Silmäoireet
Punaiset silmät
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Punaiset silmät

Punaiset silmät voivat johtua monesta eri syystä, esimerkiksi ärsytyksestä tai tulehduksesta. Taustalla on harvoin mitään vakavaa, mutta mikäli vaiva kestää pitkään, hankaloittaa elämää tai siihen liittyy muita oireita, se pitää tutkituttaa silmälääkärillä.

Silmien punoitus johtuu joko silmän verisuonten laajenemisesta tai verenvuodosta. Mikäli silmän pinnassa on verenvuotoa, verenpurkauma näkyy valkuaisessa punaisena alueena. Jos silmät punoittavat hetkellisesti jonkin ulkoisen tekijän vaikutuksesta, punoitus myös helpottaa nopeasti. Joskus punaisten silmien syynä voi olla silmätulehdus.

Punoituksen yleisimmät syyt

Silmät ovat herkät ympäristölle ja alkavat punoittaa helposti esimerkiksi kovassa tuulessa, pölyisessä ympäristössä tai pitkään jatkuneen näyttöpäätetyöskentelyn seurauksena. Myös silmien hierominen saattaa aiheuttaa punoitusta.

Punaiset silmät voivat johtua myös yliherkkyydestä, esimerkiksi siitepöly- tai eläinallergiasta. Tällöin kyseessä on allerginen sidekalvontulehdus, jota hoidetaan apteekista saatavilla antihistamiinilääkkeillä. Silmien punoitus voi yliherkkyyden lisäksi olla seurausta silmien kuivumisesta, johon saa helpotusta kosteuttavilla silmätipoilla. Verisuonia supistavat silmätipat eivät sovi kuivuudesta tai allergiasta johtuvan punoituksen hoitamiseen.


Punaiset silmät voivat kertoa tulehduksesta tai kohonneesta silmänpaineesta

Silmien punoittaminen voi olla myös merkki sairaudesta. Yleisin punoitusta aiheuttava sairaus on viruksesta tai bakteerista johtuva silmätulehdus, johon liittyy aina myös muita oireita. Silmätulehduksista sidekalvontulehdus aiheuttaa punoituksen lisäksi silmien rähmimistä, vetistämistä ja kirvelyä. Harvinaisempi sarveiskalvontulehdus voi myös oireilla punoituksella, mutta siihen kuuluu lisäksi esimerkiksi roskantunnetta, kipua ja valonarkuutta. Sarveiskalvontulehduksen oireiden vuoksi on aina syytä hakeutua lääkärille.

Myös äkillinen silmänpaineen nousu voi saada silmät punoittamaan voimakkaasti. Tällöin oireena ovat lisäksi silmän kipu ja päänsärky, usein myös pahoinvointi ja näköhäiriöt.


Milloin hakeutua hoitoon?

Jos punaiset silmät vaivaavat sinua vain hetkellisesti ja osaat yhdistää vaivan esimerkiksi johonkin ulkoiseen tekijään (alkoholinkäyttö, valvominen, katupöly), voit lievittää oireita apteekista saatavilla silmätipoilla. Jos taas punoittaviin silmiin liittyy kipua, näön heikkenemistä tai olon yleistä huononemista, hakeudu lääkäriin välittömästi. Myös selkeän iskuvamman seurauksena syntynyt punoitus tai verenvuoto on syytä hoitaa lääkärin vastaanotolla.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Kuivat silmät ovat yleinen vaiva, joka kannattaa hoitaa ajoissa
Kuivat silmät ovat yleinen vaiva, joka kannattaa hoitaa ajoissa
Jos silmäsi kutiavat, punoittavat tai kirvelevät, voi syynä olla niiden kuvuminen. Moni kärsii kuivasilmäisyydestä jossakin vaiheessa elämäänsä. Kuivat silmät voivat olla ympäristön tai sairauden aiheuttama ongelma. Tehokkaita hoitotuotteita on nykyään runsaasti, ja ennaltaehkäisyssä yksi keino on ylitse muiden.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit