Tietoa silmäterveydestä
OCT-valokerrostutkimus
OCT-valokerrostutkimus
OCT-valokerrostutkimus
Varaa aika silmien rakennekuvaukseen
VARAA AIKA

OCT-valokerroskuvaus paljastaa näkökykyä uhkaavat sairaudet jopa ennen oireita

Silmäsairauksien riski kasvaa iän myötä ja omaa silmäterveyttä kannattaakin ruveta seuraamaan tarkemmin noin 40 vuoden iässä käymällä säännöllisesti silmälääkärin tutkimuksissa. Silmäaseman silmälääkärikeskuksesta löytyy kattava näkemisen ja silmäterveyden asiantuntemus sekä laajat, uusimpaan tekniikkaan perustuvat tutkimuspalvelut. Tavallista silmänpohjakuvausta tarkemmalla OCT-valokerroskuvauksella voidaan havaita näkökykyä uhkaavat silmäsairaudet – kuten glaukooma ja silmänpohjan ikärappeuma – hyvin varhaisessa vaiheessa, jopa ennen oireiden alkamista. 


OCT-kuvantamista suositellaan erityisesti niille, joilla epäillään silmänpohjan ikärappeumaa tai joilla esiintyy suvussa glaukoomaa, sekä diabeetikoille. OCT-valokerroskuvauslaitteella kuvataan silmän keskeisiä rakenteita kerroksittain. Yleisimmin tutkitaan näköhermonpään rakennetta, jotta nähdään, onko viitteitä glaukoomasta, ja keskeisen verkkokalvon rakennetta ikärappeumaan viittaavien mahdollisten poikkeuksien toteamiseksi. Rakennekuvasta voidaan nähdä myös diabeteksen aiheuttamia muutoksia verkkokalvoilla.


Tarkka, nopea ja kivuton tutkimus 

”Kolmiulotteinen OCT-kuvaus on tarkkuudeltaan aivan omaa luokkaansa – myös verrattuna mikroskooppitutkimukseen. Se näyttää näköhermon pään ja verkkokalvon keskiosan rakenteen erittäin yksityiskohtaisesti, mikrometrien tarkkuudella. Siksi OCT onkin luotettava keino tutkia keskeisen silmänpohjan ja näköhermon mahdollisia muutoksia”, linjaa silmätautien erikoislääkäri, kliininen vastuulääkäri Anniina Häyrynen Silmäasemalta.

Aiemmin OCT-valokerroskuvauslaitteita on käytetty lähinnä silmäsairaaloissa, mutta tekniikan kehittyessä Silmäasema on ottanut laitteet käyttöön useissa toimipisteissään.

Ennen valokerroskuvausta Silmäasemalla tehdään optikon näöntutkimus tai silmälääkärin tarkastus. Itse kuvaus on muutaman minuutin kestävä häikäisemätön ja täysin kivuton toimenpide. Tutkimuksen aikana silmiin ei kosketa ja niitä voi räpytellä normaalisti. 


Silmäaseman silmälääkäri tulkitsee OCT-kuvan tuloksen

”OCT-kuvauksen suorittaa koulutuksen saanut optikko tai tutkimushoitaja. Meillä Silmäasemalla kuvan tulkitsee ja lausuu aina kokenut silmälääkäri”, Anniina Häyrynen painottaa.

Kun OCT-tutkimus tehdään lääkärin lähetteellä, se on diagnostinen eli liittyy sairauden hoitoon ja seurantaan. Tutkimus voidaan tehdä myös seulontatyyppisesti, jolloin optikon tekemän OCT-tutkimuksen jälkeen asiakas saa silmälääkärin kirjallisen lausunnon kuvauksen tuloksista ja suositukset jatkotoimenpiteistä yleensä noin kahden viikon kuluessa. Mikäli tarvitaan lääkärin lisätutkimuksia, asiakkaaseen ollaan yhteydessä puhelimitse. Lääkärinlausunnot siirtyvät aina myös Kanta-järjestelmään.

OCT-tutkimukseen voi siis hakeutua omatoimisesti, jos haluaa pysyä ajan tasalla omien silmien terveydentilasta. Vaikka silmä olisi tervekin, rakennekuva on hyvä lähtötilannekuva jatkoseurantaa varten. OCT-laitteisto tunnistaa kerran kuvatut silmät ja yhdistää uuden kuvantamistutkimuksen tulokset lähtötason tilanteeseen.  

Näkeminen ja silmien terveys ovat tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Silmäaseman silmälääkärikeskuksessa yhdistyvät näönhuollon ja silmäterveyden parhaat osaamiset. Silmäaseman asiantuntijoiden saumaton yhteistyö varmistaa, että kukin asiakas saa tarvitsemansa palvelut mahdollisimman sujuvasti.

Tutustu tarkemmin ja varaa OCT-kuvaus!


Varaa aika silmien rakennekuvakuseen
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Laura kävi OCT-tutkimuksessa sukurasitteen takia
Lauran äidillä on todettu glaukooma, ja tämän sukurasitteen vuoksi Laura halusi tarkistuttaa myös omat silmänsä. Lue mitä tutkimuksessa selvisi!
Maija halusi tarkastuttaa silmänsä peruusteellisesti
Maija halusi tarkastuttaa silmänsä peruusteellisesti
Maija halusi tarkistuttaa silmänsä huolella ja tuli Silmäasemalle silmien rakennekuvaukseen. Lue hänen kokemuksistaan täällä.
Oikean silmän näön heikentyminen sai Matin hakeutumaan silmien rakennekuvaukseen.
Oikean silmän näön heikentyminen sai Matin hakeutumaan silmien rakennekuvaukseen.
Matti hakeutui silmien rakennekuvaukseen huomattuaan että oikean silmän näkö oli heikentynyt. Lue lisää mitä kuvauksissa selvisi!
Silmien OCT-rakennekuvaukset yleistyvät vauhdilla
Silmien OCT-rakennekuvaukset yleistyvät vauhdilla
Lue silmälääkäri Ilkka Puusaaren haastattelu ja tietoa siitä mitkä ovat rakennekuvauksen hyödyt.
Katso kaikki artikkelit