaihileikkaus voidaan tehdä vain kerran elämässä, hän kieltäytyikin operaatiosta sillä erää ja hakeutui pian Silmäaseman Helsingin silmäsairaalaan silmäkirurgi Juha Lehtosalon vastaanotolle. Tästä myös Mikko sai inspiraation edetä oman silmäleikkauksensa suhteen.

”On ollut tosi turvallista olla kokeneen silmäkirurgin hoidossa. Hän osasi neuvoa kumpaakin meistä erinomaisesti yksilöllisten keinolinssien valinnassa ja etukäteen saimme selkeät ohjeet leikkausta varten”, pariskunta toteaa.

”Vaikka kaikki vakuuttivat etukäteen, että leikkaus ei satu, silti sitä jännitti. Jännitys kuitenkin poistui silmäsairaalassa, kun operaatio alkoi. Koko leikkaustiimi sai olon tuntumaan siltä, että tässä ollaan erittäin hyvissä käsissä. Juha Lehtosalo on huippuasiantuntija, joka tietää mitä tekee ja kertoi koko leikkauksen ajan, mitä tapahtuu. Se oli tosi huojentavaa, samoin hoitohenkilökunnan läsnäolo ja taito rauhoittaa potilasta”, pari jatkaa.

Myös leikkauksen jälkihoito kotona eli silmien hoitaminen tipoilla huoletti hieman etukäteen, mutta sekin osoittautui turhaksi. Mikolle ja Hannalle oli tärkeää, että kirurgille sai myös soittaa leikkauksen jälkeen, mikäli jonkin asia mietitytti. Pari kertaa he olivatkin yhteydessä lääkäriin. Jälkitarkastus tehtiin optikolla Kaivokadun Silmäasemalla ja siellä oli vielä mahdollisuus kysyä ja keskustella askarruttavista asioista asiantuntijan kanssa.

Leikkauksesta toivuttuaan pariskunta lähti Interrail-matkalle Eurooppaan.

 ”Teimme paljon päivävaelluksia ja oli ihanaa, kun ei tarvinnut enää pelata lasien kanssa. Toki sää oli pääosin hyvin kirkas ja aurinkolasit tarpeen. Nautimme yhteisestä matkasta paljon ja oli tosi antoisaa katsella Eurooppaa – kirjaimellisesti uusin silmin!”, Hanna ja Mikko naurahtavat, kumpikin pilke silmäkulmassaan.

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Merja pääsi kaihileikkaukseen yksityisellä muutamassa päivässä
Merja Mattila oli kärsinyt kaihista kaksi vuotta, kun koronapandemia sulki äkillisesti Forssan silmäpoliklinikan. Epävarma tilanne sai hänet hakeutumaan kaihileikkaukseen yksityiselle.
5 syytä mennä kaihileikkaukseen
5 syytä mennä kaihileikkaukseen
Kaihia ei voi ehkäistä, mutta sen oireiden kanssa ei tarvitse elää. Lue alta viisi syytä, miksi kaihileikkaukseen kannattaa hakeutua heti, kun näkö alkaa heikentyä ja maailma näyttää sumealta.
Kaihi eli harmaakaihi
Kaihi eli harmaakaihi
Kaihi tai harmaakaihi tarkoittaa silmän linssin ikääntymisestä johtuvaa samentumista. Se tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille, aivan kuten harmaat hiuksetkin.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit