Silmistä

Näköhäiriöt

Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkistaa silmälääkärin vastaanotolla.

Tältä sivulta löydät tietoa yleisimmistä näköhäiriöistä sekä ohjeita, miten toimia niiden suhteen. Jos näköhäiriö vaatii välitöntä hoitoa, ota yhteyttä paikkakuntasi lääkäripäivystykseen. Jos vaiva on vähemmän kiireellinen, varaa aika silmälääkärille.

Yleisimmät näköhäiriöt - miten toimin?

Soita terveyskeskuspäivystykseen heti:

Toinen silmä sumenee tai näkö heikkenee äkillisesti

Jos toisen silmän näkö heikkenee äkillisesti ja ilman kipua, kyse voi olla verkkokalvon valtimotukoksesta, joka vaatii välitöntä hoitoa. Jos taas näkö heikkenee muutamien tuntien tai päivien kuluessa, sinulla saattaa olla verkkokalvon laskimotukos. Soita päivystykseen heti, kun huomaat selviä oireita.

Silmissä sumenee äkillisesti ja kipu on voimakasta

Äkillisesti sumentunut näkö, voimakas päänsärky, pahoinvointi ja kipeä silmä voivat viitata silmänpainekohtaukseen. Kipeän silmän mustuainen on myös usein laajentunut. Hakeudu heti hoitoon!

Näön sumentuminen, ohimokipu ja yleiskunnon lasku

Ikääntyneellä toisen silmän näön huomattava sumeneminen tai heikkeneminen yhdessä voimakkaan ohimokivun ja heikotuksen kanssa voi johtua ohimovaltimon tulehduksesta, joka pitää hoitaa heti.

Kahtena näkeminen

Kahtena näkeminen on aina sairauden oire, joka lääkärin pitää tutkia. Jos kaksoiskuvat ilmaantuvat yhtäkkiä, hakeudu hoitoon heti. Jos ne ilmaantuvat asteittain, soita terveyskeskuspäivystykseen, kun huomaat selviä oireita.

Huono näkö alkoholin nauttimisen jälkeen

Epäpuhtaasta alkoholista johtuva metanolimyrkytys aiheuttaa nopeaa ja voimakasta näön heikkenemistä. Soita päivystykseen nopeasti.

Äkillinen puutos näkökentässä

Äkillinen puutos näkökentässä voi johtua aivoverenkierron häiriöstä, etenkin jos siihen liittyy muita vakavia oireita, kuten puhevaikeuksia tai halvausoireita. Hakeudu hoitoon heti.
 

Hakeudu silmälääkäriin pian:

Hitaasti kehittyvä näkökentän puutos

Hitaasti kehittyvä näkökentän puutos voi liittyä silmänpainetautiin eli glaukoomaan. Hakeudu silmälääkäriin seuraavana arkipäivänä.

Musta piste näkökentässä ja viivojen vääristyminen

Pysyvä musta piste tai yhtenäinen varjo näkökentässä voi viitata verkkokalvon irtaumaan. Pidemmälle edennyt verkkokalvon irtauma saattaa aiheuttaa myös viivojen vääristymistä. Myös näöntarkkuus voi olla heikentynyt. Hakeudu silmälääkäriin muutaman päivän sisällä.

Silmissä salamoi tai näkyy nokisadetta

Salamointi tai nokisadetta muistuttavat mustat pisteet silmissä kertovat yleensä silmän lasiaisen irtaumasta. Se on tavallinen oire, joka tulee jossakin elämänvaiheessa noin kahdelle kolmasosalle ihmisistä. Hakeudu silmälääkäriin muutaman päivän sisällä.

Viivojen vääristyminen ja heikentynyt näkö

Viivojen vääristyminen, näön heikkeneminen, kirjainten katoaminen ja mustat alueet näkökentässä voivat liittyä näkökentän ikärappeumaan. Hakeudu silmälääkäriin muutaman päivän sisällä.

Näön sumentuminen ja valonarkuus

Näön sumentuminen toisesta silmästä, silmän valonarkuus, silmän punoitus ja kipeän silmän tavallista pienempi mustuainen voivat kertoa värikalvon tulehduksesta. Hakeudu silmälääkäriin muutaman päivän sisällä.

Toisen silmän kivuton näön sumentuminen ja värinäön heikentyminen

Jos näkö sumenee toisessa silmässä useiden päivien tai viikkojen aikana etkä näe värejä tarkasti, näköhermosi saattaa olla tulehtunut. Hakeudu silmälääkäriin muutaman päivän sisällä.

Varaa kiireetön silmälääkärin tarkastus:

Lähinäön heikkeneminen

Lähinäkö alkaa heikentyä noin 40 ikävuoden jälkeen. Tästä ei tarvitse huolestua, sillä tilanne korjaantuu lukulaseilla. 40–45 vuoden iässä kannattaa varata aika perusteelliseen silmälääkärin tarkastukseen. Näin myös varmistetaan, ettei näön heikkenemisen taustalla ole muita syitä.

Näön heikkeneminen iän myötä

Jos näkö heikkenee iän myötä eikä silmälaseista ole apua, kyseessä on todennäköisesti harmaakaihi. Kaihi todetaan yleensä optikon tai silmälääkärin vastaanotolla silmälasitarkastusten yhteydessä. Varaa aika silmälääkärille.

Tarkkaile tilannetta:

Sahalaita silmissä ja päänsärky

Aaltoileva sahalaita silmissä ja päänsärky ovat tavallisia migreenin oireita. Migreenikohtausten hoito ja mahdollinen estohoito saavat yleensä näköhäiriöt rauhoittumaan.

Lue myös:

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.

Jos silmät ovat toisiinsa nähden poikkeavassa asennossa eivätkä pysty kohdistamaan yhteen kohteeseen samanaikaisesti, on kyseessä karsastus. Se voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa tai katselusuunnasta riippuvaa. Ilmikarsastus on selvästi näkyvää, piilokarsastus ilmenee vain tutkittaessa. Karsastuksesta kärsii noin 5% suomalaisista ja sitä esiintyy kaikenikäisillä.

Glaukooma eli silmänpainetauti on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti.

Onko sinulla kysyttävää näköhäiriöistä?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 201 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.