Silmistä

Karsastus

Jos silmät ovat toisiinsa nähden poikkeavassa asennossa eivätkä pysty kohdistamaan yhteen kohteeseen samanaikaisesti, on kyseessä karsastus. Se voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa tai katselusuunnasta riippuvaa. Ilmikarsastus on selvästi näkyvää, piilokarsastus ilmenee vain tutkittaessa. Karsastuksesta kärsii noin 5% suomalaisista ja sitä esiintyy kaikenikäisillä. Karsastus voi olla oireetonta, mutta mikäli se aiheuttaa oireita, sen voi hoitaa.

Mitkä ovat karsastuksen oireet?

Karsastuksen aiheuttamat oireet vaihtelevat. Lapsen karsastukseen tulee reagoida erityisen nopeasti sillä se voi vaikuttaa negatiivisesti näön kehitykseen. Karsastus voi aiheuttaa:

  • Näön sumenemista
  • Heikentynyttä näöntarkkuutta
  • Kaksoiskuvia
  • Silmien rasittumista
  • Päänsärkyä
  • Pään virheasentoja, esimerkiksi kallistustaipumusta

Mistä karsastus johtuu?

Karsastus voi johtua monesta eri syystä, kuten silmän liikuttajalihasten voiman epätasapainosta tai silmän taittovirheestä. Joskus karsastus voi olla varhainen merkki silmäsairaudesta. Oireista kannattaa aina keskustella asiantuntijan kanssa.

Karsastus voi olla periytyvää, sillä noin joka neljännellä karsastavalla lapsella on myös karsastava sisarus tai vanhempi. Keskoslapsilla karsastus on muita tavallisempaa.

Karsastus on yleinen vaiva

Arviolta 5 % suomalaisista on jonkilainen karsastus.

Joka neljännellä karsastavalla lapsella on myös karsastava sisarus tai vanhempi.

Keskoslapsilla karsastus on muita tavallisempaa.

Apua karsastukseen Silmäasemalta

Karsastus on useimmissa tapauksissa mahdollista hoitaa. Hoitokeinoja ovat esimerkiksi erilaiset silmän harjoitteet, tavalliset silmälasit tai prismalasit sekä karsastusleikkaus. Lapsen karsastus on hyvä hoitaa ajoissa, jotta se ei haittaa näön kehitystä.

Jos karsastus aiheuttaa oireita, siitä on kosmeettista haittaa tai sinun on hankala löytää sopivia silmälaseja, perusteellinen ortoptinen tutkimus voi olla avuksi. Varaa aika Silmäaseman lääkärille, joka tutkii silmäsi ja suunnittelee kanssasi sinulle parhaan hoitopolun.

Mikaela Höglund

 

Ortoptisti Mikaela Höglund

Teen Helsingin silmäsairaalassa perusteellisia ortoptistin tutkimuksia karsastus prismalasien määräämiseksi tai ortoptisien harjoituksien saamiseksi. Ortoptisti on erikoiskoulutuksen saanut karsastuksen tutkija ja mittaaja.

Voit varata ajan soittamalla asiakaspalveluumme 010 190 200 (mpm/pvm)

 

Päivi Toivonen

 

Silmätautien erikoislääkäri Päivi Toivonen

Hoidan Silmäaseman myymälöissä ja Helsingin silmäsairaalassa karsastuspotilaita ja teen aikuisten ja lasten karsastusleikkauksia.


Voit varata ajan verkosta
tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 190 200 (mpm/pvm)

 

 

Milloin tutkimuksiin?

Jos karsastus aiheuttaa oireita tai siitä on kosmeettista haittaa, varaa aika Silmäasemalle ja valitse karsastusasiantuntija. Asiantuntijamme tutkii silmäsi ja suunnittelee kanssasi sinulle parhaan hoitopolun.

Tutustu asiantuntijoihimme

 

Usein kysytyt kysymykset karsastuksesta

Miten karsastusta hoidetaan?

Karsastusta hoidetaan silmälasein, prismalasein, joskus ”silmäjumpalla” tai silmän liikuttajalihaksiin kohdistuvalla leikkauksella. Lapsen karsastusta hoidettaessa kiinnitetään erityisesti huomiota mahdolliseen toiminnalliseen heikkonäköisyyteen eli ”laiskaan silmään”. On tarpeellista huolehtia, että karsastavan silmän näkö tai sen harjoittaminen on varmalla pohjalla ennen mahdollista karsastusleikkauksen suorittamista.

Milloin on syytä epäillä piilokarsastusta?

Silmien rasittuminen, silmä- tai pääkivut, kaksoiskuvat, rivien hyppiminen lukiessa tai kuvan sumeneminen voivat kaikki olla piilokarsastuksen oireita. Lapset saattavat välttää lukemista näistä syistä.

Mitä peittohoito tarkoittaa?

Peittohoidon avulla parannetaan silmän näöntarkkuutta. Peittohoidon aikana parempi silmä peitetään lapulla säännöllisesti tietyksi ajaksi. Peittohoidolle vaihtoehtoisia hoitoja ovat lääketieteellinen hoito silmätipoilla tai erityissilmälasit. Peittohoito ei ole karsastuksen hoito, vaan siihen liittyvän toiminnallisen heikkonäköisyyden, amblyopian eli ”laiskan silmän” hoito.

Miksi lapsen karsastus on erityisen tärkeää huomata ajoissa?

Lapsen silmä kehittyy kasvaessaan ja sen vuoksi lapsen näönkehitykseen voi vielä vaikuttaa. Ilman hoitoa karsastavan silmän näkö voi jäädä pysyvästi heikommaksi. Karsastuksesta johtuvat lähinäön ongelmat saattavat myös vaikuttaa lapsen lukuhalukkuuteen ja koulumenestykseen.

Onko karsastus vaarallista?

Tavallisimmin karsastus ei ole vaarallista, vaikka se saattaakin aiheuttaa häiritseviä oireita. Karsastuksella on kuitenkin merkittävä vaikutus lapsen näöntarkkuuden kehitykseen. Vain harvoissa tapauksissa karsastuksen taustalta löytyy sairaus. Karsastuksen syy on kuitenkin aina hyvä selvittää silmälääkärin vastaanotolla.

Mikä on ortoptisti?

Ortoptisti on koulutettu silmäterveyden asiantuntija, joka tutkii, mittaa ja havainnoi erityisesti silmien liikkeisiin ja näön tarkentamiseen liittyviä häiriöitä. Ortoptistin erityisosaamista ovat karsastus ja kaksoiskuvat.

Miten valmistaudun karsastusleikkaukseen?

Leikkauspäätöstä edeltää aina karsastuskirurgin tutkimukset. Karsastusleikkaus tehdään nukutuksessa tai joskus aikuisilla myös paikallispuudutuksessa.

Mitä karsastusleikkauksessa tapahtuu?

Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen leikkauksessa korjataan silmän tai silmien asentoa vahvistamalla tai heikentämällä silmän liikuttajalihaksia, jotka ovat kiinni silmämunan pinnalla.

Miten toivun karsastusleikkauksesta?

Karsastusleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä. Leikkausta seuraavina viikkoina silmässäsi on roskantunnetta, vetistystä ja punoitusta. Silmäsi ovat arat ja saatat nähdä kahtena. Voit tehdä tavallisia askareita ja käydä suihkussa leikkauspäivänä. Voit saunoa tai käydä uimassa noin kymmenen päivää leikkauksen jälkeen. Silmän voimakasta hieromista, painamista tai rajua liikuntaa tulee välttää kolmen viikon ajan. Aikuisten sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja työtehtävistä. Lapset palaavat kouluun tai hoitoon viikon kuluttua leikkauksesta.

Lue myös:

Glaukooma eli silmänpainetauti on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti.

Lasten silmien ongelmiin voi löytää apua myös ilman silmälaseja. Ortoptisti tutkii näkemistä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpalla.

Iän myötä osalle ihmisistä kehittyy verkkokalvolle makulan eli tarkan näön alueen rappeumaa. Silmänpohjan ikärappeuma voi aiheuttaa kirjainten katoamista lukiessa, suorien viivojen ja ruudukkojen vääristymistä, näöntarkkuden heikkenemistä tai samentuneita alueita näkökentässä. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus.