Karsastuksen hoito

Karsastus tarkoittaa silmien asentopoikkeamaa, jossa silmien katselulinjat poikkeavat toisistaan. Jos katselulinjojen erisuuntaisuus näkyy päälle päin, puhutaan näkyvästä tai ilmikarsastuksesta. Jos silmien karsastustaipumus tulee esiin vain silmien yhteistoimintaa tutkittaessa eikä silmien katsesuunnissa ole näkyvää poikkeamaa, puhutaan piilokarsastuksesta. Karsastuksen tyyppi voi olla jatkuvaa tai ajoittaista, ja se voi vaihdella silmien välillä ja eri katselusuunnissa.

Karsastuksen hoito perustuu oireisiin tai karsastuksesta koettuun haittaan. Näöntarkastuksessa tehdään erilaisia testejä, joilla silmien yhteistoimintaa häiritään. Näissä testeissä monille saadaan mitattua pieniä määriä karsastusta. Jos karsastus ei aiheuta oireita, sitä ei tarvitse hoitaa.

Jos karsastus aiheuttaa näköoireita tai se vaikuttaa lapsen näön kehitykseen (ns. ”laiska silmä”), se on tärkeää hoitaa. Karsastusta voidaan hoitaa myös ulkonäöllisen haitan perusteella. Karsastusta voidaan hoitaa silmälaseilla, prismalaseilla, silmälihasharjoitteilla, erilaisilla lääkeaineilla sekä karsastusleikkauksella. Karsastuksen hoidon tarpeen määrittää Silmäaseman silmälääkäri tai ortoptisti. Lieviin karsastuksiin riittää optikon näöntutkimus ja karsastuksen oireita helpottava silmälasikorjaus. Ortoptisti voi lisäksi määrätä silmälihasharjoitteita vahvistamaan silmien kykyä säilyttää katselinjat samansuuntaisina. Karsastusleikkaukseen voi saada lähetteen Silmäaseman silmälääkäriltä.

Milloin tutkimuksiin?

Jos karsastus aiheuttaa oireita tai siitä on kosmeettista haittaa, varaa aika Silmäasemalle. Asiantuntijamme tutkii silmäsi ja suunnittelee kanssasi sinulle parhaan hoitopolun.

Varaa aika silmälääkärin vastaanotolle

 

Näin karsastusta hoidetaan

  • Lasihoidossa silmä- tai prismalasit auttavat silmiä toimimaan tasapainoisesti.
  • Tietyissä karsastuksissa ortoptisilla harjoitteilla eli "silmäjumpalla" vahvistetaan silmälihaksia.
  • Karsastusleikkauksessa vahvistetaan tai heikennetään silmän liikuttajalihaksia.
  • Peittohoidossa parempi silmä peitetään lapulla.

Karsastusleikkaus

Mikäli sinun on hankala löytää sopivia silmälaseja mahdollisen karsastuksen tai piilokarsastuksen takia, perusteellinen ortoptinen tutkimus voi olla avuksi. Mahdollisen leikkaushoidon tarpeen arvioi silmälääkäri. Silmälääkäriltä saat myös tarvittaessa lähetteen jatkotutkimuksiin ja leikkaukseen.

Karsastusasiantuntijat Silmäasemalla

Mikaela Höglund

 

Ortoptisti Mikaela Höglund

Teen perusteellisia ortoptistin tutkimuksia karsastus prismalasien määräämiseksi tai ortoptisien harjoituksien saamiseksi. Mahdollinen leikkaushoidon tarve arvioidaan tarvittaessa yhdessä karsastuskirurgin kanssa. Huom! Ortoptisti ei ole lääkäri. Ortoptisti on erikoiskoulutuksen saanut karsastuksen tutkija ja mittaaja.

 

Voit varata ajan soittamalla asiakaspalveluumme 010 190 201 (mpm/pvm)

Huolettaako karsastus? Asiantuntijamme auttaa

Olet aina tervetullut keskustelemaan karsastukseen liittyvistä asioista kasvokkain, puhelimitse tai chatin välityksellä.

Soita

010 190 201

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.