SIlmien terveys
Päänsärky ja silmät
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Päänsärky ja silmät: päänsärky otsalla voi korjaantua silmälaseilla

Kärsitkö päänsärystä otsassa tai silmän takana, erityisesti kun olet tehnyt töitä tietokoneella tai lukenut pientä tekstiä? Syy saattaa löytyä silmistä. Lue alta, millaisen päänsäryn vuoksi kannattaa varata aika optikon näöntarkastukseen tai silmälääkärille.

Päänsärky ohimolla ja silmän takana on merkki rasituksesta

Toistuva äkillinen päänsärky voi tarkoittaa, että tarvitset silmälasit, sinulla on vääränlaiset silmälasit tai silmäsi ovat eripariset tai karsastavat. Jos et näe hyvin, silmälihaksesi joutuvat ponnistelemaan koko ajan tarkentaakseen katsetta lähelle tai kauas. Silmien rasituksesta seuraa päänsärky otsalla ja silmissä.

Näkö on hyvä tarkistuttaa optikolla, jos kärsit ajoittaisesta päänsärystä ja muutenkin parin vuoden välein, jos käytät silmälaseja. Jatkuvampi päänsärky on aina syy hakeutua silmälääkärin vastaanotolle. 

Nelikymppisenä myös ikääntymiseen liittyvä lähinäön heikkeneminen oireilee monesti päänsärkynä otsalla. Lähinäön ongelmista johtuva päänsärky katoaa, kun hankit lukulasit. Silmälääkärillä kannattaa käydä yli 40-vuotiaana ainakin joka viides vuosi ja yli 60-vuotiaana joka toinen vuosi. Näin varmistat, että silmäsi voivat hyvin ja silmälasireseptisi on ajan tasalla.


Pitkäaikainen lähityöskentely voi aiheuttaa päänsärkyä otsassa

Silmän lihakset jännittyvät sitä enemmän, mitä lähemmäs niiden pitää tarkentaa. Esimerkiksi näyttöpäätetyössä ja lukiessa silmät rasittuvat pidemmän päälle riippumatta siitä, tarvitsetko silmälaseja. Vääränlainen valaistus, näyttöpäätteen sininen valo ja kuiva huoneilma väsyttävät silmiä entisestään.

Väsyneiden silmien oireita ovat kuivan tuntuiset ja rasittuneet silmät ja toisilla myös päänsärky otsalla ja silmien takana. Päänsärky voi helpottaa, kun annat silmien levätä katsomalla vartin välein kaukaisuuteen. Tietotyöläisen silmille voi olla apua sinistä valoa suodattavista, BlueControl-linsseillä varustetuista näyttöpäätelaseista. Lapsen päänsärky otsassa tai jatkuva päänsärky nuorella saattaa väistyä vähentämällä ruutuaikaa. Jos tämä ei auta, silmälääkärin tutkimus on aiheellinen.


Poskiontelontulehdus tuntuu silmissä

Pitkittyneestä flunssasta tai allergiasta johtuva poskiontelontulehdus aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin väsyneet silmät. Jyskyttävä, jatkuva päänsärky otsalla sekä poskien ja silmien takana viittaa todennäköisesti poskiontelontulehdukseen, varsinkin jos oireet pahenevat päätä alaspäin painaessa.

Poskiontelontulehdus paranee lähes aina itsestään. Lääkäriin kannattaa mennä, jos päänsärky otsassa kestää yli viikon, sillä kyseessä voi olla antibiootteja vaativa bakteeritulehdus.


Myös takaraivon päänsärky saattaa johtua silmistä

Päänsärky takaraivolla johtuu yleisimmin niskajännityksestä, stressistä, karsastuksesta tai purentaongelmista. Tällainen jännityspäänsärky tuntuu puristavana kipuna pään ympärillä, päälaella ja takaraivolla.

Kohtausmainen, sykkivä ja toispuoleinen päänsärky, johon liittyy pahoinvointia tai silmien valonarkuutta, viittaa todennäköisesti migreeniin. Myös sarjoittaisen päänsäryn eli Hortonin neuralgian kivuliaissa päänsärkykohtauksissa on mukana silmäoireita, kuten silmän verestystä, kyynelvuotoa ja luomiturvotusta. Migreeniä ja sarjoittaista päänsärkyä hoidetaan estolääkityksellä ja särkylääkkeillä.


Milloin lääkäriin?

Päänsäryn syy löytyy yllättävän usein silmistä. Jos epäilet, että päänsäryn taustalla on heikentynyt näkö tai silmien liikarasitus, käynti optikolla tai silmälääkärillä saattaa ratkaista ongelman. Jos taas päänsärky pahenee tai siihen liittyy muita huolestuttavia oireita, tarkempiin tutkimuksiin kannattaa hakeutua viipymättä.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Lähes kaikki silmävammat ovat hoidettavissa
Lähes kaikki silmävammat ovat hoidettavissa
Silmään kohdistuva vamma tulee ottaa tosissaan. Silmä on herkkä elin, joten sen vaurioituessa kannattaa aina hakeutua lääkäriin. Suurin osa vammoista saadaan lääkärin avulla kuntoon, mutta erityisesti hoitamatta jätetyt silmävammat voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita.
Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit