Karsastuksen hoito

Karsastuksella tarkoitetaan sellaista silmien yhteistoiminnan häiriötä, jossa vain toinen silmä on suunnattua oikein havaintokohteeseen (ilmikarsastus). Karsastus voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa tai vain tutkittaessa esiin tulevaa piilokarsastusta, joka kuitenkin aiheuttaa oireita ja on siksi tärkeää hoitaa.

Karsastusta hoidetaan silmälasein, prismalasein, joskus ”silmäjumpalla” tai silmän liikuttajalihaksiin kohdistuvalla leikkauksella. Lapsen karsastusta hoidettaessa kiinnitetään erityisesti huomiota mahdolliseen toiminnalliseen heikkonäköisyyteen eli ”laiskaan silmään”. On tarpeellista huolehtia, että karsastavan silmän näkö tai sen harjoittaminen on varmalla pohjalla ennen karsastusleikkauksen suorittamista.

Milloin tutkimuksiin?

Jos karsastus aiheuttaa oireita tai siitä on kosmeettista haittaa, varaa aika Silmäasemalle. Asiantuntijamme tutkii silmäsi ja suunnittelee kanssasi sinulle parhaan hoitopolun.

Varaa aika silmälääkärin vastaanotolle

 

Näin hoidamme karsastusta

  • Lasihoidossa silmä- tai prismalasit auttavat silmiä toimimaan tasapainoisesti.
  • Tietyissä karsastuksissa ortoptisilla harjoitteilla eli "silmäjumpalla" vahvistetaan silmälihaksia.
  • Karsastusleikkauksessa vahvistetaan tai heikennetään silmän liikuttajalihaksia.
  • Peittohoidossa parempi silmä peitetään lapulla.

Karsastusleikkaus

Mikäli sinun on hankala löytää sopivia silmälaseja mahdollisen karsastuksen tai piilokarsastuksen takia, perusteellinen ortoptinen tutkimus voi olla avuksi. Mahdollinen leikkaushoidon tarve arvioidaan yhdessä karsastuskirurgin kanssa. Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen leikkauksessa korjataan silmän tai silmien asentoa vahvistamalla tai heikentämällä silmän liikuttajalihaksia, jotka ovat kiinni silmämunan pinnalla.

Lasten karsastusleikkaukset

Karsastusleikkaus voi joskus olla paras vaihtoehto myös lapsen karsastuksen korjaamiseen. Hoito suunnitellaan aina tilanteen mukaan, varsinaista ikärajaa karsastusleikkaukseen ei ole.

Karsastusasiantuntijat Silmäasemalla

Mikaela Höglund

 

Ortoptisti Mikaela Höglund

Teen perusteellisia ortoptistin tutkimuksia karsastus prismalasien määräämiseksi tai ortoptisien harjoituksien saamiseksi. Mahdollinen leikkaushoidon tarve arvioidaan tarvittaessa yhdessä karsastuskirurgin kanssa. Huom! Ortoptisti ei ole lääkäri. Ortoptisti on erikoiskoulutuksen saanut karsastuksen tutkija ja mittaaja.

 

Voit varata ajan soittamalla asiakaspalveluumme 010 190 201 (mpm/pvm)

Karsastusleikkaus askel askeleelta

1. Silmälääkärin vastaanotto

Mikäli epäilet karsastusta, varaa aika silmälääkärin tai suoraan ortoptistille. Asiantuntijamme suunnittelevat sinulle parhaan hoitopolun.

1. Esitutkimukset

Ennen leikkauspäätöstä ortoptistimme tutkii silmäsi ja karsastuskirurgi tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman. Tunnista kahteen kestävät tutkimukset toistetaan tarvittaessa muutaman kerran ennen leikkausta.

2. Leikkaus

Päiväkirurginen karsastusleikkaus tehdään nukutuksessa tai joskus aikuisilla myös paikallispuudutuksessa. Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen leikkauksessa korjataan silmän/silmien asentoa vahvistamalla tai heikentämällä silmän liikuttajalihaksia, jotka ovat kiinni silmämunan pinnalla.

3. Toipuminen

Leikkausta seuraavina viikkoina silmässäsi on roskantunnetta, vetistystä ja punoitusta. Silmäsi ovat arat ja saatat nähdä kahtena. Voit tehdä tavallisia askareita ja käydä suihkussa jo leikkauspäivänä. Voit saunoa ja uida noin kymmenen päivää leikkauksen jälkeen. Silmän voimakasta hieromista, painamista tai rajua liikuntaa tulee välttää kolmen viikon ajan. Aikuisten sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja työtehtävistä. Lapset palaavat kouluun tai hoitoon viikon kuluttua leikkauksesta.

Huolettaako karsastus? Asiantuntijamme auttaa

Olet aina tervetullut keskustelemaan karsastukseen liittyvistä asioista kasvokkain, puhelimitse tai chatin välityksellä.

Soita

010 190 201

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.