Silmistä

Silmälasien ostajan opas

Miten löytää omille voimakkuuksille lasit, jotka istuvat kasvoilla, sopivat persoonalliseen tyyliin ja miellyttävät vielä kuukausien tai vuosien päästä? Kokosimme alle vinkkejä, joiden avulla valitset laajasta valikoimastamme juuri sinulle täydelliset silmälasit. Voit tutustua malleihin etukäteen verkkokaupassamme ja kääntyä tarvittaessa asiantuntevan henkilökuntamme puoleen.

Yleisimmät linssit

Tavallisimmat silmälasien linssityypit ovat yksiteho-, syväterävä- ja moniteholinssit. Moniteholinssit tulevat tarpeeseen silloin, kun sinun pitää nähdä sekä lähi- että kaukoetäisyydelle. Yksiteholinssit soveltuvat hyvin yleislaseiksi lapsille ja nuorille aikuisille. Syväterävät linssit ovat hyvä ratkaisu näyttöpäätteellä työskentelevälle. Lisäksi linssejä saa muun muassa autoiluun tai lähityöskentelyyn. Täydelliset linssit istuvat yksilöllisiin tarpeisiisi ja toiveisiisi. Löydät myymälöistämme linssivaihtoehtoja kaikista hinta- ja laatuluokista, ja ystävällinen henkilökuntamme auttaa sinua mielellään. Lue lisää linsseistä.

 

Silmälasien hinnat

Kehysten hintaan vaikuttavat muun muassa niiden valmistusmateriaalit, yksityiskohtien määrä ja varaosien saatavuus. Laadukkaat kehykset kestävät käytössä pidempään ja istuvat kasvoilla miellyttävästi. Materiaaleja miettiessä kannattaa huomioida mahdolliset allergiat, sillä metallikehyksissä on usein nikkeliä.

Linssien hinnassa tärkein tekijä on linssien räätälöinnin taso. Linssien ohennus, tekniset ominaisuudet ja erikoispinnoitteet nostavat linssien hintaa. Olet aina tervetullut kysymään lisää kehyksistä, linsseistä ja niiden hinnoista myymälöidemme asiantuntijoilta.

 

Silmälasit eri tilanteisiin

Silmälaseja ostaessa kannattaa ensin kartoittaa käyttötarkoitus. Riittävätkö yhdet lasit vai kaipaatko niiden rinnalle kakkoslaseja esimerkiksi harrastuksiin? Tarvitsetko hillitymmät lasit töihin ja juhlavammat edustustilaisuuksiin? Eri kehykset istuvat eri käyttötarkoituksiin, mutta voit myös sijoittaa yksiin aina salonkikelpoisiin silmälaseihin.

 

Kasvojen muoto

Kasvojen muodon mukaan valitut silmälasit tasapainottavat kasvojasi ja tuovat parhaat piirteesi esiin. Mitään tiukkoja sääntöjä ei ole olemassa, vaan voit valita kehykset täysin omien mieltymystesi mukaan ja leikitellä eri malleilla rohkeasti. Tärkeää on kuitenkin kehysten istuvuus. Tähän vaikuttavat nenän muoto ja koko, poskipäiden korkeus, kulmakarvojen sijainti ja korvien korkeus. Kehysten ei tulisi painaa kasvojasi poskipäistä, eivätkä lasit saisi osua ripsiin tai kulmakarvoihin.

 

Naisten silmälasit

Kasvojen muodot

Ovaalit kasvot

Ovaalit kasvot ovat pitkät, soikeat ja sopusuhtaiset. Poskipäät ovat leukaa leveämmät, ja leuka on pyöreä.

Ovaalikasvoisilla on mistä valita, sillä useimmat kehysmallit ja materiaalit sopivat heille. Voit halutessasi korostaa kasvojesi sopusuhtaisuutta ylisuurilla kehyksillä, jotka ovat yhtä leveät tai leveämmät kuin kasvosi. Kulmikkaat kehykset tuovat pehmeisiin piirteisiin jännittävää kontrastia. Kokeile myös pyöreitä silmälaseja.

Ovaalit kasvot

Pitkät kasvot

Pitkät kasvot ovat suorat ja kapeat, ja niissä on enemmän pituutta kuin leveyttä. Korkea otsa, poskipäät ja leukalinja ovat saman levyiset. Leuka on pyöreähkö. Pitkäkasvoisen kannattaa valita kehykset, jotka korostavat kasvojen keskiosaa. Kulmikkaat, neliönmuotoiset ja kookkaat kehykset sopivat tehtävään. Värikkäät ja paksuhkot kehykset tasapainottavat kasvojen pituutta kauniisti.

 

Pitkät kasvot

Kulmikkaat kasvot

Kulmikkaat kasvot ovat neliskulmaiset ja vahvapiirteiset. Leuka on leveä ja kulmikas, ja leukaperät asettuvat samaan linjaan poskipäiden ja otsan kanssa. Kulmikkaille kasvoille istuvat soikeat ja leveät kehykset, jotka pehmentävät piirteitä. Vahva yläosa piristää ilmettä. Kokeile pyöreitä kapeasankaisia kehyksiä ja hurmaavaa kissansilmämallia.

Kulmikkaat kasvot

Pyöreät kasvot

Pyöreät kasvot luovat pehmeän ja nuorekkaan vaikutelman. Otsa ja leukaperät ovat samassa linjassa. Poskipäät ovat kasvojen levein kohta. Posket ovat täyteläiset ja leukalinja pyöreähkö. Terävälinjaiset, kulmikkaat kehykset ovat edukseen pyöreillä kasvoilla. Vahvat ja värikkäät mallit toimivat erityisen hyvin. Kehysten alareunan tulisi asettua poskipäiden yläpuolelle. Kasvoille kannattaa mallata kissansilmämallia ja retrohenkisiä kehyksiä.

Pyöreät kasvot

Sydämenmuotoiset kasvot

Sydämenmuotoisissa kasvoissa otsa on leukalinjaa leveämpi ja leuka kapea ja siro. Poskipäät ovat korkeat. Kevyet ja kapeat kehykset on kuin tehty sydämenmuotoisille kasvoille. Vaaleat sävyt, kehyksettömät silmälasit ja vahva kulmakarvalinja vievät huomion silmiin. Kissansilmä- ja pilottimalli sekä pyöreät ja perhosmaiset lasit ovat nappivalintoja.

Sydämenmuotoiset kasvot

Miesten silmälasit

Kasvojen muodot

Ovaalit kasvot

Ovaalit kasvot ovat pitkät, soikeat ja sopusuhtaiset. Poskipäät ovat leukaa leveämmät, ja leuka on pyöreä. Ovaalikasvoisille sopivat kehykset kuin kehykset. Paras on kuitenkin malli, joka on kasvojen levyinen tai leveämpi. Pyöreät, kapeasankaiset lasit ja pilottimallit ovat luotettavia valintoja.

Ovaalit kasvot

Pitkät kasvot

Pitkät kasvot ovat suorat ja kapeat, ja niissä on enemmän pituutta kuin leveyttä. Korkea otsa, poskipäät ja leukalinja ovat saman levyiset. Leuka on pyöreähkö. Pitkille kasvoille käyvät erityisen hyvin kasvojen levyiset kehykset. Kehyksiä valitessa kannattaa harkita kulmikkaita ja hieman kookkaampia vaihtoehtoja.

Pitkät kasvot

Kulmikkaat kasvot

Kulmikkaat kasvot ovat neliskulmaiset ja vahvapiirteiset. Leuka on leveä ja kulmikas, ja leukaperät asettuvat samaan linjaan poskipäiden ja otsan kanssa. Kulmikkaille kasvoille käyvät suorakulmion muotoiset kehykset, jotka tasapainottavat vahvaa leukaa. Harkitse myös ovaaleja, pyöreähköjä ja kaarevia malleja sekä pilottityyliä.

Kulmikkaat kasvot

Pyöreät kasvot

Pyöreät kasvot luovat miellyttävän ja nuorekkaan vaikutelman. Otsa ja leukaperät ovat samassa linjassa. Kasvojen levein kohta on poskipäiden kohdalla, ja leukalinja on pyöreähkö. Pyöreät kasvot saavat särmää suorakulmaisista ja terävistä kehyksistä. Kehysten alareunan tulisi asettua poskipäiden yläpuolelle. Vahvat retrohenkiset lasit ja voimakkaat sangat luovat ryhdikkään ilmeen.

Pyöreät kasvot

Sydämenmuotoiset kasvot

Sydämenmuotoisissa kasvoissa otsa on leukalinjaa leveämpi ja leuka kapea ja terävä. Poskipäät ovat korkeat. Sydämenmuotoisilla kasvoilla toimivat yläosasta leveämmät, kulmikkaat kehykset. Wayfarer-tyyliset lasit ja pilottimalli ovat tyylikkäitä valintoja.

Sydämenmuotoiset kasvot

Kehysten koko

Sopivan kokoiset, istuvat kehykset ovat mukavat käyttää ja imartelevat kasvojasi. Suuret kehykset käyvät parhaiten voimakkaille kasvoille, sirot ja kevyet kehykset näyttävät upeilta pienillä kasvoilla. Kehysten koolla voit myös halutessasi korostaa tai häivyttää tiettyjä kasvonpiirteitä ja ominaisuuksia. Näyttävät ja värikkäät kehykset esimerkiksi kätkevät rypyt, tummat silmänaluset ja silmäpussit.

Kun kehykset ovat oikean kokoiset, aisojen ja ohimoiden väliin jää sopivasti tilaa. Istuvat kehykset eivät liiku kasvoilla puhuessa, hymyillessä tai nauraessa, eivätkä ne haittaa silmien räpyttelyä.

Parhaimmat kehykset löytyvät kokeilemalla, mutta kehyksiä kannattaa myös mittailla. Kehyksissä on kolme keskeistä mittaa, jotka ilmoitetaan millimetreissä. Saat selville kasvoillesi sopivan koon mittaamalla ensin kasvosi leveimmältä kohdaltaan ja sen jälkeen nenäsi leveyden luun kohdalta. Linssin koko lasketaan vähentämällä nenän leveys kasvojen leveydestä ja jakamalla tulos kahdella. Sankojen suositeltava pituus on naisille 135–140 mm ja miehille 140–145 mm riippuen kasvojen muodoista ja koosta. Voit kysyä mittailuun apua optikolta, jos kaipaat varmistusta ammattilaiselta.

Kun tiedät sinulle sopivat mitat, voit etsiä kehyksiä niiden perusteella. Kehysten mitat löytyvät yleensä joko aisojen sisäpinnalta tai nenäsillasta.

 

Kehysten tärkeimmät mitat:

Linssien leveys: 31–61 mm. Kehyksistä löytyvän numerosarjan ensimmäinen luku.

Nenäsillan leveys: 12–22 mm. Kehyksistä löytyvän numerosarjan toinen luku.

Sankojen pituus: 115–155 mm. Kehyksistä löytyvän numerosarjan kolmas luku.

 

Silmälasien koko

 

Kehysten väri

Kehysten väriä pohtiessa kannattaa tutustua ensin omiin sävyihin. Ovatko hiuksesi, silmäsi ja ihosi lämpimän vai viileän sävyisiä? Kylmät sävyt jaetaan kesä- ja talvityyppiin, ja lämpimät sävyt kevät- ja syksytyyppiin. Ihon sävy on erityisen tärkeä, sillä oikein valitut kehykset saavat kasvot hehkumaan. Kehykset voivat sointua värimaailmaasi, tai voit valita vastaväriset kehykset tuomaan kontrastia.

Kevät

Kevätihmisen hiukset ovat luonnollisen vaaleat ja punapigmenttiset. Iho on keltapohjainen, mahdollisesti pisamainen ja ruskettuu helposti. Silmien väri vaihtelee vaaleansinisestä harmaaseen ja vihreään.

Kevätihmisen kannattaa valita heleitä ja lämpimän sävyisiä kehyksiä. Kokeile esimerkiksi ruohonvihreää, auringonkeltaista, persikkaa, korallinpunaista ja luonnonvalkoista.

Kesä

Kesäihmisellä on vaaleat tai vaaleanruskeat hiukset. Silmissä on sinisen tai ruskean eri sävyjä. Kuulaan vaalea iho on punapohjainen, ja verisuonet erottuvat sinisinä.

Kesäihmisen kehyksiin sopivat murretut, kylmät värit ja pehmeän puuteriset pastellisävyt. Voimakkaat punaiset, kupari ja keltainen ovat erinomaisia valintoja. Kehyksiin kannattaa harkita myös sinisellä taitettua ruskeaa ja harmaata.

Syksy

Syysihmisen ruskeissa hiuksissa voi olla kastanjan tai kullanpunaisia vivahteita. Ruskeat tai ruskeanvihreät silmät sointuvat lämpimään, keltapohjaiseen ihonsävyyn.

Syysihmisen kehykset korostavat hiuksia ja silmiä lämpimillä sävyillään. Kehysten värit ovat vuodenajan innoittamia. Niissä hohtavat keltaisten, ruskeiden, oranssien ja punaisten lehtien eri vivahteet.

Talvi

Talvi-ihmisen vaalea iho tuo upeaa vastapainoa tummille hiuksille ja jäänsinisille tai ruskeille silmille.

Talvi-ihmisen kasvoille ovat edukseen kylmät, puhtaat ja kirkkaansävyiset kehykset. Talvi-ihmisen on hyvä suosia puhtaan punaisia, mustia ja valkoisia kehyksiä sekä sinipohjaisia laseja.

Kehysten malli

Kehysmallia valitessa on tärkeä huomioida silmälasien voimakkuus ja niihin valittu linssityyppi. Mitä suuremmat voimakkuudet, sitä kapeammat tulisi linssien olla. Moniteholinsseissä korkeammat kehysmallit toimivat matalia paremmin.

Kehysten ilmeeseen vaikuttavat muun muassa kehysten paksuus, nenäsillan muoto ja sankojen paksuus ja pituus. Paksut kehykset ovat näyttävät ja vievät huomion pois kasvonpiirteistä, kuten kookkaasta leuasta. Ohuet kehykset ovat huomaamattomammat ja antavat kasvojen muotojen näkyä.

Kehysten nenäsilta kannattaa suhteuttaa nenän muotoon ja kokoon. Tumma tai matala nenäsilta katkaisee pitkän nenän linjan ja saa sen vaikuttamaan lyhyemmältä. Korkea tai läpinäkyvä nenäsilta antaa nenälle lisää pituutta.

Sankojen paksuus ja koko ovat lähes aina linjassa etuosan mittojen kanssa. Sankojen koolla voi myös leikitellä, ja esimerkiksi suuret sangat tasapainottavat kookasta nenää.

Lue myös

Vuoden 2020 kevään ja kesän silmälasimuodissa on viisi pääsuuntausta, joissa näkyy niin mummolta lainattuja pokia kuin 90-luvun nostalgista nörtti-ilmettä. Tutustu tyyleihin alla ja päivitä kehyksesi kevääseen.

Silmälasiostoksilla näkee ja kuulee usein puhuttavan laadukkaista linsseistä. Mitä se oikeastaan tarkoittaa, ja miksi korkealuokkaiset linssit maksavat enemmän? Petri Eskola, Hoya Vision Caren Global Marketing PMO Manager kertoo, mistä tekijöistä silmälasien linssien laatu syntyy.

Moni ihmettelee silmälasiostoksilla, mikä merkkikehyksissä maksaa. De Rigo Visionin maahantuoja Antti Lahdensuu kertoo, mistä silmälasikehysten hinta koostuu ja miksi laadukkaista kehyksistä kannattaa maksaa enemmän.

Onko sinulla kysyttävää silmälaseista?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.