Silmistä

Karsastus

Karsastuksella tarkoitetaan sellaista silmien yhteistoiminnan häiriötä, jossa vain toinen silmä on suunnattua oikein havaintokohteeseen (ilmikarsastus). Karsastus voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa tai vain tutkittaessa esiin tulevaa piilokarsastusta, joka kuitenkin aiheuttaa oireita ja on siksi tärkeää hoitaa

Mitkä ovat karsastuksen oireet?

Karsastuksen aiheuttamat oireet vaihtelevat. Karsastus voi aiheuttaa näön sumenemista, heikentää näöntarkkuutta, kaksoiskuvia, silmien rasittumista ja päänsärkyä. Myös pään virheasennot johtuvat usein karsastuksesta.

Mistä karsastus johtuu?

Karsastus voi johtua monesta eri syystä, kuten silmän liikuttajalihasten voiman epätasapainosta tai silmän taittovirheestä. Se on myös osin perinnöllistä. Joskus karsastus voi olla varhainen merkki silmäsairaudesta, siksi oireista kannattaa aina keskustella asiantuntijan kanssa.

Karsastus on yleinen vaiva

Arviolta 5 % suomalaisista on jonkilainen karsastus.

Joka neljännellä karsastavalla lapsella on myös karsastava sisarus tai vanhempi.

Keskoslapsilla karsastus on muita tavallisempaa.

Apua karsastukseen Silmäasemalta

Jos karsastus aiheuttaa kiusallisia oireita, hankaloittaa näkemistä tai on kosmeettisesti häiritsevää, on se useimmissa tapauksissa mahdollista hoitaa. Silmäasema tarjoaa kaikki karsastuksen tutkimus- ja hoitopalvelut saman katon alla, niin aikuisille kuin lapsille. Mikäli sinun on hankala löytää sopivia silmälaseja mahdollisen karsastuksen tai piilokarsastuksen takia, perusteellinen ortoptinen tutkimus voi olla avuksi. Ortoptistin tutkimuksessa löydetään sopiva ratkaisu joko silmälasein (prismalasein), silmäjumpan tai karsastuskirurgian avulla. Mahdollinen leikkaushoidon tarve arvioidaan yhdessä karsastuskirurgin kanssa. Karsastus asiantuntijamme löydät Silmäsairaalastamme Helsingistä.

Laura Lindberg

 

Karsastuslääkäri Laura Lindberg

Olen karsastuksen tutkimiseen ja hoitoon erikoistunut silmätautien erikoislääkäri. Vastaanotan lapsi- ja aikuispotilaita moninaisten silmien yhteisnäön ongelmien ratkomiseksi tai näkyvän karsastuksen hoitamiseksi. Teen karsastuskirurgiaa kaikenikäisille. Teen yhteistyötä ortoptistin kanssa.

Mikaela Höglund

 

Ortoptisti Mikaela Höglund

Teen perusteellisia ortoptistin tutkimuksia karsastus prismalasien määräämiseksi tai ortoptisien harjoituksien saamiseksi. Mahdollinen leikkaushoidon tarve arvioidaan tarvittaessa yhdessä karsastuskirurgin kanssa. Huom! Ortoptisti ei ole lääkäri. Ortoptisti on erikoiskoulutuksen saanut karsastuksen tutkija ja mittaaja.

 

Voit varata ajan soittamalla asiakaspalveluumme 010 190 201 (mpm/pvm)

Usein kysytyt kysymykset karsastuksesta

Miten karsastusta hoidetaan?

Karsastusta hoidetaan silmälasein, prismalasein, joskus ”silmäjumpalla” tai silmän liikuttajalihaksiin kohdistuvalla leikkauksella. Lapsen karsastusta hoidettaessa kiinnitetään erityisesti huomiota mahdolliseen toiminnalliseen heikkonäköisyyteen eli ”laiskaan silmään”. On tarpeellista huolehtia, että karsastavan silmän näkö tai sen harjoittaminen on varmalla pohjalla ennen karsastusleikkauksen suorittamista.

Milloin on syytä epäillä piilokarsastusta?

Silmien rasittuminen, silmä- tai pääkivut, kaksoiskuvat, rivien hyppiminen lukiessa tai kuvan sumeneminen voivat kaikki olla piilokarsastuksen oireita. Lapset saattavat välttää lukemista näistä syistä.

Mitä peittohoito tarkoittaa?

Peittohoidon avulla parannetaan silmän näöntarkkuutta. Peittohoidon aikana parempi silmä peitetään lapulla säännöllisesti tietyksi ajaksi. Peittohoidolle vaihtoehtoisia hoitoja ovat lääketieteellinen hoito silmätipoilla tai erityissilmälasit. Peittohoito ei ole karsastuksen hoito, vaan siihen liittyvän toiminnallisen heikkonäköisyyden, amblyopian eli ”laiskan silmän” hoito.

Miksi lapsen karsastus on erityisen tärkeää huomata ajoissa?

Lapsen silmä kehittyy kasvaessaan ja sen vuoksi lapsen näönkehitykseen voi vielä vaikuttaa. Ilman hoitoa karsastavan silmän näkö voi jäädä pysyvästi heikommaksi. Karsastuksesta johtuvat lähinäön ongelmat saattavat myös vaikuttaa lapsen lukuhalukkuuteen ja koulumenestykseen.

Onko karsastus vaarallista?

Tavallisimmin karsastus ei ole vaarallista, vaikka se saattaakin aiheuttaa häiritseviä oireita. Karsastuksella on kuitenkin merkittävä vaikutus lapsen näöntarkkuuden kehitykseen. Vain harvoissa tapauksissa karsastuksen taustalta löytyy sairaus. Karsastuksen syy on kuitenkin aina hyvä selvittää silmälääkärin vastaanotolla.

Mikä on ortoptisti?

Ortoptisti on koulutettu silmäterveyden asiantuntija, joka tutkii, mittaa ja havainnoi erityisesti silmien liikkeisiin ja näön tarkentamiseen liittyviä häiriöitä. Ortoptistin erityisosaamista ovat karsastus ja kaksoiskuvat.

Miten valmistaudun karsastusleikkaukseen?

Leikkauspäätöstä edeltää aina karsastuskirurgin ja ortoptistin tutkimukset. Jos leikkaus on paras ratkaisu sinun silmillesi, käymme läpi hoitopolun ja sovimme leikkauspäivän.

Karsastusleikkaus tehdään nukutuksessa tai joskus aikuisilla myös paikallispuudutuksessa. Tutkimuskäynnin yhteydessä saat ohjeet, miten valmistaudut leikkaukseen.

Mitä karsastusleikkauksessa tapahtuu?

Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen leikkauksessa korjataan silmän tai silmien asentoa vahvistamalla tai heikentämällä silmän liikuttajalihaksia, jotka ovat kiinni silmämunan pinnalla. Pääset kotiin samana päivänä.

Miten toivun karsastusleikkauksesta?

Saat meiltä aina kirjalliset jälkihoito-ohjeet. Pääset kotiin leikkauspäivänä. Karsastusleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä. Leikkausta seuraavina viikkoina silmässäsi on roskantunnetta, vetistystä ja punoitusta. Silmäsi ovat arat ja saatat nähdä kahtena. Saat meiltä ohjeet silmän puhdistamiseen. Lääkäri määrää sinulle lääketipat ja tarvittaessa kipulääkkeen. Voit tehdä tavallisia askareita ja käydä suihkussa leikkauspäivänä. Voit saunoa tai käydä uimassa noin kymmenen päivää leikkauksen jälkeen. Silmän voimakasta hieromista, painamista tai rajua liikuntaa tulee välttää kolmen viikon ajan. Aikuisten sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja työtehtävistä. Lapset palaavat kouluun tai hoitoon viikon kuluttua leikkauksesta.