Silmistä

Urheilu- ja laskettelulasit vahvuuksilla pelastavat talviurheilijan päivän

Täydellisesti hiihtoladulla luistava suksi, vauhdin huuma laskettelurinteessä ja retkiluistelun vapaus luonnonjäällä kaipaavat kaverikseen lasit, jotka takaavat tarkan näön ja suojaavat silmiä viimalta ja kuivumiselta. Näiden vinkkien avulla näet terävästi ja saat enemmän irti talviurheilusta.

Vauhdikkaissa talvilajeissa on tärkeää erottaa niin hiihtoladun korkeuserot kuin järven jään epätasaisuudet. Talviurheiluun sopivat urheilu- ja aurinkolasit sekä omien voimakkuuksien mukaan hiotut linssit, kuten laskettelulasit vahvuuksilla, ovat olennaisia hangella ja jäällä liikkuville.

 

laskettelulasit vahvuuksilla

Laskettelulasit vahvuuksilla takaavat tarkan näön ja suojaavat silmiä rinteessä.

 

Suojaa rinteeseen

Laskettelulasit suojaavat silmiä viimalta, lumelta ja roskilta, kuten risuilta metsäreiteillä. Laskettelulasit vahvuuksilla saadaan kehysrunkoon kiinnitettävällä adapterilla eli linssien pidikkeellä. Omien voimakkuuksien mukaan hiotut linssit asennetaan joustavaan ja kestävään adapteriin.

Laskettelulasien valinnassa kannattaa huomioida istuvuus ja yhteensopivuus kypärän kanssa. UV-suoja, tuuletus ja huurtumisenesto ovat keskeisiä laskettelulasien ominaisuuksia. Huurtumista estävä pinnoite pysyy kunnossa, kun laseja ei hankaa linssin sisäpuolelta. Mikäli laseissa ei ole huurtumista estävää pinnoitetta, kertakäyttöpyyhe huurteenestolla puhdistaa linssit jättäen huurtumista ehkäisevän kalvon linssin pintaan.

 

Aurinko- ja urheilulasit ladulle

Tarvittaessa omien voimakkuuksien mukaan hiotut aurinko- ja urheilulasit ovat nappivalinta esimerkiksi hiihtoon ja retkiluisteluun. Kaarevat, kevyet kehykset istuvat kasvoilla ja suojaavat silmiä ja silmänympärysihoa viiman ja roskien lisäksi sivulta häikäistymiseltä. UV-suojaus on aina hyvä tarkistaa lasiostoksilla. Huurtumisenestopinnoitteet ovat käteviä, ja joissakin malleissa on myös ilmanottoaukot ilman kiertämistä varten.

Linssien väri on tärkeä ominaisuus, kun ostat aurinko- ja urheilulasit tai laskettelulasit vahvuuksilla. Polarisoidut tummat linssit sopivat aurinkoisille hangille sekä valoa heijastaviin rinteisiin ja jäälle. Vaaleat linssit kirkastavat harmaita päiviä. Illalla urheillessa kannattaa käyttää kirkkaita linssejä. Lasit vaihdettavilla linsseillä ovat kätevät, jos viihdyt talvilajeissa säällä kuin säällä tai eri vuorokaudenaikoina.

 

Piilolinssit jäälle ja metsään

Piilolinssit sopivat esimerkiksi jäähallissa tai ulkojäällä luisteluun ja lumikenkäilyyn. Ne eivät putoa päästä jäällä tai huurru talvisessa metsässä. Innokkaan talviurheilijan kannattaa myös harkita silmien laserleikkausta. Laserleikkauksella voit parhaimmillaan päästä kokonaan eroon silmälaseista ja nauttia liikunnan riemusta entistä huolettomammin.

 

Tutustu talvilajeihin sopiviin laseihin lähimmässä Silmäaseman liikkeessä, ja katso lisää tietoa silmien laserleikkauksesta.

Varaa aika optikolle

Jos sinulla ei ole vielä silmälaseja tai haluat uusia silmälasireseptisi, varaa aika optikon näöntarkastukseen. Jos harkitset piilolinssien käytön aloittamista, varaa aika piilolinssien ensisovitukseen.

Lue myös:

Leijonien tähtipuolustaja Mikko Lehtonen suosittelee silmien laserleikkausta kaikille.

Silmien laserleikkaus tekee liikunnasta monin verroin huolettomampaa. Ammattiurheilijat kuten Leijona-kiekkoilija Mikko Lehtonen tietävät, miten haastavaa liikunta voi olla silmälasien ja piilolinssien käyttäjälle.

Lahtelainen Jaakko Parkkali on suosittu YouTube-tähti, jolla on yli 170 000 seuraajaa. Parkkali halusi eroon silmälasien aiheuttamasta riesasta ja hakeutui Silmäasemalle silmien laserleikkaukseen. Nyt hän nauttii helpommasta arjesta ja ihmettelee, miksei mennyt toimenpiteeseen jo aiemmin.