Silmistä

Lapsen näkö

Haasteet pienen lapsen näössä ovat vanhemmille yleinen huolenaihe. Lapsen näkö kehittyy kuitenkin pitkälle kouluikään asti, joten sitä voidaan hoitaa ja ohjata tehokkaasti oikeaan suuntaan.

Onnistuneen koulutyön ehdoton edellytys on onnistunut alku

Koululaisen näkövaikeudet jäävät helposti huomaamatta, sillä lapsi osaa harvoin tunnistaa niitä. Ongelmat näössä kuitenkin aiheuttavat herkästi levottomuutta ja huonoa keskittymiskykyä.

Myös koulumatka on turvallisempi, kun lapsi näkee hyvin.

Ensimmäinen kouluvuosi on ratkaisevan tärkeä pohja myöhemmälle koulumenestykselle. Me Silmäasemalla haluamme tukea ekaluokkalaisten oppimista antamalla koulutiensä syksyllä 2018 aloittaville ilmaiset silmälasit, jos silmälääkäri on todennut niille olevan tarvetta. Pieni koululainen saa valita vapaasti itselleen mieluisimmat silmälasit.

Ilmaiset silmälasit (yhdet silmälasit per lapsi) voi tulla noutamaan milloin tahansa ensimmäisen kouluvuoden aikana, jos lapsen näössä ilmenee ongelmia.

Myös ensimmäisen luokan syksyllä 2017 aloittanut Miila, 7, sai omat lasinsa Silmäasemalta. Syy jatkuvalle päänsärylle ja lukemishaluttomuudelle selvisi kouluuntulotarkastuksen yhteydessä. Miilan näkö oli heikentynyt, joten silmälaseille oli tarvetta. Lue lisää Miilan ja äidin kokemuksesta lapsen silmälasien hankinnasta >>

Mistä huomaat, että lapsesi ei näe?

Heikko näkö voi oireilla lapsella esimerkiksi oppimisen hidastumisena tai lukihäiriönä. Lapsen näöstä huolehtiminen riittävän aikaisin on ratkaisevaa koulu-uran kannalta.

Lapsen huono näkö voi jäädä vanhemmilta huomaamatta, sillä lapsi ei välttämättä osaa kertoa näkemisen ongelmista. Lasten tavallisimpia näkö-ongelmia ovat vaikeus nähdä kauas tai lähelle, sekä karsastus. Kaikkiin näihin löytyy ratkaisu oikeanlaisilla laseilla, sanoo lasten näkemiseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell. "Lapsen näkö-ongelmat voivat ilmetä koulutyössä tai harrastusten yhteydessä. Lapsi voi olla tavallista varovaisempi esimerkiksi portaissa tai kiipeillessä, jos näkeminen on epävarmaa", Heickell kertoo.

Näistä merkeistä tunnistat lapsen näkövaivat:

  • Onko lapsellasi usein päänsärkyä? Huono lähi- tai kaukonäkö pakottaa silmät työskentelemään ahkerammin, kun tarkennus kauas tai lähelle ei suju luonnostaan. Tämä voi aiheuttaa lapselle päänsärkyä.
  • Onko lapsesi haluton tai hyvin hidas lukemaan? Jos kirjoihin tai ruudulle tarkentaminen on työlästä, lapsi voi alkaa vältellä näitä.
  • Seuraako lapsesi tekstiä sormillaan? Heikko lähinäkö ja karsastus vaikuttavat luettavan tekstin selkeyteen, jolloin lapsen voi olla helpompi seurata tekstiä.
  • Onko lapsesi hyvin varovainen maastossa liikkuessaan? Karsastus, eli kieroon katsomisenakin tunnettu vaiva vaikuttaa syvyysnäköön, jolloin pintojen muotoa voi olla vaikea erottaa.
  • Istuuko lapsesi aina lähellä ruutua televisiota katsoessaan? Tämä voi olla merkki siitä, että kaukonäössä on puutteita.
  • Onko lapsellasi keskittymisvaikeuksia? Heikon näön kanssa oleminen voi olla lapselle haastavaa, jolloin keskittyminen tarkkuutta vaativiin asioihin ei kiinnosta.

Vinkit antoi lasten näkemiseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta.

Koska koulutie on näkemisen arvoinen

Ensimmäisen luokan oikeus

Silmäasema tarjoaa kaikille ekaluokkalaisille ilmaiset silmälasit lääkärin määräystä vastaan. Tuleva koululainen on tervetullut Silmäasemalle optikon tekemään maksuttomaan näönvarmistukseen. Jos optikko toteaa silmälaseille tarvetta, hän lähettää alle 8-vuotiaan lapsen silmälääkärille. Toki asioimaan voi tulla myös muualta saadun silmälasireseptin kanssa. Ilmaiset silmälasit (yhdet silmälasit per lapsi) voi tulla noutamaan milloin tahansa ensimmäisen kouluvuoden aikana, mikäli ongelmia lapsen näössä ilmenee.

Näin huolehdit lapsesi näöstä

Lapsen näkö kehittyy aina 10-vuotiaaksi asti. Lasten näkemiseen erikoistuneen silmälääkärimme vinkkien avulla huolehdit, että lapsellasi on parhaat edellytykset nähdä hyvin.

Lapsen näköä voi hoitaa myös ilman silmälaseja

Lasten silmien ongelmiin löytyy muutakin apua kuin silmälasit. Ortoptisti tutkii näköä kokonaisuutena ja etsii ratkaisuja muun muassa silmäjumpasta.

Laaja valikoima lasten ja nuorten kehyksiä

Silmäaseman myymälöistä löydät kattavan valikoiman lasten ja nuorten kehyksiä. Lasten silmälasien valinnassa kannattaa huomioda oikeankokoiset, istuvat, kestävät ja keveät kehykset ja lapsen oma mielipide. Myymälöidemme henkilökunta auttaa aina oikeiden silmälasien valinnassa.

Lapsen näön asiantuntijat

Alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen tekee aina silmälääkäri. Jos epäilet, ettei lapsi näe kunnolla, varaa aika optikolle näönvarmistukseen. Optikko tutkii näöntarkkuuden kauas ja lähelle ja ohjaa tarvittaessa silmälääkärille. Silmäasemalla työskentelee yli 65 lasten näköongelmiin erikoistunutta silmälääkäriä.